neděle 14. prosince 2014

Napečeno

S cukrovím to nepřeháním ani letos, ale o tom už jsem psala:). Dcera ale miluje, když může cokoli tvořit a pomáhat, tak si to opravdu užila. Bavilo jí to asi hodinu a půl, já jsem stihla napéct, nafotit i natočit. Chtěla bych o letošních Vánocích udělat i video, ale ostřit na zrcadlovce je fakt adrenalin a spíš než kvalitní bude ten výsledek zajímavý:-D. Jestli vůbec bude. Ale perníčky se nám celkem povedly, myslím.

RECEPT na perníčky


Těsto:

2 vejce
140g moučkového cukru
100g másla 
2-4 vrchovaté lžíce medu
400g hladké mouky (lze nahradit jemnou špaldou)
1 lžička jedlé sody
2 vrchovaté lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa

Rozpustíme máslo, smícháme s medem, vyšleháme s vajíčky a cukrem do pěny. Smícháme sypké přísady a po troškách za stálého míchání přidáme. Za mě to dělá robot. Hotové těsto dáme na nějakou chvíli do lednice, aby se s ním lépe pracovalo. Perníčky pro lesk nepotírám, líbí se mi matné. Je ale fakt, že na těch potřených poleva drží ještě víc. 


Poleva:

1 bílek (ideálně propasírovat, ale jde to i bez toho)
pár zrníček soli (pro lepší vyšlehání bílku)
zhruba 150-200g moučkového cukru (záleží na velikosti vajíčka, konzistenci musíte poznat, já dávám opravdu hodně, aby byla poleva jako lepidlo, tvořila tuhé špičky a netekla)
1 lžička škrobu (Solamyl, nemusí být, ale poleva lépe drží, lépe schne a dobře se s ní pracuje)
trocha citronové šťávy 

Právě poleva bývá kámen úrazu. Je to o zkušenosti, ale když to vychytáte, příště už poznáte, jak má vypadat. Nejdřív vyšleháme bílek s trošičkou soli. Jde to s tím lépe. Pak přidáváme (dvakrát prosátý!!) cukr se škrobem. Přidáme jen pár kapek citronové šťávy (tou můžeme v případě potřeby polevu i doředit, pokud jí uděláme moc tuhou). Poleva by měla dělat špičky. Zkuste, jestli se neroztéká. Naplníme pytlík a zdobíme. Já si ráda pytlík naplním jen trošku, aby mi padnul do dlaně. Pak se mi s tím mnohem lépe pracuje. A pytlíky mám ráda ty cukrářské, s barevným plastovým hrotem. Jde to ale i pevnějším pytlíkem s ustřiženým rohem. 

Pokud ještě nemáte napečeno nebo nazdobeno, snad vám to poslouží jako inspirace. Nebo na příští rok. Snažila jsem se o to, aby ten "design" perníčků byl takový severský:)).


















U nás už hoří třetí svíčka. Pokud ještě nejste v té správné náladě, doufám, že vám k ní dopomůžu i tímto příspěvkem. Ještě nás čeká balení dárků, já jich musím ještě pár dokoupit. Čekám, až mi z vyvolej.to dorazí vánoční přání a půjdu bojovat na poštu i s balíkem. Jinak ale obchody neobrážíme, nakupujeme převážně online a jídlo nám vozí až domů. Nakupovat s malým dítětem se nedá! Tak vám přeji, ať to máte bez stresu jako my:).

L.

37 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Lucko, čím prosím děláte ty plastické vločky? Také jsem zkoušela, ale asi mám špatné náčiní :-D

      Vymazat
    2. na ty vločky mám takový plastový pístový vykrajovátka na marcipán. Je fakt, že mi asi dvě dcera rozbila, tak jsem použila jen ten vnitřek, tu vločku - to bude asi v tom. Tady to je: https://www.bonami.cz/images/products/full/product-191761-vykrajovatka-na-dortove-ozdoby-vlocky.jpeg. Nechápu ty ceny, já je mám z Ebay asi za 12 korun včetně pošty:-D

      Vymazat
    3. Děkuji :-) Tak ty mám taky. Teda už jen jedno.... Sama jsem asi 2 rozbila... :-D :-D Ve vzteku, že mi to s nima nešlo, jsem je loni vyhodila... Zbylo mi jen jedno. Ale neměla jsem to tak hezky vytlačené jako vy :-D Kupovala jsem je u Vietnamců také za pár korun :-)

      Vymazat
  2. Tak ty teda jsou! Originální a fakt severský. Nádhera. Krásný fotky. Objevila jsem nedávno, ráda sem nakukuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamilo, děkuju moc! Jsem ráda, že se ta představa podařila a díky, že ke mně na blog chodíte:-).

      Vymazat
  3. Díky, zítra mi zubařka kromě zubu bude opravovat zřejmě i spadlou sanici, kterou jsem si rozbila o stůl, když jsem viděla ty tvoje perníky..... Ty jsi fakt neuvěřitelná! Nebo ne, neuvěřitelně šikovná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahaha:-D, děkuju, dala jsem si letos opravdu záležet:). Emička ty svoje nazdobený hned snědla, ale taky byly moc hezký.

      Vymazat
  4. Tak mi to nedá, mám chuť se inspirovat a ještě se do nich pustit. Už mě ty perníčky nějak nebavily po pár letech, ale tyhle, ty mě nadchly! Podle toho receptu - jsou hned měkký, nebo už je na ně pozdě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup do toho:). Podle toho receptu sice nejsou hned měkký, ale zhruba za tři dny jsou pro mě akorát. Rozhodně na ně není pozdě. Chuťově mi přijdou zatím nejlepší. Já jsem možná dala i víc toho koření i kakaa, mám to ráda. A letos jsem je ani nepotírala pro lesk, chtěla jsem, aby byly matný a takový "surovější". Drží to na nich dobře. V tý polevě se mi osvědčil ten Solamyl, opravdu to rychle schne.

      Vymazat
  5. Luci, nádherné perníčky, fotky i celý blog ..... přeji ti krásnou a pohodovou třetí adventní neděli .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu a tobě taky krásnou stříbrnou neděli a hlavně pohodu!:) Lucka

      Vymazat
  6. Lucie nádhera! Krásný vzory, zdobení a fotky...hned jak budu mít zase čas se s perníčkama "crcat" tak se budu u tebe inspirovat. Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko děkuju a budu ráda, když někoho inspiruju;-). Krásný zbytek adventní neděle a pohodu...

      Vymazat
  7. Luci, už dávno som nevidela tak pekné perníčky, krásne nazdobené, to by som ja nevedela. U mňa to istia cukrové snehové vločky a mandle. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, moc děkuju za pochvalu, vážím si toho! Určitě to není tak těžký, jak to vypadá;-). Sněhový vločky zní skvěle!!

      Vymazat
  8. Milá Luci, ani nedýchám... Fotky, perníčky, severské zdobení, nádhera!! Jste s dcerkou moc šikovné, díky za něžný adventní příspěvek, Veronika. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, jsem moc ráda, že se fotky líbí! Z perníků mám letos fakt radost, to přiznávám:-D. Včera jsem nakonec musela udělat druhou dávku, byl o ně zájem a dcera chtěla zase vykrajovat... A teď to nechci rok vidět:-D. L.

      Vymazat
  9. Lucko, perníčky máte nádherné, originální a pečlivé... moc krásně jsi zachytila atmosféru, jste holky šikulky.
    Krásné předvánoční dny. Lidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Lidko! Já jsem taková pečlivka asi odjakživa:-D, ale tady je to spíš o nápadu než o cukrářským umění. Jsem moc ráda, že je z toho cítit ta atmosféra, o to mi jde především! L.

      Vymazat
  10. Lucko, ty své výstavní perníčky můžeš prodávat!:-))))) Ty jsi žena netušených možností:-))) Dle komentíků soudím, že už si k tobě čtenáři cestu pomalu nacházejí a je to moc dobře. Řadím tě na 1 místo mezi blogerky jako objev roku!:-))) Vážně. Pa ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, ty mě umíš vždycky potěšit a namotivovat. Vážím si toho, že ke mně na blog chodí tak milí lidé a blogeři, o kterých vím už x let a každého pro něco obdivuju. Na Blogerce roku si sama sebe neumím vůbec představit, já tady jenom ventiluju svojí kreativitu a nic víc, ale děkuju za "nakopnutí":). Sama nevím, jestli mám co sdělit, ale snad jo - i kdyby to byl jen fajn pocit z fotek:). L.

      Vymazat
  11. Jo a v muzeu jsem nakonec nebyla, ale mrkni u mě na blog Čriepky. Martinka byla a má krásné fotky. Ona ostatně vždy. Proto k ní na blog chodím i pro její překrásné myšlenky. Pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna prohlížím, fakt krásná atmosféra... U nás jsou jenom trhy na náměstí, takovou tradiční akci musím v budoucnu navštívit a zdokumentovat! Děkuju:)

      Vymazat
  12. Luci,máš krásné perníčky ale i fotky.Ráda se k Tobě na blog chodím dívat.Lici,zdobíš perníčky polevou ze zdobícího sáčku nebo tím zdobícím perem?Hezké předvánoční dny,Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, moc děkuju, těší mě to:). Zdobím sáčkem, perem to není ono:). Krásný Vánoce! L.

      Vymazat
  13. Super poleva, viděla jsem vaše perníčky na instagramu a musela ji vyzkoušet! Máme krásně nazdobeno, dík za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  14. Luci, jdu na ne.. Uz treti rok a jine nedelam. Recept ma fakt uspech :-) jen to zdobeni nikdy nebude takovy, ach jo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší! A v nedokonalosti je krása! Však ty moje taky nejsou nic profesionálního.

      Vymazat
  15. hlasim se, ze uz taky jinej recept nedelam :-) Tenhle je NEJ

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, perníčky vypadají fantasticky.🤗 Těsto už mám v lednici. Mohu se zeptat jak asi dlouho a na kolik stupnu je pect? Děkuji 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já je peču na 180°C, pokud na horkovzduch, tak 160°C. A bohužel, ty minuty nevím, já to vždycky odhadnu. Ony se nafouknou a pak začnou zlátnout. Tak až zezlátnou, vytáhnu.

      Vymazat
  17. Tento recept na perníčky vyzkouším.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!