středa 15. listopadu 2017

Vánoční dort

Když jsem byla malá, maminka vždycky upekla perník, rozřízla ho a promazala rybízovým džemem. Nedávno mi došlo, že já sama jsem snad pro svou rodinu perník ještě nepekla. 

S tím, jak se blíží Vánoce a zima, jsem na něj dostala chuť. Zároveň jsem měla potřebu upéct dort, který by se hodil jak na Vánoce, tak po celé zimní období. Advent obvykle strávíme tím, že pečeme cukroví, které schováváme do krabic, aby vydrželo až na svátky. Ale jaký advent, takové Vánoce. Celé to odpočítávání bychom si měli užít ve velkém stylu, protože pak je během chvilky všechno to úsilí pryč. 

A tak tu asi budeme mít takovou novou tradici v podobě rodinného vánočního dortu. Mám ráda spojení perníku a něčeho sladkokyselého a pikantního, a tak jsem  tam zakomponovala citron a červený rybíz. Přidejte si k tomu vůni čerstvého rozmarýnu, no a nemá to chybu. Kdo nemusí citronové krémy, dá citronu méně, ale bez něj to zase nebude ono. 



A jelikož mám ráda osvědčené věci, opět jsem pekla oblíbený korpus z "Dortu od maminky", který vždy jen mírně přizpůsobím tomu, co chci zrovna vytvořit. Uberou mouku, přidám kakao, vyměním klasickou mouku za jinou a podobně. Na tomhle receptu se mi líbí to, jak je vždycky jednoduchý a "neprůstřelný". Vize je taková, aby ho prostě zvládl každý. A já myslím, že tomu tak je, alespoň podle těch ohlasů. Navíc jsou v něm samé dobré, kvalitní a základní suroviny, takže to logicky nemůže být propadák.

Korpus:
(nastavitelná forma Tescoma Delicia 10x16cm, kterou jsem nechala skoro úplně utaženou)

5 vajec
5 lžic oleje (používám řepkový)
150g cukru krupice
135g hladké mouky
10g kakaa
Vrchovatá lžička perníkového koření (asi 5g)
Špetka soli do bílků

Krém:

200g mascarpone
180ml 33% smetany ke šlehání
80g cukru krupice (neubírala bych, aby nebyl moc kyselý)
2-3 lžíce šťávy z bio citronu (podle toho, jak moc ho chcete nakyslý)
Kůra z malého bio citronu
Vanilka
+ rybízový džem 

Na ozdobu:
Rozmarýn
Červené bobulovité plody (ideálně brusinky - já použila lyofilizované, velkoplodé brusinky, tzv. klikva). 

Vyšleháme si zvlášť bílky se špetkou soli a cukrem na nejvyšší stupeň, aby byl sníh pořádně tuhý a tvořil špičky. Pak na nižší rychlost přimícháme vždy jeden žloutek a jednu lžíci oleje. Na hmotu prosejeme mouku s kořením a kakaem a ručně opatrně zapracujeme (popřekládáme), abychom nenarušili sněhovou hmotu a korpus byl správně nadýchaný. Výslednou hmotou naplníme vymazanou a vysypanou formu, kterou máme na plechu s pečícím papírem. Mřížku si posuneme tak, aby byl horní okraj formy uprostřed trouby. Opatrně vložíme do trouby předem rozpálené na 160°C a pečeme zhruba 40 minut. Pro jistotu vyzkoušíme upečení špejlí.  

Vyšleháme mascarpone se šlehačkou a cukrem. Dáváme pozor, abychom hmotu nepřešlehali. Pak přidáme citronovou šťávu, kůru, vanilku a dobře promícháme. Dáme do lednice a mezitím si prokrojíme korpus (ideálně 3x). Pak už jen promažeme a poskládáme. Vždy nejdřív vrstvička džemu (dala jsem zhruba 2 lžíce na jednu vrstvu, nešetřit!) a na to krém. 

Na závěr dort potřeme krémem podle libosti (chtěla jsem, aby byl na stranách vidět korpus) a ozdobíme čerstvým rozmarýnem a bobulkami. Pro dokonalý efekt vršek dortu pocukrujeme moučkovým cukrem, aby působil jako zasněžený. 









Dorty jsou u mě na blogu populární, což vidím podle ohlasů a návštěvnosti (díky za každou zpětnou vazbu, cením si toho). Mě tohle pečení moc baví, tak se určitě můžete těšit na další výrobky. Doufám, že tento bude mít u vás doma úspěch. Jednoduché věci prostě fungují, na to je zákon:). 

L.

7 komentářů:

  1. Luci, ten je luxusní....zajímavá kombinace.Udělat z perníku dort by mě teda fakt nenapadlo.Díky za kulinářské obohacení. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá fakt skvěle. Jinak korpus na dorty už dělám jen od tebe ☺️. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Lucka, citrónovú plnku moc nemám rada, ale celkovo tá torta vyzerá úžasne. Tohtoročné Vianoce tortu určite vyzdobím týmto nádherným spôsobom. Rozmarín a brusnice. Dokonale vianočné. ANdrea

    OdpovědětVymazat
  4. Luci, vypadá kouzelně !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  5. Vypada uzasne! Ja nedavno delala tento dortik - http://blog.decodoma.cz/orechovy-susenkovy-dort/ a musim rict, ze se po nem jen zaprasilo ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Ten průměr korpusu má být prosím 16 cm?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zcela na vás. Formu mám tu roztahovací. Pokud chcete menší průměr a vyšší dort, tak to chce i takovou formu. Ale dort jsem pekla i v nižší formě s větším průměrem. To se zase líp servíruje. Je to jedno, jde jen o vaší představu.

      Vymazat

Děkuji za komentář!