S cukrovím to nepřeháním ani letos, ale o tom už jsem psala:). Dcera ale miluje, když může cokoli tvořit a pomáhat, tak si to opravdu užila. Bavilo jí to asi hodinu a půl, já jsem stihla napéct, nafotit i natočit. Chtěla bych o letošních Vánocích udělat i video, ale ostřit na zrcadlovce je fakt adrenalin a spíš než kvalitní bude ten výsledek zajímavý:-D. Jestli vůbec bude. Ale perníčky se nám celkem povedly, myslím.
RECEPT na perníčky
Pokud ještě nemáte napečeno nebo nazdobeno, snad vám to poslouží jako inspirace. Nebo na příští rok. Snažila jsem se o to, aby ten "design" perníčků byl takový severský:)).
Těsto:
2 vejce
140g moučkového cukru
100g másla
2-4 vrchovaté lžíce medu
400g hladké mouky (lze nahradit jemnou špaldou)
1 lžička jedlé sody
2 vrchovaté lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
Rozpustíme máslo, smícháme s medem, vyšleháme s vajíčky a cukrem do pěny. Smícháme sypké přísady a po troškách za stálého míchání přidáme. Za mě to dělá robot. Hotové těsto dáme na nějakou chvíli do lednice, aby se s ním lépe pracovalo. Perníčky pro lesk nepotírám, líbí se mi matné. Je ale fakt, že na těch potřených poleva drží ještě víc.
Poleva:
1 bílek (ideálně propasírovat, ale jde to i bez toho)
pár zrníček soli (pro lepší vyšlehání bílku)
zhruba 150-200g moučkového cukru (záleží na velikosti vajíčka, konzistenci musíte poznat, já dávám opravdu hodně, aby byla poleva jako lepidlo, tvořila tuhé špičky a netekla)
zhruba 150-200g moučkového cukru (záleží na velikosti vajíčka, konzistenci musíte poznat, já dávám opravdu hodně, aby byla poleva jako lepidlo, tvořila tuhé špičky a netekla)
1 lžička škrobu (Solamyl, nemusí být, ale poleva lépe drží, lépe schne a dobře se s ní pracuje)
trocha citronové šťávy
Právě poleva bývá kámen úrazu. Je to o zkušenosti, ale když to vychytáte, příště už poznáte, jak má vypadat. Nejdřív vyšleháme bílek s trošičkou soli. Jde to s tím lépe. Pak přidáváme (dvakrát prosátý!!) cukr se škrobem. Přidáme jen pár kapek citronové šťávy (tou můžeme v případě potřeby polevu i doředit, pokud jí uděláme moc tuhou). Poleva by měla dělat špičky. Zkuste, jestli se neroztéká. Naplníme pytlík a zdobíme. Já si ráda pytlík naplním jen trošku, aby mi padnul do dlaně. Pak se mi s tím mnohem lépe pracuje. A pytlíky mám ráda ty cukrářské, s barevným plastovým hrotem. Jde to ale i pevnějším pytlíkem s ustřiženým rohem.
Pokud ještě nemáte napečeno nebo nazdobeno, snad vám to poslouží jako inspirace. Nebo na příští rok. Snažila jsem se o to, aby ten "design" perníčků byl takový severský:)).
U nás už hoří třetí svíčka. Pokud ještě nejste v té správné náladě, doufám, že vám k ní dopomůžu i tímto příspěvkem. Ještě nás čeká balení dárků, já jich musím ještě pár dokoupit. Čekám, až mi z vyvolej.to dorazí vánoční přání a půjdu bojovat na poštu i s balíkem. Jinak ale obchody neobrážíme, nakupujeme převážně online a jídlo nám vozí až domů. Nakupovat s malým dítětem se nedá! Tak vám přeji, ať to máte bez stresu jako my:).
L.
L.
Moc krásné perníčky :-)
OdpovědětVymazatDěkuju, Šárko:)!
VymazatLucko, čím prosím děláte ty plastické vločky? Také jsem zkoušela, ale asi mám špatné náčiní :-D
Vymazatna ty vločky mám takový plastový pístový vykrajovátka na marcipán. Je fakt, že mi asi dvě dcera rozbila, tak jsem použila jen ten vnitřek, tu vločku - to bude asi v tom. Tady to je: https://www.bonami.cz/images/products/full/product-191761-vykrajovatka-na-dortove-ozdoby-vlocky.jpeg. Nechápu ty ceny, já je mám z Ebay asi za 12 korun včetně pošty:-D
VymazatDěkuji :-) Tak ty mám taky. Teda už jen jedno.... Sama jsem asi 2 rozbila... :-D :-D Ve vzteku, že mi to s nima nešlo, jsem je loni vyhodila... Zbylo mi jen jedno. Ale neměla jsem to tak hezky vytlačené jako vy :-D Kupovala jsem je u Vietnamců také za pár korun :-)
VymazatTak ty teda jsou! Originální a fakt severský. Nádhera. Krásný fotky. Objevila jsem nedávno, ráda sem nakukuju.
OdpovědětVymazatKamilo, děkuju moc! Jsem ráda, že se ta představa podařila a díky, že ke mně na blog chodíte:-).
VymazatDíky, zítra mi zubařka kromě zubu bude opravovat zřejmě i spadlou sanici, kterou jsem si rozbila o stůl, když jsem viděla ty tvoje perníky..... Ty jsi fakt neuvěřitelná! Nebo ne, neuvěřitelně šikovná!
OdpovědětVymazatHahaha:-D, děkuju, dala jsem si letos opravdu záležet:). Emička ty svoje nazdobený hned snědla, ale taky byly moc hezký.
VymazatTak mi to nedá, mám chuť se inspirovat a ještě se do nich pustit. Už mě ty perníčky nějak nebavily po pár letech, ale tyhle, ty mě nadchly! Podle toho receptu - jsou hned měkký, nebo už je na ně pozdě?
OdpovědětVymazatTak šup do toho:). Podle toho receptu sice nejsou hned měkký, ale zhruba za tři dny jsou pro mě akorát. Rozhodně na ně není pozdě. Chuťově mi přijdou zatím nejlepší. Já jsem možná dala i víc toho koření i kakaa, mám to ráda. A letos jsem je ani nepotírala pro lesk, chtěla jsem, aby byly matný a takový "surovější". Drží to na nich dobře. V tý polevě se mi osvědčil ten Solamyl, opravdu to rychle schne.
VymazatDíky :-), jdu do toho!
VymazatLuci, nádherné perníčky, fotky i celý blog ..... přeji ti krásnou a pohodovou třetí adventní neděli .... Marki
OdpovědětVymazatDěkuju za pochvalu a tobě taky krásnou stříbrnou neděli a hlavně pohodu!:) Lucka
VymazatLucie nádhera! Krásný vzory, zdobení a fotky...hned jak budu mít zase čas se s perníčkama "crcat" tak se budu u tebe inspirovat. Krásné dny!
OdpovědětVymazatLucko děkuju a budu ráda, když někoho inspiruju;-). Krásný zbytek adventní neděle a pohodu...
VymazatLuci, už dávno som nevidela tak pekné perníčky, krásne nazdobené, to by som ja nevedela. U mňa to istia cukrové snehové vločky a mandle. Andrea
OdpovědětVymazatAndreo, moc děkuju za pochvalu, vážím si toho! Určitě to není tak těžký, jak to vypadá;-). Sněhový vločky zní skvěle!!
VymazatMilá Luci, ani nedýchám... Fotky, perníčky, severské zdobení, nádhera!! Jste s dcerkou moc šikovné, díky za něžný adventní příspěvek, Veronika. :)
OdpovědětVymazatVeroniko, jsem moc ráda, že se fotky líbí! Z perníků mám letos fakt radost, to přiznávám:-D. Včera jsem nakonec musela udělat druhou dávku, byl o ně zájem a dcera chtěla zase vykrajovat... A teď to nechci rok vidět:-D. L.
VymazatLucko, perníčky máte nádherné, originální a pečlivé... moc krásně jsi zachytila atmosféru, jste holky šikulky.
OdpovědětVymazatKrásné předvánoční dny. Lidka
Moc děkuju, Lidko! Já jsem taková pečlivka asi odjakživa:-D, ale tady je to spíš o nápadu než o cukrářským umění. Jsem moc ráda, že je z toho cítit ta atmosféra, o to mi jde především! L.
VymazatLucko, ty své výstavní perníčky můžeš prodávat!:-))))) Ty jsi žena netušených možností:-))) Dle komentíků soudím, že už si k tobě čtenáři cestu pomalu nacházejí a je to moc dobře. Řadím tě na 1 místo mezi blogerky jako objev roku!:-))) Vážně. Pa ♥
OdpovědětVymazatVěrko, ty mě umíš vždycky potěšit a namotivovat. Vážím si toho, že ke mně na blog chodí tak milí lidé a blogeři, o kterých vím už x let a každého pro něco obdivuju. Na Blogerce roku si sama sebe neumím vůbec představit, já tady jenom ventiluju svojí kreativitu a nic víc, ale děkuju za "nakopnutí":). Sama nevím, jestli mám co sdělit, ale snad jo - i kdyby to byl jen fajn pocit z fotek:). L.
VymazatJo a v muzeu jsem nakonec nebyla, ale mrkni u mě na blog Čriepky. Martinka byla a má krásné fotky. Ona ostatně vždy. Proto k ní na blog chodím i pro její překrásné myšlenky. Pa
OdpovědětVymazatZrovna prohlížím, fakt krásná atmosféra... U nás jsou jenom trhy na náměstí, takovou tradiční akci musím v budoucnu navštívit a zdokumentovat! Děkuju:)
VymazatLuci,máš krásné perníčky ale i fotky.Ráda se k Tobě na blog chodím dívat.Lici,zdobíš perníčky polevou ze zdobícího sáčku nebo tím zdobícím perem?Hezké předvánoční dny,Monča
OdpovědětVymazatMoniko, moc děkuju, těší mě to:). Zdobím sáčkem, perem to není ono:). Krásný Vánoce! L.
VymazatSuper poleva, viděla jsem vaše perníčky na instagramu a musela ji vyzkoušet! Máme krásně nazdobeno, dík za inspiraci.
OdpovědětVymazatDěkuju za zpětnou vazbu!:-) Krásné Vánoce!
VymazatLuci, jdu na ne.. Uz treti rok a jine nedelam. Recept ma fakt uspech :-) jen to zdobeni nikdy nebude takovy, ach jo :-)
OdpovědětVymazatTo mě těší! A v nedokonalosti je krása! Však ty moje taky nejsou nic profesionálního.
Vymazathlasim se, ze uz taky jinej recept nedelam :-) Tenhle je NEJ
OdpovědětVymazatJupí! Jsem ráda:)
VymazatDobrý den, perníčky vypadají fantasticky.🤗 Těsto už mám v lednici. Mohu se zeptat jak asi dlouho a na kolik stupnu je pect? Děkuji 😊
OdpovědětVymazatDobrý den, já je peču na 180°C, pokud na horkovzduch, tak 160°C. A bohužel, ty minuty nevím, já to vždycky odhadnu. Ony se nafouknou a pak začnou zlátnout. Tak až zezlátnou, vytáhnu.
VymazatTento recept na perníčky vyzkouším.
OdpovědětVymazat