Dort od maminky

středa 9. března 2016

Sešlo se mi tu celkem hodně žádostí o recept na Emiččin narozeninový dort, který jsem pekla v únoru. Letos už jsem přemýšlela, že dort objednám. Ale ono by to prostě nebylo ono. Někdo na to pečení jednoduše nemá čas nebo trpělivost a vůbec se nedivím, že dort koupí. Pro mě je to ale vždycky výzva a když pak vidím, jaký má úspěch, je to satisfakce. A úspěch opravdu měl. Dcera přišla s babičkou do hotového a na dortu mohla oči nechat. 

Víte, že na ty recepty moc nejsem, dělá mi problém to smysluplně sepsat, sama navíc dělám v procesu změny, přidávám a ubírám množství, někdy už to nedám znovu přesně dohromady... Já prostě většinou vařím a peču podle instinktu:)).

Ale i tentokrát ho sem dám a speciálně o ten korpus se podělit musím. V minulosti jsem s vámi sdílela recept na kakaový korpus, který se zaručeně povede. Tenhle je parafráze na ten stejný recept, jen jsem logicky ubrala kakao a přidala mouku. Já už jiný piškot prostě nepeču.

Proces jste mohli sledovat na Instagramu:).




Malinový dort

Korpus:
(forma Tescoma Delicia 10x16cm):

5 vajec
150g cukru krystal
150g hladké mouky
5 lžic oleje
špetka soli

Začneme tím, že upečeme korpus. Vymažeme a vysypeme formu. Na dno můžeme dát pečící papír. Horní část formy by v troubě měla být zhruba uprostřed (rošt cca 10cm od dna trouby). Zapneme troubu na 160°C ohřev zdola i shora a necháme předehřát. 

Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky si dáme do malé misky bokem. Do bílků přidáme špetku soli, cukr a šleháme na nejvyšší stupeň. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5min. Po vytažení metly ze sněhu musí tvořit špičky a hmota drží tvar, Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a nebude nadýchaný. 

Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, již na mírné otáčky. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíce oleje, prošlehat... a takto vše 5x. 

Mouku si odvážíme a přes síto prosejeme na žloutkovo-sněhovou směs. Tím proséváním zabráníme hrudkám a mouka se provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíš jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí. Korpus chceme mít co nejvíce nadýchaný. 

Těsto přendáme do formy, stěrkou ho naženeme trochu více do okrajů, což se při pečení srovná a piškot se nevyboulí. Formu dáme do trouby. Nemlátíme s ní, jinak se piškot zdrcne a propadne. Pečeme zhruba 40min, ale záleží na troubě a je dobré korpus ke konci zkoušet špejlí. Pokud začne na hoře příliš hnědnout, položíme na něj kus pečícího papíru. 

Hotový dort vyndáme na mřížku, kde ho necháme asi 5min odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme formu. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama a můžeme ho rozkrájet - ideálně třikrát až čtyřikrát /podle formy a výšky korpusu). 

Krém:

500g mascarpone
1 smetana na šlehání
250g tvarohu (použila jsem Jaroměřický v papíru, ale klidně tučný ve vaničce)
100g cukru
vanilka (ideálně vanilkový lusk, případně kvalitní extrakt)
malinová marmeláda
maliny (já dávala v únoru mražené)
2 plátky želatiny
libovolně gelové barvivo

Vyšleháme zároveň mascarpone se šlehačkou a cukrem do tuhé hmoty, ale nesmíme přešlehat (hmota by měla tvořit špičky). Pak po lžičkách přidáváme tvaroh a dobře promícháme. Pokud máme, přidáme vanilku.

Připravíme si malinový sirup. Svaříme maliny se lžící cukru. Necháme si bokem maliny na proložení, pokud chceme mít ve vrstvě i celé kousky ovoce. V misce necháme nabobtnat želatinu s vodou, poté jí vymačkáme a vmícháme do svařených malin. 

Chceme-li mít dvoubarevné vrstvy krému (bílé a růžové), oddělíme si části - jednu či dvě části necháme bílé a do většiny (i na povrch dortu) podle oka opatrně vmícháme malinový sirup (ideálně oddělíme trochu bílé hmoty do misky, vmícháme sirup z malin a přidáme ke zbytku, aby se krém nesrazil). 

Nyní můžeme promazávat korpus a vrstvit krém. Každou vrstvu piškotu nejdříve pomažeme marmeládou a na to vrstvíme krém a maliny (v dortu na fotografii měla každá vrstva 140g krému). 

Sestavený dort pomažeme malinovým krémem, do kterého můžeme přimíchat trochu gelového barviva (já použila zn. Wilton, odstín Creamy Peach) a uhladíme. Dort libovolně nazdobíme a dáme do lednice. Je dobré udělat ho večer před oslavou, aby se dobře proležel. Pak je vhodné nazdobit ho až druhý den. 







Vlastnoručně upatlaným dortům zdar!

P.S. Děkuji Marcele z Pradobrot za konzultace a krizovou podporu! Tentokrát jsem ani moc neklela. A taky děkuji všem za pochvaly. Mám radost, že se dort líbil a že byl trochu neobvyklý. L.

11 komentářů

  1. Moc díky za skvěle popsaný recept, pustím se do něj:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já si nemůžu pomoct, ale Ty jsi prostě neskutečná! Je něco, co Ti nejde nebo neumíš :) ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak trošku přeháníš, ale ty jsi prostě zlatá:). Je toho náhodou spousta, ale tím, co neumím, se logicky nechlubím:-D. Děkuju!

      Vymazat
  3. Tak ten je nádherný! :) Děkuji za recept. Maminka bude mít brzy narozeniny, tak jí zkusím překvapit :) Eloorka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicol, mockrát děkuju za pochvalu. Věřím, že se povede a bude chutnat!

      Vymazat
  4. Dort jsem upekla dceři k dnešnímu svátku. Všichni se olizují a napřahají talířky k přídavku...
    Naprosto skvělé těsto i krém s malinami, ukládám do zlatého fondu!
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, mockrát díky za zpětnou vazbu, je to moc milý a jsem opravdu ráda, že měl úspěch:)!

      Vymazat
  5. mohu se prosim zeptam, kde jste sehnala toho plamenacka? dekuji :) jinak dortik je nadherny!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!