středa 9. března 2016

Dort od maminky

Sešlo se mi tu celkem hodně žádostí o recept na Emiččin narozeninový dort, který jsem pekla v únoru. Letos už jsem přemýšlela, že dort objednám. Ale ono by to prostě nebylo ono. Někdo na to pečení jednoduše nemá čas nebo trpělivost a vůbec se nedivím, že dort koupí. Pro mě je to ale vždycky výzva a když pak vidím, jaký má úspěch, je to satisfakce. A úspěch opravdu měl. Dcera přišla s babičkou do hotového a na dortu mohla oči nechat. 

Víte, že na ty recepty moc nejsem, dělá mi problém to smysluplně sepsat, sama navíc dělám v procesu změny, přidávám a ubírám množství, někdy už to nedám znovu přesně dohromady... Já prostě většinou vařím a peču podle instinktu:)).

Ale i tentokrát ho sem dám a speciálně o ten korpus se podělit musím. V minulosti jsem s vámi sdílela recept na kakaový korpus, který se zaručeně povede. Tenhle je parafráze na ten stejný recept, jen jsem logicky ubrala kakao a přidala mouku. Já už jiný piškot prostě nepeču.

Proces jste mohli sledovat na Instagramu:).




Narozeninový dort

Korpus:
(forma Tescoma Delicia 10x16cm):

5 vajec
150g cukru krystal
150g hladké mouky
5 lžic oleje
špetka soli

Začneme tím, že upečeme korpus. Vymažeme a vysypeme formu. Na dno můžeme dát pečící papír. Horní část formy by v troubě měla být zhruba uprostřed (rošt cca 10cm od dna trouby). Zapneme troubu na 160°C ohřev zdola i shora a necháme předehřát. 

Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky si dáme do malé misky bokem. Do bílků přidáme špetku soli, cukr a šleháme na nejvyšší stupeň. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5min. Po vytažení metly ze sněhu musí tvořit špičky a hmota drží tvar, Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a nebude nadýchaný. 

Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, již na mírné otáčky. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíce oleje, prošlehat... a takto vše 5x. 

Mouku si odvážíme a přes síto prosejeme na žloutkovo-sněhovou směs. Tím proséváním zabráníme hrudkám a mouka se provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíš jen překládáme pořád dokola, dokud se vše nespojí. Korpus chceme mít co nejvíce nadýchaný. 

Těsto přendáme do formy, stěrkou ho naženeme trochu více do okrajů, což se při pečení srovná a piškot se nevyboulí. Formu dáme do trouby. Nemlátíme s ní, jinak se piškot zdrcne a propadne. Pečeme zhruba 40min, ale záleží na troubě a je dobré korpus ke konci zkoušet špejlí. Pokud začne na hoře příliš hnědnout, položíme na něj kus pečícího papíru. 

Hotový dort vyndáme na mřížku, kde ho necháme asi 5min odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme formu. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama a můžeme ho rozkrájet - ideálně třikrát až čtyřikrát /podle formy a výšky korpusu). 

Krém:

500g mascarpone
1 smetana na šlehání (stačí 33%)
250g tvarohu (buď v papíru, nebo tučný ve vaničce)
100g cukru
malinová marmeláda
maliny (Já tady použila mražené, ale čerstvé budou v dortu rozhodně lepší! A čím víc, tím líp.)
libovolně gelové barvivo

Vyšleháme zároveň mascarpone se šlehačkou a cukrem do tuhé hmoty, ale nesmíme přešlehat (hmota by měla tvořit špičky). Pak po lžičkách přidáváme tvaroh a dobře promícháme. Dáme do lednice.

Následně můžeme promazávat korpus a vrstvit krém. Každou vrstvu piškotu nejdříve pomažeme marmeládou a na to vrstvíme krém a maliny (V dortu na fotografii měla každá vrstva 140g krému, ale dávám i cca 200g). 

Sestavený dort pomažeme zbytkem krému, do kterého můžeme přimíchat trochu gelového barviva (já tady použila zn. Wilton, odstín Creamy Peach) a uhladíme. Dáme do lednice. Je dobré udělat ho večer/v noci před oslavou, aby se dobře proležel. Pak je ale vhodné finálně ho nazdobit až druhý den, před oslavou. 







Vlastnoručně upatlaným dortům zdar!

P.S. Děkuji Marcele z Pradobrot za konzultace a krizovou podporu! Tentokrát jsem ani moc neklela. A taky děkuji všem za pochvaly. Mám radost, že se dort líbil a že byl trochu neobvyklý. L.

19 komentářů:

  1. Moc díky za skvěle popsaný recept, pustím se do něj:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já si nemůžu pomoct, ale Ty jsi prostě neskutečná! Je něco, co Ti nejde nebo neumíš :) ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak trošku přeháníš, ale ty jsi prostě zlatá:). Je toho náhodou spousta, ale tím, co neumím, se logicky nechlubím:-D. Děkuju!

      Vymazat
  3. Tak ten je nádherný! :) Děkuji za recept. Maminka bude mít brzy narozeniny, tak jí zkusím překvapit :) Eloorka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicol, mockrát děkuju za pochvalu. Věřím, že se povede a bude chutnat!

      Vymazat
  4. Dort jsem upekla dceři k dnešnímu svátku. Všichni se olizují a napřahají talířky k přídavku...
    Naprosto skvělé těsto i krém s malinami, ukládám do zlatého fondu!
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, mockrát díky za zpětnou vazbu, je to moc milý a jsem opravdu ráda, že měl úspěch:)!

      Vymazat
  5. mohu se prosim zeptam, kde jste sehnala toho plamenacka? dekuji :) jinak dortik je nadherny!

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, dnes peču první dort podle vás. Mohu se zeptat... Finálním zdobením až v den oslavy myslíte mazání krémem na povrchu? Pokud se má dort prolezet přes noc, tak mažu marmeladou, krémem a ovocem jen v prurezech jestli to chápu správně? Neokora v ledničce nahý dort a vydrží krém v krabičce anizby nasal vodu? Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Ivo. Já ten dort vždycky poskládám večer, nebo spíš v noci. Pomažu ho krémem a šoupnu do lednice. Pak ráno, nebo prostě v klidu před oslavou dozdobím komponenty. To aby třeba neokoralo ovoce nebo se nerozpustily ozdoby z marcipánu. Ať se dort povede! Lucka

      Vymazat
  7. Dobrý den. Dort je krásný. Pekla jsem jej dvakrát. Ani jednou mi korpus nevyskocil. Kamarádka jej pekla také a ten stejný problém. Dodržely jsme vše jak jste psala. Musela jsem ten korpus Upéct ještě jeden, pak rozriznout a dát na sebe aby tvořil čtyři vrstvy. Nemá tam být kyprici prášek do pečiva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Dano. Za ty roky, co ho peču, se mi to nestalo ani jednou. Kypřící prášek tam nepatří, stačí dodržet recept, ušlehat pevný sníh, který nakonec vmícháte opatrně ručně. Už roky mi čtenářky posílají zpětnou vazbu a myslím, že recept je v pořádku. Ale zkuste jinačí, asi vám prostě nesedne. Lucka

      Vymazat
    2. Dobrý den, Dano, omlouvám se za nevyžádanou zprávu - napadlo mě při čtení Vašeho komentáře, zda jste třeba použila příliš velkou formu? V popisu je uvedený průměr 16cm... ale pekla jsem několikrát, i ve 22cm formě a všechno bylo v pořádku (tímto za recept znovu děkuji Lucce i zde ;o))... Pěkný den, Petra

      Vymazat
    3. Také peču běžně i ve formách s větším průměrem a je to v pořádku. Ono někdy stačí klepnout formou a může se srazit, nebo neopatrně vmíchat mouku do sněhu...

      Vymazat
  8. Jiný dort už nepeču, Lucinko! Naše děti ho milují a já miluji za recept Vás! Tohle je totiž poklad! Děkuji Vám za něj ❤️🙏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, Terezo! On je to vděčnej recept a dá se různě obměňovat:). Mějte se krásně! Lucka

      Vymazat

Děkuji za komentář!