úterý 29. září 2015

Mrkvové šátečky ze špaldy

Mám ráda mrkvová těsta. Nejsou suchá a mají prostě dobrou chuť. Ještě mi zbyl výborný meruňkový džem od kamarádky, tak jsem ho využila. Ale můžete vyzkoušet i povidla nebo jinou náplň.

Receptů najdete mnoho, já jsem si je nějak poskládala a přidala skořici, protože tu mám ráda. Líbí se mi, že už se do těsta nepřidává cukr. Já jen na závěr lehce pocukrovala, protože na fotce to vypadá líp, no a manželovi tak budou chutnat o něco víc.




250g špaldové mouky
150g jemně nastrouhané mrkve
1 plochá lžička skořice
2 lžičky prášku do pečiva
100g másla
Marmeláda podle chuti (já použila domácí meruňkovou)
Přidala jsem ještě extrakt z madagaskarské vanilky z M&S

Necháme změknout máslo. Smícháme mouku s kypřícím práškem a skořicí, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, máslo a zpracujeme. Těsto pak necháme odpočinout v lednici.

Po vyndání z lednice těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme čtverečky, na které klademe marmeládu a tvoříme šátečky. Pokud vlastníte přímo tvořítka, můžete je použít.

Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160°C) a na pečícím papíru pečeme 10-15min (já pekla na horkovzduch 12min).




Na fotkách můžete vidět, jak u nás vypadá "backstage":-D. Když fotím, míchá se mi do toho a obvykle má na sobě nějaký šílený kostým. Teď zrovna frčí superhrdina. 






...


Jinak už máme takovou trochu podzimní výzdobu (Broste a KIK)...




Taštičky nám moc chutnaly! Zbyly dva kousky, tak ani tentokrát nezjistíme, jak chutnají po proležení:)). Ale to je takový věčný problém. Dcera se přímo oblizovala a říkala "hmmmm mňaaam":). 


L.

14 komentářů:

  1. Jejda, to je paráda! A i když recept je super (a ukládám na vyzkoušení), backstage je prostě bezkonkurenční :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuju:). No jsou to prostě momentky - a ty já miluju ze všeho nejvíc:). Dneska jsem jí vzala ze školky po obědě, tak měla radost.

      Vymazat
  2. Vyzkouším hned zítra! Bábovka z dneška už téměř není - stavil se i brácha (opravit internet hihi), tak jsem musela poslat kousek i "skoro" švagrové...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babovku bych si dala. Ja jsem mela ted u Karol tu tvarohovou podle Marcely a ta byla takova pekne mokra:-)

      Vymazat
  3. Psala jsem tady již dříve, ale asi jsem špatně odeslala. Mohla bych se zeptat, odkud máte ty krásné brčka?

    Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je od kamarádky, která má eshop: http://www.nanaparty.cz/papirova-brcka/49-papirova-brcka.html :)

      Vymazat
  4. Môžem sa spýtať, kde ste kúpila tie svietniky s pomaľovanými bielymi stromami? Sú krásne...

    OdpovědětVymazat
  5. mrkvove satecky jsou luxusni :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý večer, chystám se konečně na vaše mrkvové šátečky, které máte precizně provedené a mám k vám dotaz, čím jste spojovala okraje po přeložení. Zkoušela jsem vidličkou, ale ke krásnému okraji, které mají vaše mám daleko. Předem velice děkuji za radu. Alice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alice, omlouvám se za pozdní odpověď. I já jsem kraje upravila vidličkou, takže žádná zvláštní vychytávka:). Lucka

      Vymazat
  7. Výborný,akorat škoda,že nejsou křupavé:(
    Je to troubou nebo těstem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím. Je pravda, že jsem je občas koupila v Bazalce u nás v HK, těsto bylo úplně stejné. A vůbec jsou ty recepty hodně podobné. Zkuste jinačí, třeba vám bude sedět víc. A nebo pomazat vajíčkem před pečením.

      Vymazat

Děkuji za komentář!