středa 30. března 2016

Mazanec

Ano, už je po Velikonocích, ale slíbila jsem, že dám na blog recept na mazanec. Bude se hodit na příští rok. Letos jsem totiž dělala všechno na poslední chvíli. 

Vyzkoušela jsem nový recept a mazanec nám moc chutnal, takže určitě zařadím do rodinné kuchařky. Také jsem ho poprvé pletla jako věnec. Je to takové efektní, byť správně má být s křížem. 

Recept jsem objevila ZDE a je od Evy Mácové. Udělala jsem ale pár změn, tak ho radši přepíšu...


Mazanec

250ml mléka
2 vejce
120g másla (s Herou nepeču)
120g cukru krupice
580g hladké mouky
pytlík sušeného droží
malinká lžička soli
vanilka
bio citronová kůra
mandle celé loupané
rozinky (můžete naložit do rumu, já to nedělám)
+ vejce na potření před pečením
+ můžete přidat trošku rumu (já nedávám)

Těsto si připravíme jako obvykle - s kváskem, vejce vyšleháme s cukrem...přidáme vše ostatní a na závěr mandle a rozinky (podle potřeby, já dávám hodně). Necháme vykynout. Pak si těsto rozdělíme na dva díly, menší a větší (jedna třetina a dvě třetiny), které dále rozdělíme na tři dílky (nebo na dva a tři), abychom z nich mohli uplést copany. Je to jako s vánočkou, velký copan dolů, malý nahoru. Copany točíme do kruhu rovnou na plechu s pečícím papírem a doprostřed dáme zavařovačku nebo hrnek (také s pečícím papírem okolo), aby kruh hezky držel tvar. Necháme ještě podruhé trochu vykynout, potřeme vejcem a dáme péct. Někdo peče kynuté s počáteční vysokou teplotou a pak stahuje, mně se toto nedaří. Já troubu roztopím zhruba na těch 200°C, ale už při vkládání stáhnu na 180°C a pak podle zlátnutí stáhnu ještě jednou. Pečeme plus mínus 50min. 




L.

6 komentářů:

  1. Lucka, mazanec som ešte nerobila, takže pre mňa opäť super recept do zbierky. Veľmi rada pečiem podľa Tvojich receptov. Na Veľkú noc som robila veľkonočného zajaca a Tvoj podzimný múčnik tiež so zajacom. Výborné. Vďaka za recepty. Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá nádherně! Ty tvoje fotky... Ach :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá na luxusní záležitost!
    Hezké dny, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  4. Luci, je nádherný! Já letos pekla podle receptu z Pradobrot http://www.pradobroty.cz/2013/04/kynuty-mazanec.html a ten byl teda chuťově vynikající... nejlepší z nejlepších. Až tak, že jsem si říkala, že jiný už víc ani nechci zkoušet. Ale asi udělám výjimku s tím tvým :)A jako vždy nádherné fotky, kochám se! Hezký den Tobě i malé slečně přeju, vypadá to konečně na pořádné jaro, je nádherně :) Renata

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky a mazanec vypadá moc hezky!
    Přeji pěkný den, Marie

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!