sobota 6. prosince 2014

Pro skřítky

Letos jsem potřetí pekla perníkovou chaloupku. Vlastně dvě - pro dceru a pro mé malé sestřenice, Sáru a Elsu. A vlastně to bylo počtvrté! Jako malá jsem na základní škole s maminkou jednu upekla, vyhrála jsem s ní nějakou dětskou soutěž a na závěr jí někdo odcizil:-). 

Ráda dělám něco pro děti, vyplatí se to. A za tu radost mi to prostě stojí. A i takový menší kýč je na Vánoce snad dovolen, zvlášť když je pro děti:).





Perník peču podle následujícího receptu. Na jednu chaloupku by měla stačit jedna dávka. Já pekla dvě. 

Těsto:

2 vejce
140g moučkového cukru
100g másla (může být Hera, ale tu já nepoužívám)
1 lžíce medu
400g hladké mouky (ráda nahradím třeba půlku špaldou)
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa

Rozpustíme máslo, smícháme s medem, vyšleháme s vajíčky a cukrem do pěny. Smícháme sypké přísady a po troškách za stálého míchání přidáme. Za mě to dělá robot. Hotové těsto dáme na nějakou chvíli do lednice, aby se s ním lépe pracovalo. 


Poleva:

1 bílek (ideálně propasírovat, ale jde to i bez toho)
pár zrníček soli (pro lepší vyšlehání bílku)
zhruba 150-200g moučkového cukru (záleží na velikosti vajíčka, konzistenci musíte poznat, já dávám opravdu hodně, aby byla poleva jako lepidlo, tvořila tuhé špičky a netekla)
1 lžička škrobu (Solamyl, nemusí být, ale poleva lépe drží, lépe schne a dobře se s ní pracuje)
trošička citronové šťávy 

Právě poleva bývá kámen úrazu. Je to o zkušenosti, ale když to vychytáte, příště už poznáte, jak má vypadat. Nejdřív vyšleháme bílek s trošičkou soli. Jde to s tím lépe. Pak přidáváme (dvakrát prosátý!!) cukr se škrobem. Přidáme jen pár kapek citronové šťávy (tou můžeme v případě potřeby polevu i doředit, pokud jí uděláme moc tuhou). Poleva by měla dělat špičky. Zkuste, jestli se neroztéká. Naplníme pytlík a zdobíme. Já si ráda pytlík naplním jen trošku, aby mi padnul do dlaně. Pak se mi s tím mnohem lépe pracuje. A pytlíky mám ráda ty cukrářské, s barevným plastovým hrotem. Jde to ale i pevnějším pytlíkem s ustřiženým rohem. 

Na chaloupku mám formičky, takže to jde rychle. Můžete perník potřít pro lesk bílkem (poleva pak lépe drží), nebo nechat jen tak, matná je taky hezká. Nejvíc dá zabrat lepení. Důležité je popatlat polevou podstavec, lépe ta základna drží. Já zdobím už postavenou, protože při tom stavení jsem si minulé roky zdobení poničila. Nejvíc dá zabrat střecha, chce to pevné nervy a minimálně dvě ruce. Na to lepení si dělám polevu ještě víc hustou, aby byla jako lepidlo. Střechu okamžitě podepřu párátky a nechám jí tak přes noc, dokud pořádně nezaschne. Ozdobit můžete podle vkusu. Já mám nejradši ty bílé, ale dětem se moc líbí i ty lentilky. Můžete přidat i stromečky nebo sněhuláka:).








Chystáte se na nějaký projekt? Děti se rády zapojí:).

L.

15 komentářů:

  1. Ty jsi fakt neskutecna!!! chaloupky jsou krasny, kycovity ani omylem, kyc vypada jinak:-) fakt sikovna:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marcel:). Mě ta ruční práce fakt uklidňuje:-D.

      Vymazat
  2. CHALOUPKY JSOU NÁDHERNÉ.
    MOC POVEDENÉ.
    PŘEJI PŘÍJEMNÝ PŘEDVÁNOČNÍ ČAS.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Zrovna prohlížím váš blog... nádhera! Mějte se krásně, Lucka

      Vymazat
  3. Krásné chaloupky a milý blog. Budu určitě sledovat:-) Hezký adventní víkend Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko děkuju, budu ráda! Mějte se krásně! Lucka:)

      Vymazat
  4. Luci, nádherné chaloupky! My také každý rok chaloupku děláme, ale já se radši spoléhám na kupovanou polevu v tubičkách :) A u nás musí být nazdobená i lentilkama, jenom bílá by asi neprošla :) Hezký víkend, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani děkuju, poleva v tubičkách je určitě fajn řešení i pro děti. A musím uznat, že s těma lentilkama je opravdu pěkná! Lucka

      Vymazat
  5. Lucko, děkuji za návštěvu na mém blogu i za pochvalu za fotky. Ovšem konkurovat těm tvým podzimním opravdu nemůžu:-))). Jsou přenádherné♥. Dcera je kouzelná i celý blog. Tak aby se v životě dařilo i zde na blogu a pěkný Advent. Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro, děkuju za návštěvu a za pochvalu!:) Zrovna se kochám těmi vašimi dnešními a já je prostě obdivuju. Krásný vánoční čas a spokojenost i vám. Lucka

      Vymazat
  6. Lucko, tak chaloupku jsem pekla loni poprvé a už nikdy více a to si myslím, že zase až tak na ruce levá nejsem :-D Takže obdivuji každého, kdo toto umí a chaloupky vypadají nádherně, což ty vaše jsou :-) Opět se kochám fotkami.... nádhera!!!
    Hezký den
    Śárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, ono je to pracný a je to o nervy no. Vždycky trpím u tý střechy, ale jinak už to mám celkem rychle. Děkuju moc!

      Vymazat
  7. Luci, jsou krásné. Já zrovna dozdobila perníčky, byl to boj :-) Ty jsi taková zkušená pekařka, nevíš náhodou, co dělat, když poleva dělá špičky až moc? Letos už s tím nic nenadělám, jen abych na příště věděla, co dělám blbě. Měla jsem teda trošku jiný recept než ty, míň cukru a víc solamylu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:-). Přidat trochu citronový šťávy a naředit to. Dneska vložím fotky perníčků a tentokrát jsem musela přidávat hodně cukru, furt to nebylo ono, asi velký vejce:-)

      Vymazat
    2. Já měla asi moc malý, dávala jsem jen 130g cukru, ředila jsem jak blázen a evidentně to stejně bylo málo. Perníčky máš úžasný ;-)

      Vymazat

Děkuji za komentář!