sobota 13. prosince 2014

Dnes...

... má svátek Lucie. Líbí se mi, jak se tento den slaví v severských zemích. Například ve Švédsku je tradice průvodů dívek v bílých róbách s věnci ze svíček na hlavě. Ale i u nás mají tyto oslavy tradici, hlavně na Moravě. V knize Vánoce v české kultuře od Václava Frolce jsem se dočetla, že i zde (konkrétně na Valašsku, ale i v jižních Čechách nebo na Chodsku) chodila po domech bíle oblečená žena s pomoučeným obličejem zvaná Luca, Lucka, která dětem nosila dárky jako Mikuláš. Budila ale trochu strach. Autor udává, že mohla mít i dřevěný nůž a hrozit dětem, že jim rozpáře břicho, když se nebudou modlit. To by se v dnešní době asi neskouslo:). 

Pokud byste si chtěli přečíst o Vánocích z té historické stránky, dozvědět se něco o původních tradicích, můžu doporučit i knížku Valburgy Vavřinové, Malá encyklopedie Vánoc. 


Zajímalo by mě, jestli se někdo ještě s nějakou takovou "zapomenutou" tradicí setkává, třeba na vesnicích...

Jinak hezký víkend!

"Jdu, jdu a noci upiju!"

L.

11 komentářů:

  1. Aleš z dětství zná Barboru - 4.12. chodila po chalupách, bila na okna a nechávala nadílku (jako Mikuláš):o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezký! Oni vůbec ty předci měli ty Vánoce naprosto vyplněný... My jen nakupujem a čekáme:-).

      Vymazat
  2. U nás je hezká tradice masopustní průvod, ale to až v únoru :-) Tady jsem našla nějaké fotky, kdybyste chtěla kouknout: http://www.turistika.cz/fotogalerie/66371/fantasticky-masopust-v-roztokach-u-prahy
    Hezký víkend!!!
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuju! Ty masopustní průvody se docela drží nebo znovu prosazujou, to je fakt! Máte to tam hezký. A v Roztokách mám příbuzné:).

      Vymazat
    2. :-) A všechno nejlepší k dnešnímu svátku přeji ....

      Vymazat
  3. Lucko, vše nej k svátku. Svatá Lucie představuje a je nositelkou světla. Ty osobně dle mého nosíš tohle jméno právem! Jsi takové světlo:-)) Co se týká tradic, tak dnes je v Rožnově ve skanzenu jarmark, kde bys Lucky potkala. Pohladí pírkem, aby odehnaly zlé duchy. A už dlouho uvažujeme s manželem i dětmi, že jednou na tento svátek odjedeme do Švédska, abychom jej opravdu zažili. Pěkný den Věra♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro, vy umíte potěšit. Děkuju za přání a moc milá slova! Do Švédska bychom se taky chtěli někdy podívat, láká mě to moc...I jako fotografa. Jinak ten jarmark vám závidím. Hezký zbytek víkendu;-).

      Vymazat
  4. Také přeji všechno nejlepší k svátku a krásný den... Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, děkuju moc!:) Hezkou stříbrnou neděli...

      Vymazat
  5. Luci všechno nej ke svátku. Hlavně zdraví,to ostatní člověk může ovlivnit,tak aby byl šťastný ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!