pátek 17. července 2015

Ořechový dort

Neumím psát recepty a zřídka podle nich vařím nebo peču. Ale často je po mně někdo chce - stejně jako jste mi psali o tenhle dort:).

Emi dostala loni k narozeninám jeden dort od prababičky. Babičce je přes osmdesát, tak mě to tenkrát i dojalo. Byl ořechový s pařížským krémem a moc nám chutnal. Ona byla sice ještě na oříšky malá, ale pro jednou to nevadilo. Od babičky jsem vyzjistila pár tipů a pokusila se o svou vlastní verzi. 

Tak dobře to neumím, ale stejně byl moc dobrý. A efektní! Nahé dorty frčí a pekanové ořechy jsou tak pěkně fotogenické:).



Budete potřebovat...


Na korpus: (já jsem pekla v nastavitelné formě Tescoma Delicia s průměrem zhruba 17-18cm)

5 vajec
100g cukru krupice
5 lžic mouky
150g mletých vlašských ořechů
1 lžička skořice
1/2 pytlíku prášku do pečiva

Na krém:

400g šlehačky
200g čokolády na vaření (popř. nějaké "lepší")

Na ozdobení vlašské nebo pekanové ořechy

Postup:

S předstihem (ideálně třeba večer před pečením) si svaříme šlehačku s čokoládou. Smetana se nesmí vařit, pouze zahřejeme a za stálého míchání rozpouštíme čokoládu. Necháme zchladnout a dáme na pár hodin nebo přes noc do lednice.

Ušleháte si bílky a zvlášť žloutky s cukrem. Do vzniklé žloutkové pěny přimícháte skořici, mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy a nakonec bílky. Vymažeme a vysypeme dortovou formu a nalijeme do ní hmotu. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme podle vlastních zkušeností, formy i trouby:)) - zkoušíme špejlí. 

Korpus necháme vychladnout, pak ho dvakrát prořízneme a promažeme krémem. Krémem ozdobíme i vršek dortu a poklademe ořechy. 

Dáme vychladit!







Doufám, že vám dort bude chutnat!

L.

6 komentářů:

  1. Lucka tak ten vyzerá nádherne. Recept si ukladám na najbližšiu príležitosť. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, to mě těší! Já zrovna včera víc podrobně listovala tvým blogem, který sakumprásk zbožňuju, no a tam je tolik receptů, které musím zkusit!!

      Vymazat
  2. Ooooooo, to je super inspirace! Díky moc a hezký víkend, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  3. Lucka rada sledujem a skúšam Tvoje recepty a táto torta vyzerá veľmi lákavo...určite vyskúšam. Pekný víkend! Danka.

    OdpovědětVymazat
  4. Wau, jedoduchý, ale užasný, krása ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Zkusila jsem ho upéct pro moji nejlepší kamarádku. S korpusem a dvěma šlehačkami jsem dojela na chalupu, kde jsem zjistila (s hrůzou), že tam není mixér.... Chvíli to vypadalo, že kamarádka obdrží suchý korpus a ony nevyšlehané šlehačky. Po hodině zuřivého kvedlání jsem nad zákeřným mléčným výrobkem zvítězila, dort zkompletovala a předala... Byl výborný, ale ruka mě bolela ještě 3 dny.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!