čtvrtek 23. července 2015

Čaj o páté

Asi už víte, že ráda peču podle Pradobrot. Za tímhle food blogem stojí moje kamarádka Marcela. Z jejích sušenek peču pravidelně Koka, ale teď jsem vyzkoušela Esíčka, protože je miluju od dětství. 

Emi pro své panenky moc ráda pořádá pikniky a čajové dýchánky, tak se sušenky vždycky hodí (nekupuji je). 

Možná už jste viděli fotky na Instagramu. První den po upečení jsem Marcele psala, že jsou výborné, ale že mi to Esíčka spíš jen připomíná, že chutnají trochu jinak. Marcela mi kladla na srdce, ať vydržím a nechám je proležet. Minimálně jeden den. A přes noc se stalo kouzlo. 

Esíčka!

Tímto se omlouvám:)). A jak psala Marcela, žádný palmový tuk.





Stylově z českého porcelánu. Minimálně 70 let staré hrnečky po Emiččině prababičce.  Takové kousky se u nás v rodině dědí a vážíme si jich.



Panenka z 60. let po mojí mamince, oblečky jí šila moje prababička, Emičky praprababička. Panenka má prsa, je to taková velká Barbie:).







S těstem se pracovalo moc dobře, ale jsou hodně křehké. Ten škrob tam opravdu hraje roli a nevyplatí se šachovat s množstvím čehokoli. Já jsem místo vanilkového cukru (který ale i tak kupuji Bio) přidala madagaskarskou vanilku, kterou jsem dostala od kamarádky Magdy.

Určitě je vyzkoušejte!

L.

10 komentářů:

  1. Já jsem ti to říkala, že se musí nechat rozležet!:o)) Jsem moc ráda, že chutnají.

    Fotky jako vždy krásný a ten servis vám prostě (v dobrém) závidím:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však se ti omlouvám, mělas pravdu:). Zrovna se na ty hrnky ještě ptala mamka babičky a prý je dostala od svojí kmotry, takže je jim minimálně 70 let. Děkuju!

      Vymazat
    2. tak podobně starej bude nejspíš ten servis, co mám po dědovi a denně ho používám a cpu do myčky (a on drží!).

      A naprosto chápu, že ho půjčíš Emě na hraní, přece ti nebude ležet ve vitrínce, já bych ho taky půjčila:o)

      Vymazat
  2. Blog vašej kamarátky som objavila aj ja nedávno, zatiaľ som nič nepiekla - v lete sa mi nechce :-(
    Porcelánové šálky sú krásne - nechávate dcéru sa s nimi hrať, ak aj ide o rodinný poklad, ktorý dedíte z generácie na generáciu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve vedrech já taky moc nepeču:). Ano, nechávám si s tím dceru hrát. Ona je ale docela opatrná, navíc si s tím hrajeme tak nějak spolu, takže můžu dát pozor i já.

      Vymazat
    2. Já v těch hicákách taky nepeču:o) To dělám max. poháry a zmrzliny:o) Vždycky čekám na ochlazení a pak teprve zapínám troubu:o)

      Vymazat
  3. Moc se mi líbí že pečete sušenky doma, také jsem je přestala kupovat a ty které upeču rychle zmizí. Ráda bych je dělala sušenky hezčí, můžu se zeptat, čím na nich děláte tento vzorek? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tenhle vzorek se dělá paličkou na maso:o) (jsem autorka původního receptu na sušenky)

      Jinak se dá vzorek udělat i rozmáčnutím vidličkou a nebo tescoma prodává razítka na sušenky v moc hezkých dekorech (ale zrovna na tyhle esíčka se mi vůbec neosvědčily, těsto je příliš rozpadací a vyvalování a vykrajování těmi razítky je za trest).

      Vymazat
    2. Přesně tak, tou paličkou na maso. Razítka na sušenky tady budou bez efektu, jak píše Marcela. To chce sušenky, co nenarostou, bez kypř.prášku.

      Vymazat
  4. Jeee, moc děkuji za radu, to by mě nenapadlo a vypadá to tak hezky. Ještě že mám paličku oboustrannou, budou tedy u proužky. A ještě ušetřím ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!