středa 18. února 2015

Tři roky máma...

Naše velké miminko dnes slaví tři roky. Byli jsme oba ještě na vysoké škole, když jsme se rozhodli, že budeme tři. Já bych ještě čekala, ale tenkrát to bylo rozumné rozhodnutí - a to z několika důvodů... Pravda, manžel mě musel trochu přemluvit, za což mu budu vždycky vděčná. Všechno by bylo úplně jinak a nebyla by tu ONA.

Když se stanete rodičem, možná zjistíte, že život předtím byl oproti tomu s dítětem sice krásný a svobodnější, ale trochu nenaplněný. V mém případě byly některé roky takové proflákané, nejisté... Ne že bych musela mít na všechno plán, ale jsem ráda, když znám směr, kterým se život ubírá. Ten už teď znám. Mám takovou kotvu, už jsou kostky vrženy a s tím přišla zvláštní úleva a jistota.

...

Tři roky zpátky jsem držela housenku s háčkovanou čepicí. Byla sobota ráno a Miloš Forman slavil osmdesát. Byla to největší úleva v životě. Porod je taková zkouška ohněm a já jsem věděla, že "tohle" musím dát, že jde o hodně. První pohled na ní nezapomenu. Pusu měla obrácenou, byla fialová a celkem naštvaná.

Držela jsem tu housenku a moc jsem nevěděla, co s ní. V porodnici mi pomalu docházelo, že to nebyl jen nějaký víkendový zážitek, že s námi pojede domů. Ale od první chvíle jsem jí zbožňovala a i když jsem si na ní musela zvyknout, už jsem od ní nechtěla odejít.

...

Věřím tomu, že dítě každého změní k lepšímu. Já jsem asi mateřství potřebovala. Dospěla jsem snad ze dne na den. Jsem víc tolerantní, zároveň víc úzkostlivá, ale určitě mám větší pochopení, jsem nad věcí. Co jsem dřív dělala měsíc, zvládnu za odpoledne (možná spíš za noc), spousty věcí se nebojím, naopak přibyly nové obavy. Užívám si maličkosti a někdy se na sebe dívám v roli mámy a říkám si - no páni, tak já jsem fakt máma a tohle je moje malá verze...

Vím, že to nejroztomilejší období brzy skončí a přijdou náročnější roky. Vždycky ale říkám - jak bychom se na ní mohli zlobit, když ona je napůl ty a napůl já? Tohle jsme si přece vyrobili my:).


Jsem ráda, že máme holčičku a jsem si jistá, že ona je to nejlepší, co se nám v životě povedlo. Chci pro ní hlavně zdraví, protože to ostatní jí snad vždycky budeme moct dát.




L.


25 komentářů:

  1. Krásný den mějte! A přeji Vám, ať je Vaše holčička zdravá a přináší Vám jen samé štěstí!
    Vaše čtenářka Veronika.
    P.S. Dnes 9 let máma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, děkuji za přání a vám taky jen to nejlepší! 9 let, to už je zasloužilost:)

      Vymazat
  2. Luci přeji malé hlavně zdravíčko,krásně to oslavte. Já jsem na chuť do mateřství čekala podstatně déle,ale už bychom si taky přáli být tři..Snad se taky brzy dočkáme ;-) A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, určitě dočkáte a i já se na tu vaši etapu těším:). Děkuju!

      Vymazat
  3. Krásně napsáno... My si vždy s manželem říkáme, co jsme dělali, než jsme měli děti... To musela být hrozná nuda :-) A vždy se smějem, když bezdětní (bydlící v mamahotelu :-) nadávají, že nemají čas a nestíhají... Hodně zdravíčka Vaší malé princezně i od nás...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně:))! Na mamahotel s láskou vzpomínám:). Díky moc!

      Vymazat
  4. Moc krásně jsi to napsala - přeji krásnou oslavu a malé slečně hodně zdravíčka a samé krásné dny......Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Stejně jako Veronika i já jsem už 9 let máma. Je to ten nejhezčí stav :)

    Posílám gratulace princezně, je kouzelná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to nejintenzivnější roky v životě, že?:) Budeme na to vzpomínat navždycky... Děkuju moc, Martino! L.

      Vymazat
  6. to je tak krasnej článek, že mě to dneska po ránu úplně dojalo :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc krásně napsáno... My na děti ještě moc nepospícháme, ale už se těšíme až nás bude doma víc :) Užijte si oslavu a princezně přejeme hodně štěstí a zdraví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!!:) Jsem ráda, že ten článek někoho oslovil... Takový můj mateřský výlev:).

      Vymazat
  8. Beautiful words, all the best for your little Treasure :) <3.
    (btw. nase Kalinka taky se narodila nastvana :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Monika, thank you so much! They are all kinda upset first minutes outside:-D. I can clearly remember myself wondering how to comfort her:-D.

      Vymazat
  9. Dodatečně vše nej malé oslavenkyni i šťastným rodičům !

    OdpovědětVymazat
  10. I já se přidávám k opožděné gratulaci - děti jsou ten největší poklad. Je to veliká radost, ale i starost, aby se nám povedlo je správně vychovat a připravit do života. Takže prožívám s tebou ty chvíle zamilovanosti, štěstí, ale i úzkostí a obav. To k tomu prostě patří, ale člověk nelituje! Užijte si oslavu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, napsala jsi to maximálně výstižně. Každopádně, je to výživné a vždycky bude:-D. Díky moc!

      Vymazat
  11. I ode mne dodatečně vše nejlepší k narozeninám!!! ... Krásně zvolená slova! Teším se na fotky z oslavy, jestli budou tedy zveřejněny :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc! Fotky určitě budou! No co bych to byla za blogera?:-D

      Vymazat
  12. Lucie, i já to tak přesně cítím. I když...my jsme si svou housenku domů nesli před skoro 21 lety. Nicméně ty pocity jsou stále živé.
    A jak já říkám...je to ten nejkrásnější dar, který jsem mohla v životě dostat. Proto máme také všichni tři...tedy já, manžel a naše dcera mezi sebou skvělý vztah.
    To samé přeji i vaší rodině a kočičce vše nej nej.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  13. Lucie, i já to tak přesně cítím. I když...my jsme si svou housenku domů nesli před skoro 21 lety. Nicméně ty pocity jsou stále živé.
    A jak já říkám...je to ten nejkrásnější dar, který jsem mohla v životě dostat. Proto máme také všichni tři...tedy já, manžel a naše dcera mezi sebou skvělý vztah.
    To samé přeji i vaší rodině a kočičce vše nej nej.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  14. Milá Lucinnko, čtu to tu hodně opozděně, ale jsem doslova dojata...nádherně napsáno... myslím, že nezáleží na tom, kolik má máma děti, ale jak moc je miluje....a z Tvých řádků sálá moře lásky...To je tuze dobře. Malé housence přeji dodatečně vše nej, hlavně to zdraví zbytek jsou podružnosti...a skvělou mámu a tátu už má...je boháč...Věrka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!