čtvrtek 13. srpna 2015

Jak uchovat vzpomínky

V tomhle příspěvku vás nenaučím fotit. Nebude to souhrn teorie, není to můj cíl a není na to prostor. Chci vás jenom inspirovat, ukázat, jak můžete uchopit focení vlastních dětí. Není to tak dávno, co jsem s focením začínala. Měla jsem mobil, pak kompakt, pak přišla zrcadlovka. Možná je to článek spíš pro majitele zrcadlovek, ale i s kompaktem můžete pořídit obstojné fotky, když se trochu snažíte.

Takže jak na to? Co je hlavní?


Mít na čem stavět...

Ano, chce to trošku teorie. Někdo navštíví kurz, někdo zase radši studuje doma podle vlastního uvážení. Seznamte se se základními pojmy a naučte se alespoň trochu používat fotoaparát (možná budete muset otevřít návod), aniž byste se spoléhali na automat. Na internetu je opravdu spousta rad a návodů. Budete mít pocit, že se topíte v objemu informací, některé nebudete umět vstřebat, občas si řeknete něco o španělské vesnici, ale kousek ke kousku, ono to postupně půjde.  

Foťte. Teď!

Vylezte s foťákem ven. Nebo to zkuste doma, ale vrhněte se do toho. Důležité je začít. Studovat teorii je fajn, je to jistě potřeba, ale máte doma ten nejlepší objekt a metoda pokus-omyl nese svoje ovoce. Prošla jsem si tím, nebyla jsem líná zkoušet a nic mě neodradilo. Chce to jistě správný zápal pro věc, ale pokud čtete tento článek, tak je to asi proto, že máte motivaci. 

Vždy hledejte dobré světlo

Někdy je to slunce v zádech, protisvětlo, lifestyle světlo, filtrované světlo,... Nad tím se musí přemýšlet a je to věčná výzva. Chce to samozřejmě praxi, ale jakmile do toho proniknete, posune vás tahle dovednost jinam. Je to klíč ke všemu. Zkoušejte si různá nastavení s různým světlem. Zjistěte, kdy a kde se vám fotí nejlépe. Je to samozřejmě i technická záležitost, odvislá od vybavení.





...


To by tak bylo k úvodu. Musí se nějak začít a na něčem zakotvit. Pak už to můžete jen rozvíjet...




Přiznejte to

Foťte především realitu. Ať je to cokoli - nepořádek, modřina, špína... To všechno také utváří atmosféru a hlavně to patří k nějakému období, zážitku, prostě jsou to věci, které vám vybaví tu pravou vzpomínku. Nikdo z nás nemá doma neustále uklizeno, krása je občas i v chaosu. 




Zachyťte krásu každodennosti 

To jistě souvisí s předchozím bodem. Běžné okamžiky, činnosti, povinnosti, rituály,... pro někoho obyčejné, bez důvodu k zaznamenání, pro mě tedy naopak. Lidé mívají tendenci vyhledávat fascinující věci a přehlížet obyčejné chvilky, které ale mají své kouzlo. Děti se pořád něco učí, poznávají a jsou roztomilé a fascinované při každé činnosti. Zdánlivě nevýznamnou aktivitu můžete uchovat zajímavým způsobem s hezkou atmosférou. A třeba rituály jsou pro děti opravdu důležité, tak si je můžeme po čase připomenout. 




Koukejte se jejich očima

Dejte dítěti volnost. Já vím, kaluže, bahno, hlína, voda - je to kontroverzní téma. Špína je strašná věc a když je necháme "prasit", budeme muset prát a uklízet a možná budeme trochu litovat. Ale jen do té chvíle, než se koukneme na fotky. Děti prostě baví být za čuňátka, dokonce i princezny se promění v uličníky. Možná na vás kolemjdoucí budou koukat udiveně, ale přirozené chování a jistá nespoutanost jsou to, co chcete po letech na fotkách vidět. 




Vystajlujte to

Občas chceme i nějakou "rámečkovou" fotku, v krásném a nažehleném oblečení, s pečlivě vytvořeným účesem a uklizeným prostředím:). Babičky se z toho zblázní, dítě bude vypadat jako andílek a vy jako dokonalá matka:-D. Co na tom, že po pořízení dvou snímků si rozcuchá vlasy, pokecá šaty a uteče:).



Vyfoťte je s tím, co zrovna mají rádi

Období trhání kytiček, lezení po stromech, pečování o panenky, oblíbená pohádka, hračka, účes, šaty, oblíbené tričko, knížka... Dostaňte to do záběru. Nejlépe v akci. Tyhle věci můžete časem zapomenout a byla by to škoda. 




Zaznamenávejte roční období

Máme to štěstí, že se u nás střídají roční doby a každá z nich má své kouzlo, nabízí specifické barvy, rostliny, zážitky, svátky, potraviny... Vyfoťte pečení cukroví, pletení pomlázky, změny přírody,... Zakomponujte sezónní věci a vytvořte si tak příběh!




Oblíbená místa a časosběr

Máte nějaké oblíbené místo? Zachyťte ho v proměnách času a pak si můžete udělat pěkné srovnání.




Zaměřte se na detaily

Jak ráda vzpomínám na malé nožičky, pupík, na oblíbené hračky, vlásky,... Detaily jsou tak dojemné. Když se využije potenciál objektivu a zvolíte správnou clonu, budete mít krásnou hloubku ostrosti s důrazem na předmět. Tyhle fotky mám obzvlášť ráda k doplnění příběhu. 




Chyťte ten výraz

Asi mi dáte za pravdu, že momentky jsou nejkrásnější. Smích nebo pláč, obojí patří k životu a proč kromě věčně vysmátého dítěte nevyfotit i uplakánka (samozřejmě pokud nejde o něco hrozného:)). Po letech se i sám objekt pobaví. Momentky často vypadají lépe černo-bílé. 





Nebojte se fotit na veřejnosti

Když fotíte, možná vypadáte hloupě, různě se krčíte, všichni na vás koukají, stydíte se... No a co. Děláte to pro sebe. Pokud tím někoho neobtěžujete, tak se neohlížejte. 




Zkuste to jinak

Perspektiva, úhel, světlo, prostředí, barvy,... Zkuste o snímku trochu víc přemýšlet, vyzkoušet něco nového, podívat se novým pohledem. Experimentujte. Ale pozor, nikdy to nepřehánějte s filtry, vsaďte spíš na nadčasovost. Módní trendy s výraznými stíny, portréty budící dojem HDR jsou možná efektní, ale někdy úplně změní tvář a po čase vás začnou štvát. Můžete si ale pohrát s celou řadou věcí. Buďte kreativní. A když to nemáte v sobě, inspirujte se. 




Zasaďte to do konceptu

Tento bod souvisí s tím předchozím a je hlavně o oblečení. Pokud se rozhodnete jít záměrně fotit třeba do přírody a chcete kouzelné snímky, vybírejte si outfity, které ladí s prostředím a mají šmrnc. Například nápisy nevypadají moc dobře. Já jsem v tomto směru asi trochu "postižená", protože občas už při koupi nějakého kousku do šatníku vidím v hlavě scenerii a představuji si záběry, které by mohly vzniknout. Mám ráda pleteniny, které se hodí po celý rok a fungují dobře s přírodou. Dětem sluší nejvíc jednoduché věci, které podtrhnou jejich krásu. 





Redukujte, ale dvakrát měřte

Určitě nechceme tisíce fotek, ty špatné už vůbec ne, ale občas i neostrá nebo podexponovaná momentka chytne za srdce a je škoda se jí zbavit. Něco jde zachránit v počítači, z něčeho dokonce uděláme přednost (motion blur, šum,...). Někdy se z těch zmetků stanou ty nejoblíbenější snímky. 




Myslete na bezpečí!

Ani sebelepší záběr nestojí za nějaké zranění, takže opatrnost na prvním místě. Když se rozhodnete jít záměrně fotit, vyberte si nejlépe místo někde mimo auta, obhlídněte terén a buďte v bezpečné vzdálenosti. Dost to záleží na věku dítěte a na ohnisku použitého objektivu. Jen vy víte, co od svých potomků můžete očekávat a na co si dát pozor. Mám hodně živé dítě a když byla E. menší, nikdy jsem ven nechodila fotit sama, ale vždy v přítomnosti někoho dalšího. 


Dostaňte se před objektiv!

Jakýmkoli způsobem. Zkuste samospoušť, donuťte otráveného manžela, maminku, ale trvejte na tom. A určitě zkuste čas od času fotografa. Vyplatí se to. A nešetřete. 




Ale především...

Zálohujte, organizujte a TISKNĚTE! A na tom taky nešetřete. 

Pokud vás článek inspiroval, nakopl nebo jen potěšil, budu ráda. Pokud jste čekali něco jiného, pak se omlouvám, že jsem nesplnila očekávání. Často mi píšete o radu a ptáte se na workshopy. Vždy se snažím odpovědět, ale kurzy zatím neposkytuji:). Ono to know how je v tomto případě totiž do značné míry nepřenositelné. A já opravdu fotím tak, jak to vidím a cítím.

L.

24 komentářů:

  1. Zlato moje, tys mi zase dala :-D Parádní clanek!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mně tedy článek potěšil moc, a děkuji za něj. Rozhodla jsem se nedávno, že bych se konečně měla naučit udělat pěkné fotky ( sama pro sebe, ne že bych se tím chtěla živit, fotografů je..) a určitě se k Vašemu povídání budu vracet.. Chce to opravdu se nebát a začít, tento týden se mi povedly moc pěkné fotky dcery na poli s balíkem slámy a už vím, že minimálně jedna půjde do rámečku - pro babičky k Vánocům. Kdybych si říkala, že to vlastně neumím a šly jsme bez foťáku, tak ji nemám :-). A Vaše fotky a Váš přístup mě velmi inspirují, takže díky. Krásné dny, Milena

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den inspirovala jste mě natolik ze jsem si koupila album project life. Začala jsem tvořit naše vzpomínky zatím tedy jen s přítelem, ale věřím ze za čas nás to potěší. V úpravách fotek tedy ještě trochu tapu zatím nemám tu pěknou černobílou a sériovou jakou bych chtěla ale nevzdávam to. Děkuji za to ze píšete tento blog.

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek, díky za něj. Zrcadlovku mám, jdu se podívat, na co jsou filtry (znám jen ty na kávu) ;-). Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný článek. Děkuji za inspirativní nakopnutí. Už nějakou dobu mě netěší mé fotky, líbí se mi takové zasněné co zachycují okamžik (prostě Vaše :)). Ráda bych manuálně ovládala alespoň ten náš automat, uvidíme jak se to povede :)

    OdpovědětVymazat
  6. Obdivuji holčičku, jak si vlastně nevšímá, že ji fotíš... Já se zatim s Naďou moc nedomluvím a na všech fotkách se mi sápe po aparátu :-) Radši zůstanu u focení jídla... hezký den a dík za článek! S.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Luci, výborný článek! Miluju Tvoje fotky, líbí se mi, jak to vidíš. Je spousta fotografů, spousta lidí, co fotí, ale Tvé fotky mají něco navíc. Nastavit foťák a cvaknout se naučí, myslím, každý - nebo skoro každý, ale ty nápady, takové to vidění světa... tohle jen tak někdo neumí. Hezký den :-) Renata

    OdpovědětVymazat
  8. diky moc. uz i me napadlo poridit nekdy casem zrcadlovku, ale zatim je to tedy jen v me hlave. obdivuji totiz ty uzasne fotky na vsech moznych blozich, i zde, samozrejme. rady urcite prakticke, inspirativni...
    diky Marcela

    OdpovědětVymazat
  9. Přínosný článek, děkuji za něj, i když už pár let fotím. Tvoje fotografické vidění světa je opravdu výjimečné. Uvědomila jsem si, že v poslední době zanedbávám právě tu krásu každodennosti, jak jsi to hezky nazvala.

    A 100% souhlas s tím, že oblečení dětí je tou třešničkou na dortu, která fotku pošle někam úplně jinam. Někdy se mi naskytne příležitost fotit i děti kamarádek a oblečení to často z mého pohledu trochu kazí, i když maminky jsou pak s výsledkem spokojené.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc krasny clanek. Kdyz jsem vas zacala v zime cist, tak me to inspirovalo a koupila jsem zrcadlovku a od te doby zkousim vse vyse uvedene a timto vam dekuji za impulz k tomu se do foceni jeste vice ponorit. Vas blog je skvely, mate obrovsky talent.

    E.

    OdpovědětVymazat
  11. já bych ještě dodala - až našetříte na zrcadlovku, hned začněte šetřit na nějaký světelný objektiv, pak je to hned veselejší

    OdpovědětVymazat
  12. ... tvoje fotky a články jsem si naprosto zamilovala a jezdím myší tam a zpět abych se mohla znova a znova podívat na všechny ty fotografie =)

    OdpovědětVymazat
  13. Luci, to se ti povedlo! A malá princezna bude mít nádherně uchované vzpomínky...

    OdpovědětVymazat
  14. A máme tu Top článek roku!!! Nemám slov... Nejvíc mě uzemnil odstavec (a hlavně koláž) u ročních období. Jen prostě nechápu, jak to stihneš cvaknout - třeba ty grimasy - úplně v ten nejsprávnější možný okamžik! Jsi mimozemšťan! A DĚKUJU!
    P. S. Mrkni na mail!
    V.

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherný článek k Vašim skvostným fotografiím, děkuji za něj. Já jsem k focení dospěla s narozením dcerky a miluji ho, naplňuje mě. Ráda stylizuji i fotím každodenní " maličkosti", detaily. Lehký problém mám s tím, že se stydím fotit před ostatními a hlavně před rodinou, přijdu si tak nějak trapně ( přitom v různých okamžicích vidím ty krásné fotografie, které z nich mohly být). V rodinném prostředí fotím tak nějak oficiálně. Nejvíce si to užívám o samotě, lehám si na zem, lezu na různá místa a fantazie funguje na plné obrátky. Hezký den celé Vaší rodince. Gisela

    OdpovědětVymazat
  16. Moc krásné! Moc mě to inspirovalo. DĚKUJU +:)
    Martina

    OdpovědětVymazat
  17. Moc pěkný článek a ty tvoje fotky...krása. Já mám v tomhle jeden zásadní nedostatek...tisk fotek . Zasekla jsem se někdy když bylo prvnímu půl roku a z dovolené jsme dovezli pčes 1500 fotek, neb jsem se tím nikdy neprokousala a nevybrala ty k tisku...zůstalo jen u fotek v PC, ale pořád si slibuju , že je jednou musím zase začít tisknout...měla bych na to jít hned:-))). Krásné sny...snad už i s trochou ochlazení!

    OdpovědětVymazat
  18. Luci, super článek, skvěle strukturovaný...hodně mě inspiroval, hlavně co se týká těch momentek! Ty víš, že tisknu, zakládám do alba, ale asi bych se měla zaměřit na ty momentky :). Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  19. Díky moc za článek, hezky shrnuto! Momentky jsou nej :-) Škoda, že jsme se dostali k lepšímu foťáku až teď. Je to nebe a dudy :-D A Vaše fotky jsou krásné, ráda se jimi kochám... Míša, Mámami

    OdpovědětVymazat
  20. Nádhera, skvělé. Je vidět, že jste detailistka, tak jako já. S tím každodenním životem a zachycováním nejrůznějších momentů, ať dobrých nebo špatných máte úplnou pravdu. Na takové fotky jsou pak mnohem lepší vzpomínky, než na ty "uhlazené", kde každý vypadá a usmívá se a stojí dokonale. A co hlavně, tyto fotky nikdy nezachytí smích, pláč, radost, skleslost a další emoce. Děkuji za článek i motivaci a hlavně otevření očí :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Dobry vecer, muzu se zeptat co za znacku jsou holinky z hned prvni fotky (puntiky a ouska)? Diky moc, Nada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nado, kdysi davno jsem je koupila v Tescu. Uz je bohuzel asi nesezenete. Mala je milovala a ja taky.

      Vymazat

Děkuji za komentář!