Proč "bříškový"? Protože tak jsem mřížkovému koláči říkala jako malá:).
S malou slečnou jsme si na zahradě u dědy natrhaly meruňky. Teda, E. trhala a já dávala pozor na vosy. Děda má všechno bio, nestříkané, takže to sice není vzhledově vždy dokonalé, ale však znáte to, ta chuť je nej!
No a to dítě bylo fascinované, že si to ovoce, které se jinak vidí většinou až v lednici, sama trhá ze stromu.
Většinu jsme snědli jen tak, ale ještě jich pár zbylo, tak jsem přidala i broskve a s E. jsme si upekly ten bříškový koláč. Pomáhala mi - ujídala ovoce:).
Co se týče receptu, těsto nebylo nic moc, takže to budu ještě muset vypilovat - někdo nějaký tip??
Náplň jsem pak udělala jako na oblíbený apple pie:
vanilkový puding Oetker Premium De luxe
2-4 lžíce cukru (já dala dvě, meruňky jsou sladké)
300g vody
ovoce (meruňky, nektarinky, broskve,...)¨
libovolně vanilka
Kousky meruněk svaříte s cukrem a pak přimícháte puding. Nahoru ještě pokladete pokrájenými plátky broskví nebo jiného ovoce.
Máte nějaká vtipná slova z dětství? E. ještě nedávno místo slova "klobouk" říkala "pokouk":).
L.
Lucí, já dělám tento typ koláčů z lineckého těsta
OdpovědětVymazatLinecké těsto:
160g změklého másla
250g hladké mouky
80g moučkového cukru
1 žloutek
1/3 těsta nechám na mřížky. Nejprve zapeču 10 minut spodní vrstvu, poté přidám ovoce a mřížky a opět peču.
Nejlepší je s jablky:o)
Krásné fotky ze zahrady!
Moc děkuju, Moniko!! Měla jsem trochu podobnej recept, ale víc mouky, maličko míň másla a výrazně míň cukru - a bylo to mdlý. Tenhle bude super, hned si ho zapíšu!! Jablečný já taky nejradši, ale na to dělám trochu jiný těsto.
VymazatLuci u nás je galuč (gauč), lampojínek (lampionek) a leopant (leopard). Na koláč se chystám, v mém provedení opět dopadne tristně, ale okolí už si zvyklo :-).
OdpovědětVymazatKrásný den. Petra
Lucka, tak tento koláč z môjho detstva veľmi dobre poznám. Pôvodný recept je len s marhuľovým lekvárom. Ale každý si ho všakovako vylepšoval. My ho máme najradšej z nastrúhanými jablkami. Ja osobne mriežku nerobím, ale vyzerá veľmi efektne. Polovicu cesta strčím do chladničky a na vrch jabĺk ju na záver nastrúham. Recept je trošku iný: 400 g hrubej múky, 140 g práškového cukru, 120 g masla, 1 prášok do pečiva, 8 lyžíc mlieka a jedno celé vajce.
OdpovědětVymazatAko vždy krásne fotky. Andrea
ty copánky jsou neuvěřitelné.. vypadá to krásně a malé nelétají vlásky do obličeje..
OdpovědětVymazatneplánujete natočit video s návodem? :)
Luci, delala jsem pouze z broskvi. A je to neskutecna dobrota! Moc dekuju :-)
OdpovědětVymazatJinak ja delala testo z nize uvedenych surovin, kdy z prvnich 5 se udela drobenka a pote se po lzicich pridava voda, dokud se testo nespoji. Pote se necha ve folii alespon 30 minut odlezet v lednicce.
150 g povoleneho masla
75 g cukru moucka
1 velky ci 2 male zloutky
spetka soli
300 g hladke mouky
3-5 lzic studene vody
Vystaci i na mrizku. Mam ho vyzkousene a nam chutna :-)
A testo nepredpikam, pecu s ovocem najednou :-)
Vymazat