středa 15. dubna 2015

Holčičí oslava a růžová alchymie


E. měla svátek a já narozeniny.

Jsme o dva dny, takže většinou slavíme společně. Navíc E. má zrovna období, kdy ostatním upírá slávu, takže by možná nerozdýchala, že maminka slaví a ona ne:).



Nuže, vytvořila jsem opět nepečený ombre dort, tentokrát z jahod, takže v růžové variaci.







Přemýšlela jsem, jestli sem vůbec dávat recept, protože je to poněkud zdlouhavé. Ale určitě by se po něm někdo ptal... 



Ještě na vysvětlenou... Když jsem vytvářela ten borůvkový, následovala jsem původní německý recept a byly nějaké přebytky hmoty. Vždy totiž přimícháváte ovocný barevný sirup, takže sytější vrstvy pak mají více hmoty a měli byste ty vrstvy logicky nepoměrné. A té hmoty tam bylo opravdu hodně. Teď jsem se snažila o to, aby se všechno využilo. Recept jsem tedy udělala vlastní a ačkoli se dost možná zaleknete dopočtů, tak to fungovalo. 

Jelikož tento blog nemá záměr být food blogem, tak omluvte to, že úplně neumím psát recepty (a ani mě to nebaví). Ale zase je fajn, když můžu ostatním zprostředkovat něco, co se povedlo. 



Rozpis je opět ideálně pro nastavitelnou dortovou formu o rozměrech 10x16cm (Tescoma Delicia), ale nic vám nebrání použít i klasickou, nižší.

Korpus 

15ks Bebe sušenek (použila jsem ty obyčejné, světlé)
80g másla
lžíce cukru

Krém

500g tvarohu (používám Jaroměřický v papíru)
200g mascarpone
180g smetany na šlehání
150g moučkového cukru
2 balíčky plátkové želatiny (budete potřebovat 7-8 plátků)
500g jahod (použila jsem mražené, ale v sezóně jistě sáhnete po čerstvých)
100g cukru do jahodového sirupu
jahody na ozdobení

Postup

Nejdřív dejte rozpustit máslo, rozdrobte sušenky a vše spolu s cukrem smíchejte. Natlačte na dno formy.

Dort bude mít 6 vrstev, takže si připravte 6 skleniček a 6 misek.

Do skleniček dejte spolu s trochou vody nabobtnat želatinu. Do 4 skleniček po jednom plátku, do dvou skleniček po 1,5-2 plátcích. Spodní, barevnější vrstvy totiž budou tekutější, takže je to taková pojistka.

Nyní si připravíte "bílou hmotu". Ušlehejte si šlehačku a dejte stranou (nejlépe do lednice). Pak smícháte tvaroh s mascarpone a moučkovým cukrem a pořádně v robotu nebo šlehačem promícháte. Nakonec opatrně přimíchejte našlehanou šlehačku.

"Bílou hmotu", které by mělo být okolo 990g, si rozdělte do 6ti misek následovně:

1. miska 220g
2. miska 200g
3. miska 180g
4. miska 150g
5. miska 130g
6. miska 110g

Budete přimíchávat jahodový sirup a vždy odvážíte 220g (jako u první, nebarvené vrstvy). To aby vrstvy byly stejně široké.

Misky si můžete popsat čísly, anebo si je budete pamatovat podle toho, jak je budete vytahovat z lednice. Při nejhorším si je vždy převážíte. Misky dejte do lednice.

Nyní si připravte jahodový sirup. Jahody (v mém případě mražené) svařte s cukrem, posléze rozmixujte a propasírujte, abyste je zbavili zrníček a větších kousků. 

A přichází (slušně řečeno) kreativní proces...:)

Z lednice vytáhněte misku, která má nejméně "bílé hmoty". Do pobočné misky dejte horký jahodový sirup a rozmíchejte v něm první dávku želatiny (1,5-2pl) zbavenou vody. Tuto směs opatrně přimíchejte do bílé hmoty. Toto bude poslední vrstva a bude tam hodně jahodového sirupu, aby byla barva nejvýraznější. Nelekněte se vodovější konzistence, proto dáváte více želatiny. Odvážíte 220g! a nalijete hmotu na korpus. Dejte zhruba na hodinu a půl tuhnout do lednice. Po určitém čase můžete prstem kontrolovat zatuhnutí.

To samé opakujete u dalších vrstev, až na tu poslední (vrchní), která zůstane bílá. Vždy odvažujte 220g a vždy nechte zatuhnout. Ozdobte podle vlastní fantazie a celý dort pak nechte zatuhnout ideálně přes noc, minimálně však 4 hodiny. Dobře si to načasujte.

No a držím palce, pokud se do něj pustíte!

L.





20 komentářů:

  1. Teda Luci, obdivuji Tvoji trpělivost! Dort je opravdu krásný, stejně jako fotky...asi ho budu muset taky někdy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Evi:). Trpělivost tady opravdu hraje roli, ale těžký to není... Musím kouknout na fotky z tý tvý dovolený...

      Vymazat
  2. Ahoj Luci, dort vypadá božsky! Tak až nebudu vědět, co s volným časem, taky se do něj pustím ;-). Opět máš můj neskonalý obdiv a na Tvých fotkách začínám být závislá...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, díky za krásnej komentář:)))). Užij si víkend! I když... my mámy to o víkendu máme ještě náročnější:-D. L.

      Vymazat
    2. Díky, pojem "víkend" pro mě od té doby získal zcela jiný rozměr ;-). A ještě dodatečně všechno nejlepší k narozeninám jsem Ti chtěla popřát... ať se daří!!!
      V.

      Vymazat
  3. Skvělý blog, nádherné fotky. Moc mě bavíte a těším se na každý nový článek.
    E.

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluju, holky, oběma :-) Dort vypadá překrásně a Vám to také náramně sluší...

    OdpovědětVymazat
  5. Lucka, obom Vam srdecne blahozelam...torta vyzera vyborne a tie fotky...nadhera :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zase paráda. Nedávno jsem dělala ten borůvkový (a taky koláče s tvarohem a beránka, sušenky...podle Vás), a teď další výzva, no počkám si na jahody ze zahrádky:-) Ach jo. Pořád si říkám, už nebudu nic péct, za chvíli se do ničeho nevejdu. Jak to děláte? To ani neochutnáte? Já mám doma sice tři chlapy, ale stejně mi to nedá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juu, tak to se moc hezky čte, že podle mě takhle pečete. Doufám, že chutná. Já jím hodně, ale mám zároveň hodně aktivit, tak to zřejmě spálím:)). Dost často, spíš většinou, to sežeru já:-D. A teda na sladkým bych mohla být živa.

      Vymazat
  7. krása, určitě vyzkouším, jen co bude nějaká příležitost nebo trošku víc volného času.

    OdpovědětVymazat
  8. Luci, nadhera ty Vase fotky, kucharske umeni a celkove ladeni. Nemuzu se vynadivat. A ta prvni fotka v tomto postu je tak krasne sva, mila, dojemna. Uzasne. Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuju moc za krásnej komentář a za pochvalu:). A jinak, přesně takhle na mě ta fotka taky působí:). Jen manžela musím vždycky donutit, to focení z jeho strany je hrůza. Sama se divím, co z toho posledně vylezlo:-D.

      Vymazat
  9. už dělám šestej .😉 každej rok dva.super

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!