Hot Cross Buns

čtvrtek 2. dubna 2015

Tyhle bochánky jsem objevila kdysi dávno při svém několikaměsíčním pobytu v UK. Tam k tomuto období prostě patří. Bylo mi devatenáct a obecně jsem tam dost jedla. Doma mě pak skoro nepoznali:-D. Ale to je jiný příběh...




Na Velikonoce je podle tohoto receptu peču už každý rok. Mám ráda kořeněné pečivo. A tohle chutná dobře jak samotné, tak třeba s marmeládou nebo máslem.



Těsto:

600g mouky (používám 300g hladké a 300g polohrubé)
60g moučkového cukru
14g sušeného droždí (2 sáčky po 7g), ale měl by stačit sáček (popř.kostka čerstvého)
2 vejce
310 ml vlažného mléka
60g měkkého másla
1 rovná lžička soli
2 lžičky skořice
1 lžička mletého nového koření
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
můžete přidat i trošku hřebíčku (já nedávám, ale vzpomínám si, že tam ta chuť asi byla)
rozinky (zhruba hrnek, podle chuti, ale má jich tam být hodně)

Poleva:

60g hladké mouky
60g vody

V některých receptech se používá bílková (cukrová)

Glazura:

Rozpuštěný med s trochou vody, ale můžete použít svařenou meruňkovou marmeládu

Postup:

Začneme klasicky tím, že si uděláme kvásek z vlažného mléka, droždí, trochy mouky a cukru. V míse si smícháme mouky, cukr, máslo, koření, sůl a vejce a přimícháme vzešlý kvásek. Rozinky můžeme zapracovat už v této fázi, anebo později, pokud překládáme. Já je dávám hned. Pořádně zpracujeme (ideálně v robotu) a přikryté necháme kynout hodinu až dvě. 

Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 16-20 kusů a balíme klasicky do bochánků. Naskládáme je vedle sebe na plech na pečící papír a ozdobíme bílou polevou do křížů. Necháme ještě zhruba 15-20 minut dokynout. 

Troubu si rozehřejeme na 200°C, tak pečeme prvních 10 minut, pak teplotu snížíme na 180°C, trochu vyvětráme a pečeme dalších 12-15 minut. 

Po vytažení ještě teplé potíráme medem nebo marmeládou. 









Už jste je někdy zkusili?

L.

2 komentáře

  1. No to je super !!!!!! Sbíhají se mi tu sliny a ještě ke všemu to hezky vypadá :)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!