čtvrtek 29. listopadu 2018

Perník

Slečna si přála perník, tak jsem využila dobré nálady našeho hošíčka a dala jsem dohromady recept. Perník je hezky vláčný, plný ořechů a s marmeládou chutná báječně. Třeba se bude recept někomu hodit:).




  • 2 vejce
  • 120-140g cukru
  • 1 lžíce medu
  • 120ml oleje (řepkový)
  • 240ml mléka
  • 280g špaldové hladké mouky (použila jsem Pernerku, kterou dodává třeba Rohlík)
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1-2 lžičky perníkového koření (použila jsem Sonnentor)
  • 70-100g nasekaných vlašských ořechů
  • Mandličky na ozdobu
  • Marmeláda podle chuti na promazání

  • (Případně čokoládová poleva)

Utřeme vejce s cukrem, přimícháme postupně med, olej, mléko a předem promíchané sypké ingredience. Nakonec přidáme ořechy a ozdobíme mandlemi. Vymažeme a vysypeme formu (já mám pro představu 32x20cm) a pečeme v předehřáté troubě na 180°C (horkovzduch na 160°C), přičemž upečení zkoušíme špejlí. Upečený perník necháme vystydnout na mřížce a pak prořízneme a promažeme marmeládou.







Slečna má první školní absenci, protože má rýmu a kašel. Sama jsem překvapená a vděčná, že až téměř v prosinci, protože ve školce to jelo už od září. Pokud nejmladší dovolí, pokusíme se o nějakou vánoční aktivitu, ale já si poslední týdny nedávám žádné cíle:). Už se nám ale domů dostala nějaká vánoční nálada. Co u vás? 

L.


2 komentáře:

  1. Tak hlavně, ať to od nechytí malej a máte pohodu. My dělali hvězdy a vločky z papírových pytlíků podle lucieliving a je to skvělý, protože je to hezký, ať to dítko střihne jak chce a tam ten "wau" efekt :-). Hana Malá

    OdpovědětVymazat
  2. Perník vypadá skvěle, ale ty fotky s ním jsou dokonalé. Opravdu moc hezky nafoceno.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!