úterý 11. listopadu 2014

DIY domeček jako z pohádky

Chcete tip na dárek, který udělá každému dítěti obrovskou radost a dokonce na několik let? Kupte nebo vyrobte domeček. Já jsem zvolila tu druhou možnost a pustila se do samovýroby. 

Je několik důvodů, proč jsem jednoduše nějaký nekoupila:

a) se mi na trhu žádný v podstatě nelíbil, 
b) když už by se mi nějaký líbil, nebyla jsem ochotná dát za něj x tisíc, 
c) jsem kreativní jedinec a jak mě něco napadne, nenechá mě to v klidu, dokud nápad nezrealizuji, 
d) mám ráda originály
e) jsem posedlá laděním a chtěla jsem dodržet koncept lesního pokojíčku.

Kdysi jsem v USA zakoupila nádhernou designovou látku s lesními motivy a ušila z ní polštářky. K tomu se přidal dánský lustr se sovou a větvemi, lampička muchomůrka, nechala jsem vyrobit plakáty podle daných motivů (grafika Nana PARTY). Navíc rády chodíme do nedalekého lesa, odkud máme i fotky v rámečku. O celkovém zařízení pokojíčku až jindy, ale prostě domeček byl přímo inspirován konkrétními lesními motivy v moderním duchu. Nic a priori roztomilého až kýčovitého, zároveň v podstatě unisex, byť růžová se zde objevuje.

Největší problém v celém procesu bylo asi zajištění konstrukce domečku. Nakonec jsem koupila použitý domeček za pár korun, z něhož jsem použila právě skládací konstrukci. Domeček můžu kdykoli přesunout, rozložit a když na dítě při řádění spadne, nic se mu nestane. Následně jsem zakoupila materiál - pevné plátno na základ (střecha a "zdi"), něco na způsob pevnějšího vatelínu do střechy, aby držela tvar, ale také barevný filc na obrázky a stuhy či tkalouny. Pak už si asi dokážete představit to stříhání, šití a zdobení. Naštěstí mi s ušitím základu pomohla maminka, za což jsem byla moc vděčná.


Už ani nevím, jak dlouho jsem ho vyráběla, ale zřejmě celý listopad, de facto po nocích. Byl to dárek k Vánocům, takže utajení bylo nutné. Ale celá práce stála za to a překvapení pod stromečkem bylo veliké. Dcera ho má v pokoji skoro rok, nějaký čas v něm i po obědě odpočívala, když se to v postýlce nedařilo. Nicméně, baví jí pořád stejně a já jsem na sebe celkem pyšná. Obvykle mi trvá celé měsíce, než na nějaké DIY nápady seberu odvahu a zajistím všechen potřebný materiál.

Co se ceny týče, domeček mě vyšel zhruba na 1.000Kč. Plastové šunty vyjdou podobně, hezčí kousky stojí třeba čtyřnásobek. Radost z DIY - k nezaplacení:). Fotky už jsou také staršího data, ale je zbytečné fotit to znovu. 

Zmíněná látka jako předloha a prvek, který mě ovlivnil při tvorbě konceptu celého pokojíčku (Monaluna, Fox Hollow, organic cotton)



































Šťastný výraz mluví za vše. Chystáte se na něco podobného? Určitě vás povzbudím a namotivuji, stojí to za to!

L.

9 komentářů:

  1. Jestli se na něco takového chystáme? Pro Přemka? Ne:o) Protože bych do toho vložila několik týdnů práce a on by přišel a za týden to roztrhal... Zničil i poměrně bytelný stan, který před ním nezničily dvojčata. Tak mu místo toho háčkuju hračky, ty dostávaj zabrat, ale zatím žádnou nezničil, ani neutrhl končetinu:o)

    Ale je krásnej a obdivovala jsem ho už před rokem:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu:-D. Ale ona ani naše E.není zrovna klidné dítě, furt leze oknem a různě s tím blbne. Když se to ušije pevně, mělo by to vydržet.

      Vymazat
    2. No známe Emičku, takže se trochu divím, že to drží:o) Ale asi je to přeci jen holčička, trochu estétka a při tom lezení oknem se snaží to celý nezničit:o)

      Hele, ale včera jsi mě dokopala k tomu, abych Přemkovi konečně navěsila háčkovaný letadla na lustr:o) Byl z toho úplně nadšenej.o)

      Vymazat
  2. Nádhera! Náš prďola je na to zatím malej, ale jednou možná... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Určitě by ho taky užil, u nás jdou návštěvy hned do domečku - na věku nezáleží:-D

      Vymazat
  3. Lucko, krása. Doma něco podobného mále, ale kupovali jsme už před lety a dcera dala domečku co pro to.... i když drží.... teď už tam řádí i se synem :-) Takhle pěkný domeček ale nemáme.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den, domcek je nadherny, aj cely Vas blog. Chcela by som nieco podobne usit dcerke, mam tu istu konstrukciu a zhanam latku. Kde ste si ju kupovali? V kamennom obchode ci cez internet. Dakujem za radu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!