čtvrtek 20. listopadu 2014

Jakou barvu mají Vánoce?

Na tuhle otázku mám jasnou odpověď - červenou. Každý to má asi jinak, ale ty červené Vánoce jsou takové klasické... Když si vybavím dětství, vidím stromeček plný pestrobarevných ozdob, kde převládala asi právě tahle barva. Ozdoby byly jak starožitné, tak dokoupené. K některým mám vyloženě živou a osobní vzpomínku. Pamatuji si, jak jsem je vybírala (například veliká jahoda nebo zasněžené koule plné hvězdiček a třpytek). Kdysi dávno nám spadl dvoumetrový živý stromek na zem a půlka ozdob se rozbila. Pak už to nebylo ono. Ale pořád to byly ty ozdoby z dětství. Moje maminka se jich nechce vzdát...

Já už mám vlastní rodinu, vlastní zvyky i ty ozdoby. A když už nové, tak jinačí. Ozdoby jsem nakoupila asi za poslední tři nebo čtyři roky. Všechny jsou skleněné, české a německé. Plastové u mě nemají šanci. Každý rok přibyde nějaká další...

Naše dcera na ně snad jednou bude vzpomínat jako já. A když se jí nebudou líbit Vánoce v bílých, krémových a bronzových odstínech, půjdeme koupit ozdoby podle jejích představ:). Třeba červené, barevné, s postavičkami. A třeba jednou budou starožitné.



Ta "dóza" není dóza, ale obrovská lucerna či váza a je to jeden z mých nově příchozích kousků. 


Byla jsem v komoře, vytáhla krabici s nápisem "Vánoce", pokochala jsem se a zase jsem jí zavřela. Ale už se neskutečně těším, až budeme zdobit.

Jaký příběh mají vaše Vánoce?

L.

7 komentářů:

  1. Podobny...jen ja jsem tu tradici pestrobarevneho stromu zachovala, v jicine je vyrobna tech pravych ozdob, kazdy rok dokupujeme, vloni uz si vybiral Pepca a tesim se, az se tam letos zase vypravime...zadnou kouli nemam dvakrat a barvy mame snad vsechny, vcetne houbicek,mikulasu,srdicek, domecku...kdovi, treba letos koupime i tu jahodu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty pravý jsou stejně nej, taky pár mám, ale už mnou kupovaných (viz komentář pod tebou). Na fotky z vašich Vánoc se těším!

      Vymazat
    2. I ja:-) nasi maji par ozdob opravdu hodne starych, po mamine babicce... Prijedte do Jicina na nakup ozdob, maji super ceny, primo ve vyrobne si vyberes po kusu, jaky chces:-) btw.,zitra si jedem vybrat stromecek k pestitelu:-)

      Vymazat
  2. aj ja mám krásne spomienky z detstva na pestrofarebný stromček, plný postavičiek, hríbikov, snehuliakov, šišiek, gulí s kužeľovitým výrezom dovnútra, maľovaným krikľavými farbami, veľké svetielka "korunované" lesklými girlandami a lamelami... Minulý rok som od babičky dosatala staré pestrofarebné gule, so zlatou čipkou , ktoré zdobili jej stromček, čo si pamätám... Teda minimálne 40 rokov. A urobili sme taký pravý, farebný, možno pre niekoho krikľavý a gýčovitý, ale bol skoro taký ako ten z môjho detstva....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přesně to je ten "pravý" stromeček z mého dětství:). Kdybych je bývala dostala, tak bych v tom pokračovala víc. Já mám nově kupované české ptáčky a muchomůrky, určitě někdy bude i ten klasický. Bohužel z těch starožitných se nám toho doma už moc nedochovalo... Ale také si pamatuji jednu starou krabicky, snad šedesát let, kde byly uložené... Musím se na ní u maminky podívat. Děkuju za sdílení vzpomínek!

      Vymazat
  3. Náš je už několik let bílo-hnědý.. Letos chystám více přírodní, možná i něco DIY a možná přidám bronzovou.. Ty vaše ozdobičky jsou teda nádherný, ty by se mi taky hodily ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, ve Fantazii ještě nějaké z těchto kolekcí mají, třeba ty flitrové a šišky od Countryfieldu. A spoustu dalších. Já je tak přikupuju každý rok ve slevách po Vánocích:).

      Vymazat

Děkuji za komentář!