Moje išelské

Dnes se podělím o recept, který mám v konceptu snad dva roky. Blog spal hodně dlouhou dobu, ale snad to trochu napravím. 

Verzí tohoto rakouského cukroví je spousta. To není jako s lineckým. Stačí se podívat na internet a pak se přesvědčit v Bad Ischl. Moje představa drobounkého cukrovíčka vzala za své ve chvíli, kdy mi mamka přivezla išelský dortík o velikosti dlaně. A nejde jen o vzhled, ale i náplň se pokaždé trochu liší. 

Zde je taková má ideální syntéza. Třeba zachutná i vám.


Pro představu, z tohoto množství vznikne asi 35 kousků o průměru 4,5 cm. Samozřejmě můžete dělat menší kousky, to je zcela na vás. 

  • 200g hladké mouky
  • 70g moučkového cukru
  • 150g másla
  • 20g kakaa
  • 30g mletých mandlí
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr

Všechny přísady smícháme, vypracujeme těsto a necháme v lednici odležet. Následně vyválíme, vykrájíme a upečeme. 

Krém:

  • 50g mletých ořechů (dávám vlašské)
  • 50g cukru moučky
  • 50g másla
  • 2 lžíce rybízové marmelády (je tam důležitá)
  • volitelně troška rumu 

  • čokoládová poleva a mandle na ozdobení

Utřeme máslo s cukrem a džemem, přidáme ořechy a rum. Kolečka slepíme krémem a namáčíme do čokoládové polevy. Na závěr ozdobíme mandlí. Cukroví dáme uležet do chladu. 

L.

Komentáře

  1. Vyzkoušeno,jsou vynikající.Mnam.Doporucuji všem.Krasne svátky Milada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju za zpětnou vazbu, udělalo mi to radost!:) Veselé Vánoce! Lucka

      Vymazat
  2. jaké oříšky dáváte do krému, prosím? Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Mně teda zachutnala ta tvá varianta moc a určitě bude péct i příští rok!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky