Linecké

pátek 7. prosince 2018

Nebýval to můj oblíbený druh cukroví, ale čím jsem starší, tím víc ho umím ocenit. Linecké je klasika a skoro v žádné rodině na Vánoce nechybí. Já jsem si udělala recept na míru a ten nám chutná. Důkazem je skoro snědená první várka:).

Letos jsem díky nejmladšímu taková rozlítaná, neorganizovaná, všechno dělám přerušovaně a ne úplně soustředěně. Vynechala jsem tedy váleček s folkovým vzorem, ale vůbec to nevadí, linecké je stejně nejhezčí úplně jednoduché. Slečna mi nadšeně pomáhala se slepováním a pak jsme se při focení kochaly tím krásným porcelánem s neskutečnými ilustracemi Renáty Fučíkové. Krásně to s tím lineckým ladí a ty motivy jsou pohádkové. Co na něj říkáte?



Na linecké budete potřebovat:

  • 250g másla
  • 3 žloutky (bílky si schovejte do mrazáku)
  • 450g hladké mouky (může být jemná špaldová)
  • 140g cukru moučka
  • 20g vanilkového cukru
  • Citronová kůra z 1 středně velkého bio citronu a 2 lžíce šťávy
  • kvalitní, spíš výrazný džem na slepení (používám rybízový)
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme změklé máslo a vyšleháme do pěnové hmoty. Přidáme citronovou kůru a šťávu a po částech přimícháme mouku a dobře prohněteme. Dál už postup znáte... Dejte pozor při pečení, aby moc nezhnědlo!









Porcelán Rosenthal můžete zakoupit třeba ZDE. Já neodolala - a to mám z loňska nový etažér. Ale ono se to užije, protože u nás se servíruje pořád něco. 

L.

2 komentáře

  1. Linecké máme nejraději :-).fotky jsou luxusní!I.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak už díky tomuto příspěvku jsem si konečně dodatečně vybrala dárek k letošním kulatinám... protože ten talíř je nádherný a bude dělat radost nejen mně, ale i dětem :-) a už jsem si ho stihla i objednat :-) děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!