čtvrtek 6. září 2018

Školou povinná

Je to tady. Děti se těší, rodiče mají často spíš úzkost. Začala pro nás škola. Jistě i pro mnohé z vás.

Nevím jak vy, ale já nemám ty nejlepší vzpomínky na základní školu. Jenže já jsem byla úzkostlivé dítě. Učivo jsem zvládala, o to ani tak nešlo, ale ty vztahy, testy, zkoušení, známkování... Jenže každé dítě je jiné. V tomhle směru to naše po mně není, má tatínkovu povahu. Odolnější, veselejší, průbojnější. Věci si moc nebere, je do všeho zapálená, nestydí se. V situacích, kdy já bych brečela, ona zachová klid nebo mávne rukou. 


Uplynuly tři dny, takže těžko cokoli hodnotit, snad jen první dojmy - a ty jsou dobré. Slečna je spokojená. Zvolili jsme klasickou základní školu poblíž domova, bez složitého dojíždění. Vypadá to, že první rok bude o slovním hodnocení. Má ve třídě kamarádku a spolužáky ze školky, moc milou paní učitelku, snad i dobré obědy, kroužky na výběr. Já vymýšlím svačinky, které chutnají, krabička se mi vrací prázdná a s pochvalou. Těch informací bylo zpočátku hodně, pomůcek v seznamu taky, ale zvládlo se to. 

Vím, že to bude jako na houpačce, ale takový je život. Co je podle mě důležité? Z pozice rodiče nepodceňovat ty dětské obavy a problémy, jakkoli nám přijdou malé. Ono je to v poměru k věku. My jsme snad rodiče, kteří mají pochopení, naslouchají a známky nás moc neberou. Sice je nemůžeme ignorovat, ale jaksi víme, že to o nich v životě není. Nějak to prostě zvládneme. 


Jak proběhl začátek školy u vás? U nás je teď takový klid před bouří, září teprve začalo a bude zajímavé. 

L.

6 komentářů:

  1. U nás je to podobne :-)
    Prajem veľa elánu a chuti do školy!!! A snáď tie obavy o tie naše detičky budú časom menšie...
    Pekný deň,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že my rodiče to prožíváme asi víc než ty naše děti. Někdy zbytečně, někdy díky vlastní špatný zkušenosti. Ale nedá se nic dělat a dítě se tím nesmí ovlivňovat (já trpím potají:)). Díky a držte se!

      Vymazat
  2. Luci, prosím, dáš mi tip na školní tašku - odkud je ta vaše? Je moc hezká a vypadá kvalitně... U nás to začíná být aktuální téma... Jsem ráda, že to u vás se školou vypadá slibně a přeji, ať se žádné Tvé obavy nenaplní... Ať se daří...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, je to Ars Una. Myslím, že se jedná o maďarskou značku. Udělala jsem takovej předvýběr podle hmotnosti, dispozic, vizuálních kritérií, Ema si pak jednoznačně vybrala tuhle. Myslím, že kvalitní opravdu je. Jen i přes tu udávanou váhu (1,1kg) mi to na ty děti přijde samo o sobě těžký. Ale stejně to tahám já. Batoh jsem zatím pořizovat nechtěla, chtěla jsem, aby to drželo tvar a měla to přehledný. Známá mi tu tašku posvětila, její děti jí měly a prý vydrží snad všechno. A taky je fakt, že jsou to asi nejvkusnější aktovky na trhu. Mají k nim i spoustu doplňků. Jinak děkujeme, mějte se krásně.

      Vymazat
    2. Moc děkuju! My vlastně máme od této značky školkový batůžek (proto se mi zdál ten styl povědomý ;-))... Co píšeš, mi zní sympaticky, tak se budu nejspíš inspirovat. A výběr vzhledu chci taky nechat na Kačence samotné... Tak ještě jednou moc dík!
      V.

      Vymazat
    3. Jako stylově je to fakt hezký, milý, vkusný. I ty veverky, koaly, horkovzdušný balony... Batohy jsou trošičku lehčí a levnější. Jak říkám, s tou aktovkou asi malý dítě líp manipuluje, je to ale větší. Po cestě do školky jí tahat nemusí, maximálně v rámci školy (přesun do družiny, jinak jsou pořád v jedný třídě). Příští rok se uvidí, klidně koupím novej batoh.

      Vymazat

Děkuji za komentář!