pátek 7. září 2018

Do svačinek

Velké téma tohoto týdne u mě bylo vymýšlení a chystání svačin do školy. Slečna má ráda sendviče a sní v podstatě jakékoli ovoce i zeleninu. 

Zrovna u nás doma zpracováváme padaná jablka z chalupy - moc dobrá, nestříkaná. Nechala jsem se inspirovat a přes počáteční váhání (už doma vážně nepotřebujeme další spotřebiče) jsme pořídili sušičku ovoce. 



Vybíral ji manžel, já měla jen jediný požadavek - aby měla hodně plat a usušilo se tak co nejvíc v jedné várce. Tahle jich má rovnou 8. Zatím jsem sušila dvě dávky po pěti patrech a výsledkem jsou výborné křížaly. Já totiž nemám ráda ty kupované. Buď jsou moc tenké a tvrdé, slupka často k neukousání, nebo jsou k dostání ty sířené. Ty domácí jsou prostě lepší a já jsem ráda, že mám další věc, kterou můžu přidávat do svačin. Dcera je miluje a příprava pro ni byla i zajímavou aktivitou.







Sušíte taky? Já se zatím neodhodlala k ničemu dalšímu, ale spíš proto, že těch jablek ke zpracování je letos dost - navíc padají dřív a najednou. 

L.

16 komentářů:

  1. Taky už nějakou dobu zvažuji, jestli pořídit další věc do domácnosti. Letošní velká úroda jablek k tomu úplně svádí :-). Známá suší borůvky a arónii, pak si to přidává do čaje, jako sušené to ale není žádný zázrak. Já když si někde natrhám trochu borůvek, tak dávám raději na mražák a používám na pečení. Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Hanko, některý ovoce si zaslouží spíš zkonzumovat hned. Na borůvky se asi nechystám, ty taky mrazím. Ale ty křížaly prostě zbožňuju od dětství!

      Vymazat
  2. Taky mám sušičku, ale momentálně jablka, hlavně ta padaná, zpracovávám do moštu, který dám do petky a zamrazím. Budeme se tak těšit z moštu třeba ještě o vánocích. Krásný víkend. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, mošt je skvělá věc, ten nezvládám, tak aspoň kupuju. I když asi není jednoduchý narazit na opravdu kvalitní.

      Vymazat
  3. Miluju ten barevný soulad na tvých fotkách.... :-)
    Hezké dny, Klárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, mockrát děkuju! Já zase tu tvou domácí útulnou pohodu. Ten jídelní stůl, kterej má každý roční období tu správnou dekoraci a na něm vždycky nějaká dobrota.

      Vymazat
  4. Já právě taky dlouho přemýšlím o sušičce. Můžu se zeptat na značku? Já naše letní spadaná jablka rozvařuju na pyré - přesnídávku. Má velký úspěch, navíc když nestíhám, je bezva, že šáhnu do špajzu a bio svačinka s minimem cukru je nachystaná☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, je to Gallet DES 122. Pyré z jablek jsem chtěla dělat taky, ale zrovna jsem si načasovala porodnici, tak jsem celou jednu velkou tašku nestihla:)). A to bych zrovna za pár měsíců využila.

      Vymazat
  5. Luci, a který typ sušičky manžel prosím vybral? Já poslední týden prolézám recenze, která je dobrá... letos je na zahradě hodně švestek, tak se chystám připravit se na zimu a taky nasušit nějaké křížaly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vybral Gallet DES 122 s 8 platy na sušení. Vypadá hezky a splňuje požadavky. Myslím, že to je tak jednoduchá a jednoúčelová věc, že je to v podstatě jedno. Švestky taky milujeme!

      Vymazat
  6. Lucko, já nesuším, protože nemáme sušičku, ale dlouho o ní přemýšlím. Můžu poprosit o dokaz na výrobek a jste s ní spokojená? Jablek máme letos také hodně a tak je spíše rozdávám.
    Přeji krásný týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Dášo, je to Gallet DES 122 a má 8 plat. Jsem s ní určitě spokojená. Dělá to, co má. Ale nemám srovnání. I když asi je to u přístroje tohohle typu jedno, pokud to člověk chce jen na občasný domácí použití. Ale myslím, že čím víc prostoru na sušení, tím líp. Je otázka, jestli řešit příkon, když se volí pro každý ovoce určitá teplota. Možná ještě hlučnost. Trochu to slyšet je, ale nám to nevadí. Časovač nepotřebuju, chodím to stejně furt okukovat, případně se dá dokoupit.

      Vymazat
  7. Jupí, spřízněná duše! Suším kde co a když měla dcera ve škole domácí křížaly, většinou jí to spolužáci snědli ještě před přestávkou. Nejoblíbenější jsou jablečné, hruškové a banánové křížaly, přičemž ty poslední je potřeba stihnout, když jsou banány na cenově přijatelné úrovni. Tak ať slečně chutná! Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přesně, ona je z těch křížal ve svačinách úplně nadšená. A o to víc, že je pomáhala dělat sama. Banány budu muset taky zkusit:). A o Vánocích chci sušit pomeranče, alespoň jako dekoraci.

      Vymazat
  8. Já sušila rajčata, protože je miluju. Bezvadná jsou do těstovin, salátů a různých zeleninových směsí. Taky je pak nakládám do oleje spolu s česnekem a bazalkou. Sušičku jsem si půjčila od babičky - před lety ji od nás prozíravě ;-D dostala k Vánocům...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na rajčata se právě chystám, ty milujeme a já ty sušený v kuchyni hodně používám. Třeba do kuskusu. S tím dárkem pro babičku mě to pobavilo, ale tak to bejvá všude:)).

      Vymazat

Děkuji za komentář!