úterý 13. prosince 2016

13. prosinec

...je pro nás vždycky trochu slavnostní. Ne snad proto, že mám svátek, ale připomínáme si oslavy svaté Lucie a pro mě začíná ten opravdový vánoční čas. I letos jsme si stihly o tomhle svátku něco přečíst - o tom, jak to dřív bylo u nás, že chodil průvod masek a strašidelné Lucky, ale také o méně strašidelné švédské verzi, o Lucii jako nositelce světla. 

Tento den spolu s dcerou obvykle něco vyrábíme. Loni jsme měly omalovánky s motivy svaté Lucie, letos jsme zkusily švédské bochánky Lussekatter (Luciiny kočičky).

Byl to takový můj ranní rychlonápad, takže mi chyběla jedna zásadní surovina, kterou je šafrán. Ale nevadí, navodily nám i tak příjemnou atmosféru a slečnu jejich tvarování ohromně bavilo. 

Receptů najdete víc, dokonce i u nás. Já jsem si přeložila a upravila recept z knihy The Great Scandinavian Baking Book. Těsto bylo původně na 24 kusů, já dělala poloviční dávku. Také nemám ráda odměřování na hrnky, takže jsem si množství odvážila na gramy.




Lussekatter (na 12 kusů)

- sáček sušeného droždí
-70ml teplé vody
-70ml vlažného mléka
-70ml vlažné smetany na šlehání
-70g rozpuštěného másla
-70g cukru
-špetka drceného šafránu, případně extrakt (já neměla)
-špetka soli
-1 vejce do těsta plus na potření
-500-550g hladké mouky
-pár rozinek na ozdobu

Postup je jako u klasického kynutého těsta s kváskem. Po uhnětení necháme zhruba dvě hodiny kynout, smotáme esíčka, ozdobíme rozinkami, necháme kynout podruhé, potřeme vejcem a pečeme dozlatova. 











Jsem vděčná za každý den strávený s mojí holčičkou. Jsem vděčná za to, jak jí všechno baví, do všeho se hrne, ona je vděčná za každou minutu, kterou jí člověk věnuje. A je to skvělá pomocnice.

Užívejte...

L.

6 komentářů:

  1. Luci, vypadaji krasne. Take si ted uzivam, kdyz syn chce pomahat s cukrovim a dokonce se mu dari:-), takze rozumim. Lucii beru spise jako dne,kdy slavi ma sestra, jine tradice ani neznam. Tak dodatecne vse nej k svatku:-). M.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvěle jste si to užily a ještě u toho dcerka hezky vypadá ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:)). Jojo, ráda jí načinčám. Ono to vlastně ani jinak nejde, trvá na dlouhých vlasech a když je nezapletu nebo nesvážu, je jako rozára.

      Vymazat
  3. Vypadá to dobře a máte stejný košík jen já v něm nemám pečivo ale kukuřici.pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám v něm normálně ovoce, ale vytáhla jsem ho na focení:).

      Vymazat

Děkuji za komentář!