středa 16. prosince 2015

Sv. Lucie a 3. svíčka

Měly jsme holčičí neděli. Tatínek byl v práci a my se jen tak povalovaly a hrály si. Zapálily jsme třetí svíčku na adventním věnci a já jsem měla vytištěné nějaké omalovánky. 

Chtěla jsem Emičce povyprávět o svaté Lucii. 13. prosinec je pro mě totiž celkem významný den. Vůbec ne proto, že mám svátek. Kdo mě zná, tak ví, že já na jmeniny moc nejsem. Vlastně je úplně flákám. Spíš mi přijde líto, že se ten tradiční svátek u nás vytratil. A tak se tak trochu inspiruji tou švédskou Lucií. O té české jsme si také něco málo četly, ale ta je podle historických pramenů často taková strašidelná a Lucky dříve děti vyloženě strašily. To ve Švédsku jí mají líbeznou a myslím, že malé dítě se spokojí s verzí o nositelce světla:). Emičce se moc líbila a hned se ptala, co je to za princeznu. A prý vypadá jako já:)).

13. prosinec mám prostě ráda, protože je to doba, kdy se to u mě tak trochu láme - a tím myslím vánoční atmosféru. A obvykle tou dobou začínám s nějakým tím pečením. Letos je to ale trochu jinak. Hodně plánů, málo času a prostě podnikání - to loni nebylo:)).







Dnes jsem konečně potapetovala, smontovala a osvětlila domeček pro panenky, aby to bylo pod stromečkem wow! Ježíšek za to slízne všechnu smetanu:)). Ještě jsem přiobjednala nějaké dárky nejbližším. Také jsem se vydala na poštu a vyřídila všechno možné. Chtěla bych ještě něco upéct a trochu poklidit. Nafotit něco venku a nafotit poslední zakázku, kterou předám až v dalším roce. Muž se postaral o nastavení všech vánočních filmů, aby nám nic neuniklo. Nákup nám dovezou až k bytu, speciality se pokoupí. Stromek vybrala Emička s tatínkem (kdybych ho vybírala já, možná by se nám vešel do bytu:), takže ten už čeká na balkoně. Muž asi třikrát přemotal osvětlení na zábradlí oken a vypadá to, že teď už by mohl být spokojen. Chodí to ven kontrolovat. Díky tchýni bude i spousta cukroví:).

Doufám, že taky nestíháte a nic si z toho neděláte:-D.

L.

14 komentářů:

  1. Myslim ale, ze vy stihate:-). Mate to dobre zarizene, vymyslene, naplanovane. A krasne:-). Uzivejte si to. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos to na mě ještě nějak nesedlo a jak nás zpomalily nemoce, těžko to doženu. Ale to hlavní bude:). Díky a hezké přípravy!

      Vymazat
  2. Jéj Luci, som sa zasmiala, lebo najprv som pozrela fotky a povedala som si, že tá princezná, ktorú druhej fotke vyfarbuje Emička, vyzerá úplne ako ty. A vidím, že mám rovnaký názor ako Tvoja dcérka. Aj my máme v rodine Luciu, je to krásne meno, mne tie trochu strašidelné tradície nevadia, mám ich rada, som odchovaná na rozprávkach Dobšinského, Nemcovej, Erbena, takže v pohode. A milujem hlášku z filmu myslím Vianočné oblátky ,,... dnes je Lucie, dievky sa šaľejú".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D je mi asi trochu podobná, to je fakt. Holt ty vlasy. Mně ty strašidelný tradice taky nevadí, ale to tříletý dítě by asi představu Lucek s nožema a řezání břicha nezkouslo:-D. Hláška je skvělá:-D.

      Vymazat
    2. To máš pravdu, tri roky je ešte málo, mám takého doma a to by sa asi ťažko vysvetľovalo, ale taká päťročná, tak to som sa už pri rozprávkach bála rada:-)

      Vymazat
    3. Teda "neskouslo", já už píšu jako čunče:)

      Vymazat
    4. Jáj pohoda, mne sa to stáva často, lebo rýchlo, rýchlo, ale keďže český pravopis neovládam, ani som si nevšimla:-)

      Vymazat
  3. Luci moc dobre to znam a myslim ze v dnesni dobe to ani jinak nejde. Preci jen ty nase maminky a babicky nezily v tak rychle dobe a nebyly cely den v tahu, tak mohly byt jeste dokonalymi hospodynkami. Takze delam jen to co me bavi nejvic a na co mam cas. S domeckem jsi teda dobra a severska Lucie se mi taky moc libi. Tak vse nej a no stress ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Luci, mě připadá, že mnozí prožívají advent jako svatý týden před maturitou. Zmatek, chaos a stres...a snaží se dohonit vše za celý rok... A i ta maturita je o štěstí...I ty vánoce mají být brány s klidem a vyrovnanou duší...s nadhledem a bez stresu. Protože i takový bude jejich výsledek. Přeji kouzelné dny adventní. věrka

    OdpovědětVymazat
  5. Luci z fotek je vidět, jak si to užíváte. My taky, nehoníme to. Jen mi tu vánoční atmosféru pokazil na trzích zloděj, kterej mi z tašky vytáhl peněženku. Nechápu to, byla jsem sama se dvěma dětma. Co je to za člověka? Samozřejmě jsem měla vybraný peníze, ale ty vem čert. Teď musím lítat po úřadech a policii, místo balení dárků a užívání si dětí. Už je mám doma oba.

    OdpovědětVymazat
  6. Luci, Emička krásně vybarvuje omalovánky! A díky za další pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
  7. Luci, Emička krásně vybarvuje omalovánky! A díky za další pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
  8. Luci, zdá se mi, že to máte perfektně zorganizované. Já jsem ostuda, ještě mi chybí dárky pro moje a manželovi rodiče. Pro děti už mám dárky zabalené, cukroví nachystané. Vzhledem k tomu, že budu do 23.12.do 17,00 v práci, mohla bych vyzkoušet nákupy do domů. Jen jsem zaregistrovala, že kromě Itesca nabízí službu i Koloniál a těď má i slevu 20% a dopravu zdarma při nákupy nad 500,-kč, ale osobní zkušenost nemám. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Kolonial zkuste, tady Magda nad vami ma pozitivni zkusenost a my cekame, az Kolonial zavita i k nam. Zatim nam vozi Tesco, ale termin na Vanoce rezervujeme s velkym predstihem.

      Vymazat

Děkuji za komentář!