pondělí 23. listopadu 2015

Když se zamilujete

...srdce se vám rozbuší, nevidíte, neslyšíte... 

Je možné, že se vám to přihodí s nějakou věcí? Mně ano.

Potkalo mě to nedávno. Brouzdala jsem takhle Instagramem, sledovala ty nádherné fotky a obdivovala luxusní sruby... V tom vidím v jednom srubu na stole sklenici s dezertem. Dezert mi byl jedno, ale ta sklenice... Ta byla jako na míru dělaná k tomu prostředí. Ve svitu svíček působil celý ten výjev magicky. Tomu se říká atmosféra. Jenže to byla jen fotka, nikde ani zmínka, žádný popis.

Vypustila jsem to z hlavy.

Po čase takhle brouzdám Pinterestem a tam se vám snadno přihodí něco podobného. Tenhle žrout času a v konečném důsledku i peněz já mám moc ráda, využívám ho kvůli práci, ale často se jen tak kochám. A prostě tak koukám na tu směs nádherných věcí, které chci všechny mít a okamžitě zrealizovat, no a narazím na nástěnku týkající se Finska. To je fascinující země! Národní jídlo, obrázky krásné i nevlídné přírody, barevné šaty, folklorní vzory a mezi tím vším...

...ta sklenice.

To snad není možné, to je ono. Bušení srdce, chci to hned mít.

Je to legendární finské sklo od značky Iittala. Tuto kolekci, která se jmenuje Ultima Thule, navrhl v šedesátých letech (1968) designér Tapio Wirkkala. Když si ho vyhledáte v Googlu, vyjede na vás portrét pána s plnovousem a dýmkou. Kolekce užitkového skla byla původně navržena pro finské aerolinky Finnair na trase Helsinki - New York. Stala se ale legendární i mimo tuto sféru a nyní patří k finskému dědictví. Je to jedna z těch věcí, které můžete darovat třeba ke svatbě, které si předáváte z generace na generaci a hýčkáte si jí.

Ohromeně jsem četla o tom, jak si Tapio počínal při návrhu a při samotné výrobě. Design představuje tající ledovce v Laponsku, kam autor jezdil odpočívat od tíhy světa. Je úžasné, když je pro někoho příroda takovou inspirací. Tapio se prý původně snažil sklo ořezávat, ale nakonec došel k foukané verzi v kombinaci s použitím dřevěných forem. Určitě shlédněte VIDEO o tomto géniovi, jeho pohledu na svět, na přírodu, na materiály a o procesu výroby. Skrze tvorbu se prý designér mohl dostat do jiného světa - a to já teď taky, protože jeden z jeho kousků mám doma a působí na mě úplně magicky. Posuďte sami.

Je to vintage karafa a jsem z ní nadšená:).











Zdroj

Zdroj

Zdroj

Zdroj



A nebyla bych to já, kdybych už neplánovala pořízení dalších kousků do kolekce. O Vánocích se dočkám dvou typů sklenic. Tímto děkuji i mamince mého muže, že mě v tomto podporuje. Ona je takový můj spiklenec, pokud jde o utrácení:)).

A mě zajímá - stalo se vám tohle s nějakou věcí? Něco takového, co jste museli mít? Já značku Iittala zbožňuju a určitě do budoucna přikoupím i nějaké kousky z jiných kolekcí. Líbí se mi, že jsou to věci, které tu nemá každý, což se samozřejmě může změnit:-D.


P.S. Na tenhle článek jsem se moc těšila, jen mi to trochu trvalo. Karafu jsem koupila už někdy v září, ale putovala ještě přes Anglii a Brno:-D. Děkuju kamarádce Marki, která mi tenhle vintage kousek dovezla!

L.

16 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Je! Ta kolekce mě uchvátila. A ačkoli jsem se snažila, tak fotky tu parádu stejně nepředvedou v plný kráse, to se musí vidět, ošahat, nechat prosvítit světlem, svíčkou... Můžu na to koukat pořád:-D.

      Vymazat
  2. WOW! Chápu, že jsi se zamilovala! je krásná..

    OdpovědětVymazat
  3. Překrásná! Miluju sklo a tohle je teda něco ... A i ten pán je krásný :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si na sklo potrpím asi ještě víc než na porcelán, jen to mít kde skladovat... Ale postupně nahrazuju laciný, už třeba poničený kousky těma designovýma, který mají nějakou hodnotu - a tohle plánuju sbírat celej život. Ten pán je krásnej, má prostě charisma a úplně vidím ty emoce, který do toho vložil. A v tý době teda tvořil ohromně moderní kousky.

      Vymazat
  4. Áno, stalo sa mi to so starožitnými secesnými krištáľovými lustrami. Už mám doma tri a tento víkend som ulovila štvrtý. Ešte, že máme rodinný dom, v byte neviem, kde by som ich dala. Secesia, to je moje obdobie. A ja si potrpím na originálne kúsky, repliky a navyše umelohmotné, to ako fakt nie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to úplně chápu! Já mám vztah k první republice, ale teď prostě žijeme v novostavbě a podle toho to tu taky vypadá. Secese, ač jí taky miluju, by tady byla vtipná:). Musíte to mít doma moc krásný.

      Vymazat
    2. Luci, ty to máš v byte úplne perfektné. Vidieť, že si potrpíš a investuješ do kvality a nie do kvantity. S našim štýlom sme spokojní, s manželom máme rovnaký vkus a to sme začínali s typickým vidieckym štýlom a ono postupne sa to prerodilo do niečoho úplne iného. Akurát to ide pomalšie, lebo predsa len starožitnosti finančne cítiť. Ale aspoň sa tešíme s každého nového úlovku. Ja rada ocením akýkoľvek štýl bývania, keď je to urobené s vkusom, citom a vypovedá to niečo aj o majiteľovi.

      Vymazat
  5. Nádhera. Mám od téhle firmy svícínky na čajovou svíčku Kastehelmi. Kdyby tak manžel věděl, že nejsou z Ikea.:-) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, přesně:)). Sortiment týhle značky znám moc dobře a Kastehelmi je nádherná kolekce. A ano, vypadá trochu jako z IKEA, což je ale asi výhoda:-D, doma se to líp obhájí. Můj muž mi tohle naštěstí docela trpí, v tomhle jsme, myslím, vzájemně tolerantní.

      Vymazat
  6. Luci .... to je trefa do černého:-).... Je nádherná. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se líbí! Já jsem prostě věděla, že tenhle kousek musím mít doma:).

      Vymazat
  7. Krásna a hlavne nadčasová karafa. Andrea

    OdpovědětVymazat
  8. Chápu, je naprosto překrásná :-) Rodinný poklad :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!