středa 3. června 2015

Rohlíky

Rohlíky mám ráda od malička. Ano, ty bílé, "nezdravé", výživově prázdné rohlíky. Spousta lidí teď bojuje proti bílé mouce, ale problém je jinde. Prostě všeho s mírou. 

Musím uznat, že dobré rohlíky už v dnešní době skoro neseženete. Určitě ne v klasických obchodech, ale spíš na menších městech, v lepších pekárnách. 

Já je tedy snad víc jak rok peču sama doma. První várka byla taková buchtová, hodně máslová, ale lidem chutnaly. Postupně jsem je nějak "vychytala" a teď už jsou prý podle manžela dokonalé. Pravidelně peču kváskový chleba, ale prostě se někdy stane, že není čas, takže upeču rychlejší rohlíky. Zatím jsem je vždy pekla z droždí (hlavně kvůli zmíněné úspoře času), ale určitě mám v plánu zkusit i kváskovou variantu.

Mí čtenáři jistě vědí, že chystám svojí dceři rodinnou kuchařku. Jednou v ní najde naše oblíbené recepty a spoustu fotek sama sebe:). No a byl čas nafotit i rohlíky, tak tady je máte i vy...



Můj osvědčený recept je z komunity Pečem Pecen, jen jsem si mírně upravila postup a pečení. Zkoušela jsem jak s máslem, tak i se sádlem. Já tedy nejsem milovník sádla, naopak mi smrdí. Ale do rohlíků to jde. S množstvím másla to ale nepřeháním. Na rozdíl od receptu pozoruji, že když ho přidám víc, tak jsou hodně hutné. Dávám tedy ty tři zarovnané lžíce. 


Ingredience (12 kusů)

250 vlažné vody
3 lžíce másla
7g (pytlík) sušeného droždí
500g polohrubé mouky
10g cukru
10g soli

K hnětení používám výhradně robot. Rukou bych to neutáhla. Začínám rozpuštěním másla, smícháním s vodou a ostatními ingrediencemi, přičemž mouku přisypávám po částech. Zpracované těsto necháme klasicky přikryté fólií vykynout, což trvá 1-2 hodiny.



Z vykynutého těsta si udělám takový kruh a nožem rozdělím na 12 částí (na fotkách vidíte 1 a půl várky). Můžete si přesně odvážit části a tvarovat třeba z koulí, ale mně to vyhovuje takhle podle oka a z trojúhelníků. Těsto opravdu nelepí, takže při tvarování nepodsypávám. Každý trojúhelník rozválím pěkně dotenka a do šířky. Při rolování se je snažím utáhnout. Tlačím každý rohlík dlaněmi směrem ven, aby nešel do výšky a nebyl moc tlustý. Důležité je srolovaný rohlík ještě pořádně poválet, aby se při pečení nerozmotal (to se mi stalo poprvé). Vytvarované je dáváme s odstupem od sebe na plech na pečící papír tak, aby ten srolovaný konec byl dole. Rohlíky ještě nechávám přikryté dokynout (zhruba 20 minut až půl hodiny).


Mezitím si rozpálím troubu na 250°C. Pečící papír se používá při nižší teplotě, ale tu chvilku vydrží. Na dně trouby mívám plech pro zapařování vodou. Vložím plech s rohlíky a na dno opatrně chrstnu trochu vody (opravdu jen trochu, ne jako v receptu, to jsem je neměla křupavé). Osvědčilo se mi stříkat rozprašovačem, to je takové bezpečnější. Zapařování není úplně nutné, já se ho dřív bála, takže jsem nezapařovala. Ale má svůj význam. Na plnou teplotu peču jednu až dvě minuty, pak hned troubu vyvětrám a stáhnu na 200°C. Doba pečení bývá zhruba 15 minut a já ráda peču na horkovzduch. Upečené přendávám na mřížku a nechám vychladnout. Ničím nepotírám před ani po pečení.




Je možné, že ve svém postupu třeba dělám něco zvláštně, ale takto mi to vyhovuje a tak nám doma chutnají nejvíce:). Je to taková uklidňující činnost a děti to bude moc bavit. Naše tříletá zvládne úplně sama obstojný rohlík:). A můžete zkusit i jiné tvary - uzly, kaiserky...cokoli. 







Zrovna jsem si všimla, že tento článek je můj 99. příspěvek na blogu. Od listopadu, kdy blog vznikl, jsem toho stihla docela dost.

Nicméně, mám teď v sezóně hodně práce, tak se snad nebudete zlobit, když ta aktivita bude trochu nižší. Dávám si záležet na fotkách. Článek se napíše hned, ale připravit fotky na web dá práci. Ale byť mám hodně zakázek, nikdy úplně nepřestanu fotit ty rodinné momentky. Mám za sebou menší fotící maraton, ale už v příštích dnech mě čeká odpočinek a holčičí víkend (bez dětí!):). A vás pak čekají zajímavé články...

Užijte si první opravdu teplé dny!

L.


25 komentářů:

  1. Luci, máš je nádherné... Já rohlíky ještě nepekla, jen bulky, ale když jsi to tu tak hezky popsala, tak je musím taky vyzkoušet :-) Krásný slunečný den...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Nic na tom v podstatě není!:) Mějte se u vás krásně!

      Vymazat
  2. No super!!! My jsme taky rohlíkoví (hlavně muž a dcera) a mně se někdy tak zoufale nechce jít do obchodu jen kvůli čerstvým rohlíkům... takže hurá, píšu si. Roky jsem brigádničila v pekárně, tak to snad zvládnu ;-). Máš je moooc pěkné! Díky...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já právě než abych chodila do obchodu, tak si radši peču doma:-D - o chuti nemluvě, že... Určitě to zvládneš, nemám pochyb;-). Díky a mějte se!

      Vymazat
  3. Krásný článek! Děkuji za zpříjemnění dne vašimi fotkami- jsou krásné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuju za krásný komentář! Rádo se stalo:). Lucka

      Vymazat
  4. Souhlasím naprosto s prohlášením všeho s mírou. Nic se nemá přehánět a tak si občas dopřeju i bílý rohlík! Mňam. A tvůj recept určitě vyzkouším. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! A budu ráda, pokud se povedou a budou chutnat!:)

      Vymazat
  5. No teda, ty jsou krásné! Budu je muset vyzkoušet, jsem taky "rohlíková" :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, díky!:) Já byla takový to dítě, který miluje ze všeho nejvíc suchej rohlík:-D.

      Vymazat
  6. Wau, ty vypadají opravdu krásně! :) Ukládám do záložek a určitě vyzkouším. Já doma taky peču různé chleby a taky celozrnné bagetky, ale rohlíky jsem zatím nevyzkoušela..
    Tvůj blog jsem objevila teprve před pár dny a hrozně moc se mi líbí ten nápad založit dceři kuchařku i s fotkama ♡ Boží!
    www.today-was-fairytale.blogspot. com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápad s kuchařkou pro dceru ráda zmiňuju, protože to vždycky někoho "pošťouchne" a třeba ještě není pozdě začít:). Jinak děkuju za krásnej komentář;-). Lucka

      Vymazat
  7. Dobrý den,chtěla bych moc moc poděkovat za dokonalý recept,s velkým úspěchem dávám dál.Díky moc za recept i za Váš blog,který vždycky potěší...
    Mějte se hezky
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Občas taky upeču rohlíky, ale ty tvoje Lucko jsou fakt dokonalé:-))) Eva

    OdpovědětVymazat
  9. rohlíky vyzkouším :) také doma hodně peču.
    Jen se chci zeptat šlo by místo pytlíku sušeného droždí čerstvé ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě šlo, s klasickým postupem (omládek). Možná bych ho použila jenom čtvrtku, max půlku kostky.

      Vymazat
    2. upečeno :) jsou moc dobré i rodinka je spokojená

      Vymazat
    3. akorát už jsem je dělala potřetí a pokaždé mi těsto lepilo, musela jsem podsypávat

      Vymazat
    4. Báro, faakt? To může být jinou moukou, která víc saje. Mně se to nestalo ještě ani jednou. Kde je válíte? Já mám silikonový vál. Lucka

      Vymazat
    5. nemám vál takže na lince, dřevěným válečkem, ale mě to nevadí :)

      Vymazat
  10. Pekne pozdravujem, ... ja teda peciem hlavne kvaskovy chlebik, ale detom sem tam aj rozky, a neodolala som a vyskusala tento recept a pouzila som cerstve drozdie a musim konstatovat... VYBORNE !

    OdpovědětVymazat
  11. Kde bych koupila tuhle misku ?Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Košík jsem kupovala kdysi dávno na Nordic Day, je od House Doctor a u nás už k sehnání není. Zkuste cizinu. L.

      Vymazat

Děkuji za komentář!