Celozrnné žitné krekry aka wheat thins

pátek 6. března 2015

O domácích sušenkách už jsem psala, teď je na řadě slaná verze. Mám pro vás recept na celozrnné krekry, které se v USA kupují pod názvem Wheat Thins. Pekly jsme je s dcerou už poněkolikáté a zase rychle zmizely. Recept jsem převzala a mírně upravila (především co se týče cukru). Je to fajn svačinka - samozřejmě pro děti, které už můžou celozrnnou mouku. Ale ony vůbec nejsou jen pro děti!




284g celozrnné mouky (použila jsem žitnou, můžete samozřejmě i pšeničnou). 
1 lžíce cukru
1 lžíčka soli
1/2 lžičky sladké papriky
114g másla
114g vody

Všechny ingredience smícháme, těsto zpracujeme, na pomoučeném vále vyválíme na tenký plát, vykrájíme a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 15 minut. 



Taky milujete kresbičky vašich dětí? Je to jako pohlazení, zvlášť po čase:).

Vykrajovátko je dostupné v klasických domácích potřebách, anebo na Ebay - za pár korun. 





Ještě se nám nepodařilo nechat je rozležet, ale třeba jsou ještě lepší, těžko říct:).

Máte tip na nějaké dobré krekry? Budu za něj ráda.

L.

18 komentářů

  1. Luci, krekry vypadají zajímavě a v kuchařce mám taky Adamovi zápisky...nejvíc u drobenkového koláče :-))) a protože dnes už ho dělám z hlavy tak už ten recept moc neotvírám, ale nedávno jsem něco hledala a právě ty malůvky mi vykouzlily úsměv na tváři :-). Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně...je to krásný:). A nejlepší je, když o nějaký kresbičce ani nevím a je to překvápko:-D. Krásný víkend a doufám, že už jste zdrávi! L.

      Vymazat
  2. Vypadají moc dobře, asi vyzkouším, ráda zobu večer u filmu totiž :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, díky, to já právě taky!:))

      Vymazat
  3. Tak recept nemám, ale fotky nádhera i ty minulé. Já měla tento efekt v minulém Photoshopu, ale padl za vlast. Mojí příčinou:-))) A Luci, já myslím, že ty patříš k maminkám, které bude dítě říkat,,mami, mám tě ráda" i když mu bude padesát. Děti jsou odrazem svých rodičů. Já to svým rodičům říkám stále. A je mi 48:-)))) Neměj strach. Pa a pěkný víkend. Věra♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, jsem moc ráda, že tě tu máme zase aktivní!:) Efekt myslíš ten tilt&shift? Tohle ale není z PS, to je speciálním objektivem. Strašně mě to baví! Jinak doufám, doufám, že nikdy nebudu ta otravná máma... Naprosto souhlasím, že děti jsou odrazem svých rodičů - to nelze popřít (ať už jde o geny, nebo o výchovu). Taky si užij víkend a děkuju za milá slova a pochvalu!

      Vymazat
    2. jjj. já chápu, že je to sklo:-)). Já jen že jsem měla podobný efekt v photosh. A dívali jsme se na to s Lukášem, on taky fotí a spíš natáčí a dělá videa, a oběma se nám nejvíce líbí ta černobílá fotka. Dá to fotce neuvěřitelnou živost. Ta je pecka! Pa

      Vymazat
    3. Věrko, já mám teď black&white období, takže za mě určitě taky - ta černobílá s ostrejma kalužema a pohybem... Je dynamická! Objektiv jsem chvilku zvažovala, jestli nebudu litovat, ale určitě ne. Díky moc!:)

      Vymazat
  4. Já snad začnu také péct :). Jinak koukám, víla za všech okolností :) ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vílí období je neskutečný:-D. Díky, Andreo:).

      Vymazat
  5. Milá Lucie, teprve včera jsem objevila Váš blog a nechápu, jak mi mohl být tak dlouho utajen! Pročetla jsem si zatím jen pár minulých postů (náš čtyřletý T. stejně uchvácen nebyl:)), ale už se těším na další počteníčko. Hned jak jsem viděla krekry, tak jsem je musela vyzkoušet, naštěstí vše bylo hned doma po ruce, tak jsem šla na to! Jediné co jsem teda neměla, bylo stejné vykrajovátko, ale postačilo jiné. Myslím, že po ochutnání první vytažené várky z trouby, už stejně nějaký tvar byl fuk, protože jsem skoro ani nestihla vytáhnout misku a krekry do ní z plechu nandat! Jsou vynikající. Nejsem příznivec různých kupovaných brambůrků a jiných pochutin, ale zároveň si večer ráda zobnu! Tyhle domácí jsou lahoda!! Moc děkuji za recept a přeji krásný víkend! Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, děkuju za moc milý komentář! Vždycky mě ohromně potěší, že se blog líbí. Na vykrajovátku opravdu nezáleží, to je fuk. Stačí nařezat. A jsem moc ráda, že krekry chutnaly!! Taky nic takového smaženého a přesoleného nekupuju a ty bio a celozrnné jsou zase hrozně drahé... Mějte se! Lucka

      Vymazat
  6. Luci, krekry vypadají výborně, určitě je zkusím, hned, jak budu mít opět funkční troubu :-) (Vymyslela jsem si poličku na místě, kde bychom opravdu elektřinu nečekali, ale byla tam, odnesla to trouba. Ale manžel naštěstí miluje pečenou řepu, tak snad se na to ještě o víkendu vrhne :-) Jinak kresby dětí mají opravdu úžsnou sílu, taky si je užívám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajaj, tak to je něco, čeho jsme se v bytě taky děsili. Tak ať je to rychle opravený!

      Vymazat
  7. Luci, jedním slovem KRÁSA... Věrka

    OdpovědětVymazat
  8. Luci, krekry som ešte nepiekla, takže musím podľa Tvojho receptu vyskúšať. Ale potrebovala by som v kuchyni takého krásneho motýlika pomocníčka. Do kuchárskej knihy mi dcéra ako malá nemaľovala, ale mám odložené všetky listy Ježiškovi a náramne sa po rokoch všetci bavíme nad kresbami aj obsahom. Sú to fantastické veci, presne tak ako Tvoja krásne ilustrovaná kuchárska kniha. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andreo, pomocník je moc fajn, jen to chce fakt trpělivost, ale to ty určitě znáš:). Já si taky všechno možný schovávám, abychom se mohli po letech dojímat:).

      Vymazat

Děkuji za komentář!