neděle 18. ledna 2015

Zvláštní neděle

Po letech se mi stalo, že muž je v práci a dítě u babičky. Naprosto nezvyklé a úžasné odpoledne, kdy opravdu nic nemusím. Ticho, pořádek... a radši rychle vymyslet nějaký plán, jinak to bude v mžiku pryč a pak zjistím, že jsem si to ani nestihla užít. Rodič tuhle situaci jistě zná, pokud má čas od času možnost hlídání. 

Ráno jsem ještě posnídala s dcerou naše oblíbené koláče. Recept je od mojí maminky a pochází z velice staré knihy, která má tak nepříjemný obal, že se do ní můžu podívat jen v rukavicích. Ale už je zapsaný v mém kuchařském deníku a nový nehledám.

Kynuté koláče:

500g mouky (já dávám 300g hladké a 200g polohrubé, ale nebála bych se zkusit špaldu)
250g vlažného mléka
100g másla
80g cukru
Vanilka (já nedávám, ale určitě se tam ta pravá hodí)
Kůra z bio citronu
30g droždí (většinou dávám pytlík sušeného)
Špetka soli 
3 žloutky (bílky jsem si zvykla strkat do mrazáku)
Potřít bílkem

Náplň je jen na vás. Já dělám nejčastěji klasickou tvarohovou (na toto množství těsta dva tvarohy v papíru, dvě vajíčka, od oka mléko a cukr podle chuti, plus opět trochu citronové kůry). 

Těsto vypracujeme podle klasického postupu s kváskem, ideálně v robotu, přikryjeme a necháme kynout. Přesný čas vám neřeknu, prostě podle intuice. Já pak vyválím na pomoučeném vále tlustou placku a sklenicí nebo formičkou vykrajuji kolečka, do kterých pořádně vytlačím důlek (mám na to takovou dřevěnou věc na razítkování, jen sundám to silikonové razítko). Určitě můžete koláče modelovat jinak, ale mně jde tohle rychle a mám ráda, když to hezky vypadá. Koláče naplním (vyhovuje mi to pytlíkem), nechám znovu trochu nakynout, potřu bílkem a peču na 160°C - 180°C horkovzduchem dozlatova. 

Kdybyste se divili tomu nakousanému koláči, tak záměr to nebyl. Než jsem stihla přijít s foťákem, tohle se stalo. A já si toho všimla až nakonec:). Ale tím lépe. Už delší dobu pracuji na jednom projektu - chystám dceři rodinnou kuchařku s oblíbenými recepty. No a fotky se budou hodit:).






Jak vám jistě došlo, volno trávím mimo jiné psaním příspěvku na blog:). Ale v plánu mám ještě vanu a sledování holčičího seriálu. Naše dítě je úžasné, manžel taky, ale tohle si tedy čas od času nechám líbit:).

Jaká je ta vaše neděle? Doufám, že alespoň trochu odpočinková.

L.

16 komentářů:

  1. Koláče jsou jak z pohádky, přímo k nakousnutí, a rodinná kuchařka pro dceru je super nápad. Takovou neděli bych si taky nechala líbit. Já jsem s dětma, manžel na cestách, tak jsme vyvětrali psa, postavili sněhuláka a už mám svařenou medovinu a taky budeme už jen lenošit. Přeju příjemný zbytek neděle a energie z relaxu ať vydrží. Marrkéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juu, vy máte sníh?:) Tak to je paráda. U nás byl jen takový poprašek, takže sněhuláka jsme letos ještě nestihli. Díky a tobě také krásný zbytek neděle...

      Vymazat
  2. Fotka s koláčem, který je od E nakousnutý se bude hodit do její sbírky receptů naprosto dokonale! Fotila jsi ty koláče na TOM podnose na dort?:oD

    Já jsem si dopoledne střihla nákup v Ikea, lidí bylo sice hafo, ale jak jsem nebyla autem, tak mi to bylo jedno, místo na parkování mě nezajímalo:o) A zase jsem tam nechala 2x víc peněz než jsem chtěla, furt si na mě vymýšlej nějaký novoty, co musím mít... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně!:) Jojo, to je ON. A jak pěkně na fotkách vypadá... No s tou Ikeou je to vždycky takhle, hrůza!

      Vymazat
  3. taky bych si dala koláče od maminky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup zaúkolovat maminku nebo to vzít do vlastních rukou:).

      Vymazat
  4. Fotky super, koláče vypadají taky super a holčička :-)))...a musím se smát, jukla jsem na několik oblíbených blogů a všude se peče...i u nás :-))). Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  5. ...nádherné fotky a nádherný apetit :-) Moře dnů s apetitem ke všemu a ve všem . Věrka

    OdpovědětVymazat
  6. Sikulky :)). Thank you very much for the recipe, I always wanted to make them, my Petr loves kolacky, actually we all love them :). I hope next weekend I will have more time to do them :).
    Those bites are the sweetest ones :), and such pictures I cherish the most :).
    Have a lovely day, Girls :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you, Monika! Hope to see some photos back from you:).

      Vymazat
  7. Teda, dokonalé do posledního červeného puntíku!!! Krásné fotky a krásný víkend celé rodince ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Šárko! Tobě také krásný víkend, hlavně pohodu a nějaký odpočinek:)

      Vymazat

Děkuji za komentář!