neděle 30. října 2022

Strašidelný dort

Ještě před pár lety mi byl Halloween naprosto cizí, ale díky dětským oslavám ve školce se procpal až k nám domů. A vlastně proč ne. Navíc u nás v okolí se to v komunitě hezky drží. Domy mají výzdobu a díky fajn sousedům tu nechybí ani sešlost u kostlivců a hrobů se svařákem. 

Letos jsem upekla  strašidelný čoko voko dort s banánem a v plánu mám na zítra i podobné cupcakes. Dort jsem tentokrát promazala pařížským krémem, který dělávala moje babička Emilka. A kde jsem našla inspiraci na podobu dortu? No na Pinterestu, samozřejmě. Ten jsem musela zkusit udělat.




Korpus

Upečte podle mého klasického receptu na Dort od maminky. Aby byl ale kakaový, pozměňte množství mouky na 130g a přidejte 20g kakaa. 


Pařížský krém 

400g smetany na šlehání

180g másla

4 lžíce kvalitního holandského kakaa

150g cukru krupice

200g čokolády (může být kvalitní na vaření, ale pokud máte rádi 70%, půjde to i z ní)

V hrnci svaříme smetanu, cukr a kakao, odstavíme a následně vmícháme na kousky pokrájené máslo a nalámanou čokoládu. Necháme zcela vychladnout, ale občas promícháme. Poté dáme na několik hodin (klidně přes noc) uležet do lednice. Nakonec šlehačem vyšleháme tužší krém, který nepoteče a bude mít skvělou konzistenci na promazávání i zdobení.

Pozn.: 

S touto dávkou nazdobíte pořádný dort, případně vyjde na 24-30ks cupcakes. Pokud máte v plánu menší velikost dortu, méně promazaný nebo méně dortíků, množství si upravte. 

Do vrstev dortu jsem dala na tenké plátky nakrájený banán, díky čemuž pak dort připomínal oblíbený dort Kuba. Výborný je ale i promazaný višňovou marmeládou. Například do cupcakes jsem udělala lžičkou díru a dovnitř dala trochu té marmelády. Je to na vás. 



Ozdoba

A teď to hlavní - strašidelná ozdoba. Vyrobila jsem sněhové pusinky podle poměru bílek cukr 1:2 (100g bílku a 200g cukru moučka). Můžete si pomoci tímto videem. Pusinky jsem sušila v troubě zhruba 2 hodiny na 50°C. Strašidelné oči jsem vyrobila polevou na perníčky a vše jsem dozdobila rozehřátou čokoládou za pomoci špejle. Stačí vám opravdu jeden dílek čokolády na očička. 

Pozn.:

Horní díl korpusu jsem lehce "vydlabala" a piškotovou "drobenku" pak použila jako zdobení. I to je na vás, můžete vršek dortu nazdobit krémem nebo polevou. Pár čtenářek si všimlo, že duchové mají pusinky. To je jen hezká náhoda - vzduchová bublina. 




L.






4 komentáře:

  1. Dort je úžasný jako všechny dorty u tebe! My teda Halloween neslavime, jednak je mi to pořád cizí, pak obecně nemám ráda strašidelné a děsivé motivy, pak mám doma vyděšené dítě s přehnanou fantazií (kostlivce u sousedů by nedala určitě:-)) a naposledy jsme katolíci a slavíme dušičky. Ale když nad tím tak přemýšlím, tento dort by se vlastně mohl v klidu vydávat i za dušičkový:-) Tak ho možná zkusím, pařížský krém miluju!

    OdpovědětVymazat
  2. Halloween neslavíme, nemám ho prostě zažitý, ale svícen ve tvaru vyřezávané dýně mám :-). Dort je krásný a jak píše Jana přede mnou, klidně by se mohl vydávat za dušičkový. Proč ne, že ?
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný dort se super nápadem. Pařížský dělám taky, je u nás oblíbený. Zdobení je nápadité, jednoduché a efektní.
    Krásný podzim. Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!