středa 27. února 2019

Alenka




Když jsem byla v září v porodnici, slečna se zamilovala do Alenky v říši divů. U babičky vzala do ruky knížku, shlédla film, no a obsese byla na světě. Těch vydání máme několik, ale tohle staré ji přitahuje.

Je trochu paradoxní, že já jsem jako dítě příběh Alenky až tak v lásce neměla. Vzbuzoval ve mně úzkost. Holčička, která spadla do králičí nory, pořád někde bloudila, potkávala roztodivné věci a bytosti, zmenšovala se a zase zvětšovala... Nic pro mě. Tomu se dcera samozřejmě diví. Ale já vím, že nejsem sama. 

Moje malá čtenářka je prostě jiná. A moc šikovná. Už nějaký ten pátek sama čte, teď už jako dospělák. Plynule, hustý text, náročná slova. A i výběr knížek se mění, za což jsem ráda. Knížky s Elsou a Barbie jsem v naší knihovničce samozřejmě trpěla, ale tohle je mi sympatické. A vlastně jsem ráda už jen za to, že ji čtení baví. A co víc, že se umí pro něco nadchnout. To je v životě tak důležité.




Jak to máte s Alenkou vy? Já jsem se nadchla až teď, když je mi přes třicet... Díky dceři.

L.

14 komentářů:

  1. Byla jsem vášnivá čtenářka, ale Alenka se mně vůbec nelíbila. Staré knížky u nás taky byly, hodně jsem měla ráda různé staré pověsti, ale četla jsem i čítanky, které ilustroval M. Aleš. Hana M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenka se líbí úzký skupince čtenářů, řekla bych:)).

      Vymazat
  2. Alenka mi něčím hrozně vadila. Stejně tak Malý princ, k tomu jsem se musela stát dospělou,abych tu knížku pochopila... Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malý princ mě míjí dodnes, byť poselství chápu.

      Vymazat
  3. Mně Alenka také nijak neoslovila a mám to do teď !
    Já byla spíš v dětství na Helenu Zmatlíkovou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už přesně nevím, ale tuším, že jsem si jako větší dítě vybírala spíš ty cizí. Ale Zmatlíkovou jsem jistě taky prošla.

      Vymazat
  4. Za mně taky Alenka nee😁 Dcera má dva starší bráchy, u nás se četl Pán prstenu (měla 2roky), Narnie (ve třech letech) a aktuálně Bílý tesák. No co, já nejvíc milovala Děti z Bullerbynu a Vinetoua😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavní je, když se vůbec čte, že? Já jsem byla hodně na ilustrace už od malička. A pak, jako větší, jsem četla detektivky a různý povídky:).

      Vymazat
  5. Diseyho Alenku jsem samozřejmě viděla jako malá, i hraná byla fajn, ale teprve učitelka z výtvarného kroužku mi ukázala tu pravou. Měla to původní vydání s těmi nejkrásnějšími perokresbamy a já jsem ji chtěla hned taky. Takže po pár dnech hledání mezi antikvariáty jsem ji nakonec dostala k narozeninám a nedám na ni dopustit. Stejně jako na Malého prince nebo Dopisy na konec světa. Ty mám v knihovničce nejraději.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda čtu, že si Alenku taky někdo oblíbil. Ty autorovy perokresby jsou úžasný, ale ne pro každýho.

      Vymazat
  6. Alenku nemusím ani zfilmovanou. Mám raději obyčejné pohádky

    OdpovědětVymazat
  7. Alenka nee,ale milovala jsem od Arthura Ransome jeho knizky...DAE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anooo, Trosečníci!! Na to se těším moc u Edíka:).

      Vymazat

Děkuji za komentář!