úterý 20. března 2018

Přírodní vajíčka

Loni jsme s dcerou vyzkoušely přírodní barvení vajíček a z výsledku jsme byly nadšené. Líbily se i vám. Přiznám se, že vždy, když zkouším něco nového, je v rámci procesu tvoření značná dávka improvizace. Samozřejmě jsem si něco málo předem načetla, inspirovala jsem se na Pinterestu, ale obvykle je to u mě trochu chaotické a ve stylu "co dům dá".

Sice se mi moc nedaří psát návody, ale i tak se chci podělit o tu loňskou radost.



Použila jsem červené zelí (modrá vajíčka), řepu (fialovo-hnědá), červenou cibuli s mletou paprikou (hnědá) a kurkumu se žlutou cibulí (žlutá). Světle zelená vajíčka jsou nebarvená. Koupila jsem tak zvaná indiánská vejce a líbila se mi sama o sobě. 

Pokud se chystáte na červené zelí, je dobré ho nakrouhat, povařit, aby pustilo barvu, nakonec přecedit. To samé s řepou. U cibule vám šlupky vadit nemusí. Pro lepší obarvení jsem přidala ještě lžíci octa, ale asi to není úplně nutné. Vajíčka můžete v odvarech normálně uvařit a pak je tam nechat co nejdéle (klidně v lednici přes noc), případně po dobu, kdy se vám bude barva líbit nejvíce. Někdo nechá i přes noc. I já jsem dosáhla různých odstínů a moc se nám líbilo, jak byly pestré. Samozřejmě, jinak budou vypadat bílá a jinak béžová vajíčka. 

Čekala jsem, že tehdy pětiletá slečna z přírodních barev nebude úplně nadšená, protože všude vidíte ta křiklavá, s potisky. Ale opak byl pravdou. Jednak si užívala ten proces, ale jásala i nad výsledkem.

Chystáte se na přírodní barvení? Nebo už máte dávno vyzkoušeno? Nějaká doporučení?

L.

10 komentářů:

  1. Luci, ještě jsem takto nebarvila. Jen jako malá cibulovými slupkami, vajíčko s nějakým lístečkem do silonky. :-D Možná se letos dokopu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase ještě nezkoušela ty silonky, tak třeba letos nebo příští rok:).

      Vymazat
  2. Děkuji za krásnou inspiraci - letos vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. U nás se barvilo vždycky jen cibulovými slupkami. Já teď vajíčka nebarvím vůbec, protože muž je nejí a koledníky u nás moc nepěstujeme. :) Ale možná letos s dcerkou poprvé něco vyzkouším. :) Díky za tip!
    www.blaznivamama.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je barvím vlastně jen kvůli Emě. Můj muž je taky nejí, koledníky nemíváme, ale pamatuju si i sama od sebe, že mě to moc bavilo. Udělám z nich vždycky pomazánku, případně jen tak na chleba. Loni jich bylo zbytečně moc, ale prostě jsem to chtěla vyzkoušet.

      Vymazat
  4. já se chystám letos na červené zelí - ta modrá se mi moc líbí a jinak máme koupené tuším skřítky, takže pár vajíček dostane šatičky a čepičky a zůstane zřejmě přírodní :-). Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta modrá je nádherná. A líbí se mi, že je stejně každý vajíčko nakonec jiný. Dokonalá nedokonalost. Jak vyšly? Já koupila něco podobnýho, víly, ale Ema je dělat nechtěla (to mě překvapilo), chtěla ty přírodní. Lucka

      Vymazat

Děkuji za komentář!