pátek 21. dubna 2017

Symbolicky

Aby se neřeklo, že zanedbáváme tradice, nesmí chybět článek o Velikonocích. My tyhle svátky nikdy moc neprožívali. Ve městě se s tou pravou velikonoční atmosférou nesetkáte, není tu ta potřebná komunita. Jako malá jsem nesnášela Velikonoční pondělí. Už od brzkého rána u nás zvonili koledníci, u šlehání pomlázkou, jakkoli to bylo symbolické, jsem trpěla a bylo mi trapně. Spíš se u nás radši ani neotevíralo. Já jsem se vždycky dost styděla. S maminkou jsme ale vždy pekly beránka a zdobily vajíčka, to jsem si užívala od malička. Že to postrádá původní smysl? Asi ano, ale my si z tradic vybíráme to, co se nám líbí. A tak to s dcerou zatím děláme taky tak, spíš jen symbolicky, v rodinném kruhu. Kluci za ní ještě nechodí a ona se k tomu ještě nevyjadřuje. Uvidíme, jak se to vyvine v budoucnu.

Letos jsem zaznamenala celkem dost kritických reakcí ohledně genderových stereotypů, hlavně v diskusích na Facebooku. Myslím, že na Velikonocích jako takových není nic špatného, mají svou symboliku, neurážejí ženy. Spíš je někdo neumí slavit citlivě a v mezích slušnosti, což jim dává jiný punc. A někdo je prostě nechce slavit vůbec. Je to o nás - jaké si je uděláme, takové je máme. 

Vajíčka se rozdala a snědla i tak. Byla barvená přírodně - červené zelí, kurkuma, cibule, řepa. A ta světle zelená barvila slepice sama:).

Recept na beránka už na blogu je, ale přidala jsem vajíčko a znovu ho vyfotila:

1 a půl hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku oleje
4 vejce
1 prášek do pečiva
kandované ovoce podle chuti

Šlehám bílky a žloutky s cukrem zvlášť (ale nemusí to být), jinak je postup úplně klasický. Co se týče pečení, tak záleží na troubě. Já peču na 180°C okolo 50 minut v dobře vymazané a vysypané silikonové formě, zkouším špejlí. Můžeme polít čokoládou (vydrží déle vláčný), nebo pocukrovat.














L.

9 komentářů:

  1. Lucko,nádherné se ti podařilo obarvit přírodně vajíčka:-)Já barvim tradičně jen v cibulovych slupkách.A letos jsem dostala od mky i bílá vajíčka,zák jsem je nechala jen tak a dle Pinterest prevazala jen provázkem s perickem.A beránka jsem dle tebe prkla už vloni a moc n chutnal.Letos jsem nějak recept nemohla najit,ale nakonec nasla.A už jsem si ho i přepsala do top receptu.Já ho polevam čokoládou a nevydrží ani do druhého dne;-)Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla sama překvapená, že to na ty vajíčka tak pěkně chytlo! A vlastně jsem ani nečekala, že se budou tolik líbit Emičce. Čoko beránek je nejlepší! Toho taky vždycky hned sníme. Letos jsem ho nepolila, protože se mi moc líbily všechny ty detaily. Děkuju!

      Vymazat
  2. Nadherne, jako vzdy, vajicka i fotky. Ta svetlounce zelena nste nekde koupila? Tesim se vzdy na kazdy vas prispevek, Sarka

    OdpovědětVymazat
  3. LAhoj Luci, krásné jste to měli, vajíčka exkluzivní! Já jsem lenoch a barvím vždycky jen v cibuli;-). I já si k velikonočním tradicím stále hledám cestu. Jako malá jsem je nesnášela a prožívala s velkým utrpením;-). Ale zas, když jsem byla starší a přišla mě vyšlehat banda známých kluků, tak jsem i přes určitou nepříjemnost byla ráda, vlastně mi i lichotilo, že mě nevynechali ;-). Dnes už se ta pozornost koledníků pomalu přesouvá na dceru, tak se mi trochu ulevilo (chudinka, převzala štafetu;-). Ale ona je statečná a zatím se vždy těšila a líbilo se jí to. Jinak ale myslím, že žádná holka nikdy neřekne, že má ráda Velikonoce, tak to prostě je ;-).
    V.u

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotky. Vajíčka jsou překrásná. Pocházím z vesnice a vždy jsem se těšila jaká vajíčka si vykoleduju, chodila jsem s kamarádkami vždy brzy,protože to se rozdávala ta nejhezčí a třeba i malý beránek:)
    Velikonoce mám ráda, lae ve městě to není ono.
    Hezké jarní dny.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Vajíčka jsou nádhernááá a beránek by u nás dlouho nevydržel.

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie, vajíčka se vám moc povedla. Krása!

    OdpovědětVymazat
  7. Mohu se prosím zeptat jakou značku formy na beránka? Všude mají Hubený chciplinky moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On ji nejspíš kupoval manžel, tak nevím, ale je silikonová a s tou konstrukcí. Mám sice oranžovou, ale je jinak úplně stejná:

      https://www.odkulinare.cz/forma-na-beranka-silikon-banquet?gclid=Cj0KCQjwsZ3kBRCnARIsAIuAV_SD7ivw-nZN_HZJ0aqZ7eSYQB3pQsg7o0skb6ZFmivaSgPhcZnButAaAkpYEALw_wcB

      A máte pravdu, tenhle je pěkňoučkej.

      Vymazat

Děkuji za komentář!