úterý 30. srpna 2016

KARE Event

Nedávno jsem se zúčastnila pražského setkání foodblogerů v Kare Cafe. Šla jsem více méně jako doprovod se Svatkou Coolinářkou. Normálně se takových akcí neúčastním, nebydlím v Praze, nemám na ně čas a nerada chodím někam sama, ale tentokrát jsem zrovna v Praze měla focení a se Svatkou ráda někam zajdu. Kare Café je nejen freshbar, salaterie a pekařství, ale také v podstatě show room. U nás tento koncept zatím není tak často k vidění, ale mně se líbí, že si na všechno můžete sáhnout a posedět u jídla, přičemž na sebe necháte působit onu atmosféru.








Kromě představení značky KARE, kterou jistě mnoho z vás zná, bylo na programu i degustační menu. Šéfkuchař Marek Pel připravil následující delikatesy:

Předkrm:
Opečené masité rajče na medu s mozzarellou v bylinkách, bazalkou smaženou v tempuře, výhonkovým salátkem a balsamico kaviárem
Polévka:
Chlazená okurková polévka s bílým chlebem dochucená vinným octem a zázvorem s pečenou ořechovou pěnou
Hlavní chod:
Vepřová panenka sous-vide, restované shi-take a portobello, bramborové pyré, glazovaná baby karotka s fialovou mrkví a kouskem prosciutta
Dezert:
Bazalková panna cotta s mletými ořechy a čokoládovým korpusem, čerstvé lesní ovoce, levandulová zmrzlina a marmeláda z cherry rajčat

Veganská verze pak vypadala následovně:

Předkrm:
Cizrnový hummus s čerstvou zeleninou
Hlavní chod:
Raw tacos s náplní s pohanky, avokáda, rajčat a šalotky, s hranolkami z bílé ředkve marinované v kurkumě a tahini pastě se salátkem z rukoly a fenyklu
Dezert:
Malinová panna cotta ze sojoného mléka s mletými ořechy, čerstvé lesní ovoce, mangový sorbet a marmeláda z cherry rajčat

Mě nadchl hlavní chod. A nebyla jsem jediná. Panenka byla úžasná a lepší bramborové pyré jsem ještě nejedla. Aby to ale nebylo jen o posezení, účastníci večeře si měli z menu vybrat jeden chod a po svém na něj zareagovat. Úkolu jsem neunikla:). Jelikož radši připravuji dezerty a moučníky, pokusila jsem se o vlastní variaci na bazalkovou panna cottu. V mém podání to není nic úchvatného nebo oslňujícího, ani to není originální, ale snažila jsem se vytvořit takovou verzi, která by uspěla u nás doma. Dezert od šéfkuchaře mi chutnal, byl opravdu zvláštní, nápaditý, ale musím přiznat, že já jsem v jídle poněkud konzervativní a obvykle nevolím tolik výrazných chutí najednou. Moji domácí strávníci jsou na tom zrovna tak a navíc nemají v oblibě levanduli. Připravila jsem tedy takovou hodně easy verzi, kterou ale i tak potěšíte hosty.


Bazalková panna cotta s ostružinovo-jahodovým coulis

Ingredience:

Smetana na šlehání (350g)
Vanilka
Bazalka
Cukr moučka (30g do smetany, pak podle chuti do ovocné omáčky)
Želatina (2-3 plátky)
Ostružiny
Jahody

Nejprve si v misce s vodou necháme nabobtnat želatinu. Pak si připravíme bazalkovou šťávu. Vezmeme zhruba hrst bazalkových listů a očistíme je. Krátce je povaříme ve vodě a rozmixujeme. Můžeme je propasírovat, ale nemusíme (já tento krok vynechala). V kastrolu zahřejeme smetanu, přidáme vanilku (buď vyškrábneme lusk, nebo použijeme kvalitní extrakt - například z M&S), cukr a přidáme i bazalkovou šťávu a želatinu vymačkanou od vody. Teď už jen nalijeme do formy a dáme ztuhnout. Až tato vrstva ztuhne, přidáme ovocnou omáčku. Tu připravíme jednoduše tak, že svaříme ovoce s trochou vody a cukru a pak propasírujeme, abychom se zbavili zrníček. Nalijeme navrch a dáme opět chladit. Pak už jen dozdobíme.






Dezert jsem chtěla původně nalít do silikonových báboviček a naservírovat na talíř, ale formičky jsem po usilovném hledání objevila v dětské kuchyňce a třpytky z "vílí polévky" nejdou pořádně umýt:)).

L.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář!