čtvrtek 5. května 2016

Moje nej filmy

Je moc těžké vybrat deset filmů, ale pár dní jsem přemýšlela a napsala jsem si následující. Blíží se víkend a třeba máte také rádi filmové večery. Určitě jste většinu z nich viděli, ale kdyby náhodou... A opravdu mě zajímají ty vaše nej, tak se pochlubte. Shodneme se v něčem?




Viděla jsem ho poprvé někdy v pubertě a ohromně na mě zapůsobil. Julia Ormond i Oleg Menšikov jsou excelentní. Ten film trvá tři hodiny a nelitujete ani jedné minuty, nevleče se. Scéna s vězni u vlaku je dojemná a konec vás nechá bezmocné a beze slov. Proč ho vidělo tak málo lidí?


Ten film jsem poprvé shlédla na gymplu a následující dny jsem si ho pustila ještě asi třikrát. Nemohla jsem ho vyhnat z hlavy. Vlastně je to asi jeden z nejsilnějších, prostě vás zasáhne a přemýšlíte. Je skvěle obsazený a mě vždycky znovu bouchne do očí ten skok do války. Ústřední Cavatinu jsem dokonce donutila nastudovat hudebníky, aby mi jí zahráli při svatebním obřadu v kostele:).


Není to úplně ten nejsilnější film, ale o tom on není. Je prostě nádherně zpracovaný, Keira je úchvatná a když jí Matthew MacFayden vyznává lásku v dešti, člověk by ho nejradši objal. Úžasná adaptace, skvělý soundtrack i obsazení (ta chemie mezi nimi!). 


Jeden z nejoblíbenějších filmů vůbec mi tu taky nesmí chybět. A ani nemá moc smysl k němu něco psát. Adrien Brody je dokonalý, hlavní roli prostě nemohl hrát nikdo jiný. 


Mám ráda Johnnyho Cashe, milostný příběh mezi ním a June a i oba filmové představitele. Fakt, že písně nazpívali sami, hodně přidá. Reese jako tmavovlasá vypadá úžasně a ten film můžu vidět pořád dokola. Pro mě i krásná vizuální podívaná. 


Asi můj nejoblíbenější film vůbec a vlastně nevím, co k němu dodat, milujeme ho přece všichni. A já i to prostředí Kerska. Scény a hlášky vás dostanou pokaždé, jen tu Hanzlíkovu smrt já vždycky těžce nesu. 


Nejsem kdovíjaký milovník Tarantina, vlastně vůbec. Nesedí mi ty střihy a komixové předěly, ale tenhle film miluju. Christoph Waltz je dokonalý záporák, italská scéna je k popukání a Shosanna s Fredrickem mají v kině tu nejlepší milostnou scénu vůbec. Já na ty sladké řečičky moc nejsem (Pýcha a předsudek je výjimkou).  


Těžko o tom filmu něco psát, každý ho snad viděl. A pokud neviděl, tak by měl. Pamatuji si, když si ho naši pouštěli poprvé a mě zahnali spát. A já ho viděla až dlouho poté.


Ten film je prostě skvěle natočený, propracovaný do největší detailů. Chris Hemsworth je sice fešák, ale Daniel Brühl má mnohem větší charisma a jako Lauda úplně září. Já mu tu roli i díky podobě a vychytanému přízvuku naprosto věřím, je to talent už od dob filmu Good Bye, Lenin! Hudba Hanse Zimmera sedne dokonale. Scéna, kdy se Niki setká se svou budoucí ženou, je roztomilá:). Oddechovka, ale vůbec ne pitomá. 


Jak někdo může říct, že je ten film o ničem? Miluju ho a kdo ho má rád, ten bude můj člověk.  



11 komentářů:

  1. Tak Lazebnika jsem nevidela, ale zni dobre, podivam se na nej, cerny petr taky ne, a rivaly taky ne ani walk the line..sakrys mam toho co dohanet..hele vidleas bullet proof vest, za me nej film o valce ve Vietnamu.

    OdpovědětVymazat
  2. Lovce jelenů jsem viděla ve svých 41 nedávno poprvé. Ale za mě pecka, viděla jsem ho hned dvakrát. Vkus máme vcelku podobný, z našich filmů se mi moc líbila Fany, mám ráda válečné filmy, Četa, Olověná vesta. Jinak bych doporučila Červené kapradí a můj oblíbený Černý jestřáb sestřelen.

    OdpovědětVymazat
  3. Lazebník sibiřský je fakt skvělej film...co zkusit Anglický pacient s Juliette Binoche
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
  4. Lucko,
    Váš výběr je moc fajn.......co třeba Nedotknutelní? Moc krásné.....Nebo Velká ryba.....
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za tip na Lazebníka. Pianistu a Schindlerův seznam jsme si s manželem před lety promítali na plátno, silný zážitek. Já si vždy v tuto dobu vzpomenu na Strachův tv film Silver A, protektorátní Pardubice, známá místa, povedený. V poslední době mě dostala Dánská dívka, Eddie Radmayne v ní září stejně jako v Teorii všeho. Z romantických mám ráda Lásky čas.

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko,
    první čtyři filmy máme stejně, Lovec jelenů je nejlepší válečný film. Jinak u válečných mám problém, protože to hrozně prožívám a brečím. Třeba Lidice už znovu nezvládnu. Můžu doporučit Vykoupení z věznice Shawshank. A z romantických miluju Vzpomínky na Afriku, Madisonské mosty, Zamilován. Z českých pak filmy mého dětství s Tomášem Holým.... Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavý seznam, ale já se na ty válečné filmy dívat nemůžu, co mám děti tak jsem zredukovala výběr, dojímám se i u pohádek :-) Ale co můžu doporučit je Barevný závoj s E.Nortonem a N.Watts - nádherná scenerie, krásně zahráno a super příběh, škoda, že o tom filmu málokdo ví....

    OdpovědětVymazat
  8. Lazebník je jedním ze dvou filmů, u kterých jsem brečela v kině, tím druhým bylo Pokání.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak z českých Na samotě u lesa, Kulový blesk, Jára Cimrman ležící spící, Kopretiny pro zámeckou paní, Léto s kovbojem, Ženy v pokušení, Román pro ženy, Marečku, podejte mi pero, Vesničko má středisková apod. A ze zahraničních určitě vše od Almodovára, teď aktuálně Divoké historky, Dánská dívka, Cindy, Jana Eyrová, PS: Miluji Tě, Prázdniny, Vánoční prázdniny, Forrest Gump, Přelet nad kukaččím hnízdem, Terminátor 2, Leon, Brutální Nikita (1990), snad všechno s DiCapriem (hraje totiž výborně), Svět podle Prota, Kill Bill 2, miluju filmy se Seagalem a tak. Pořád chodím do kina a filmy fakt miluju. Ale vybírám si. Jana

    OdpovědětVymazat
  10. Jejda... tak to bych si nevybrala nic. Jsem strašně citlivá a nemůžu se dívat na filmy, kde někdo umírá, na válečné, na dramata... říkám si, že život je tak tragický sám o sobě, že se můžu dívat jen na romantické komedie:-) A vlastně nemám ráda, když se filmy opakují. Jedny z mála filmů, které můžu vidět pravidelně je S čerty nejsou žerty a Pretty Women:-) Jsem barbar:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Zajímavý výběr. Určitě by mě zaujal Schindlerův seznam, téma holokaustu mě zajímá, ale spíš tedy v současné době čtu knihy. Ale určitě můžu doporučit Posledního cyklistu. Mám tady ještě Poslední vlak, zatím jsem film neviděla, ale prý je hodně dobrý.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!