středa 10. února 2016

Roláda

Už jste jí u mě určitě viděli, protože je naše oblíbená. Čoko roláda se šlehačkou a banánem se u nás ujala a už pár let jí pečeme každý měsíc. Je to rychlovka a není hutná. Už ani nevím, kde jsem vzala recept, ale je to v podstatě ze základních ingrediencí, nic inovativního.

Potřebovala jsem jí přefotit do té naší kuchařky, ale já to jídlo prostě fotím nerada. Mě to nebaví. Jak do fotky nemůžu dát emoci, tak je to pro mě o ničem. Ale tak aspoň pro představu a takhle mi to vlastně stačí.

Čokoládu dávám většinou nasekanou do náplně, ale tentokrát jsem jí použila na polevu a chtěla jsem udělat takové poleno (vzhledově něco jako bouche de noel), což jednoduše nakreslíte vidličkou. Holá verze s čokoládou uvnitř mi ale asi chutná víc. Také jsem dala jen jednu šlehačku (víc doma zrovna nebylo), ale hodily by se dvě.



Čokoládová roláda s banánem a se šlehačkou

5 vajec
5 lžic cukru krupice
5 lžic polohrubé mouky
2 vrchovaté lžíce kakaa
1 velká šlehačka nebo dvě menší
Kvalitní čokoláda (dávám tabulku 70%)
2 banány

Bílky vyšleháme zvlášť. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme do nich mouku a kakao, nakonec opatrně přimícháme bílky. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme zhruba 8-10min na 180°C. Ještě horké i s papírem stočíme a necháme vychladnout. Pak papír opatrně sejmeme a plníme šlehačkou s kousky čokolády a banánem. Dáme vychladit. Můžeme čokoládu dovnitř vynechat a dát jí jako polevu (jako na fotce), to je na vás. V tom případě jí míchám s trochou másla, popř.smetany, aby se dala lépe krájet. 



L.

17 komentářů:

  1. Vypada moc hezky, ja tedy pecene veci s bananem neeeee, ten ja nejradeji samotny a syrovy, ale rolada by sla urco i bez nej. Rychle a efektni peceni mam rada. Diky. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No banán já nikdy nepeču, to mi nechutná. Peče se jenom to kakaový těsto a pak je to z lednice vychlazený a to já se šlehačkou můžu:).

      Vymazat
    2. Ale jako úplně v klidu jde vynechat banán a dát si tam jenom tu posekanou čokoládu.

      Vymazat
  2. Já ji dělám s jahodama, ta mi chutná nejvíc, ale to se dá jen v létě... S banánem je celoroční :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S jahodama bych si udělala asi světlej piškot. Už aby byly, že jo? Mňam.

      Vymazat
  3. Vypadá nádherně..a určitě i mooooc chutná..já ji každopádně zkusím..díky za inspiraci..Inka

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá lákavě, ale bohužel nemám ráda kakaové/čokoládové věci... :-( Takže bych vydlabala vnitřek :-D Každopádně vám všem přeji dobrou chuť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pak asi lepší upéct si něco nekakaového:)).

      Vymazat
  5. I moje babička ji dělá a má v celé rodině veliký úspěch! Je to dobrota! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasná! Styling mě připomněl mou milovanou francouzštinářku, která o něm stále a stále básnila!

    OdpovědětVymazat
  7. Rolády já můžu jakékoliv. Poslední dobou nepeču nic jiného, mám recepty od kolegyně z práce a pár rodinných oslav z nedávna jsem sfoukla jenom s roládami... jsou superrychlé a u nás všem chutnají. Tu Tvoji určitě někdy vyzkouším a "vidličkový" vzor je pro mě nostalgie, protože tak nám vždycky mamka zdobila narozeninový dort a přidávala lentilky ;-). Takže tam máš emoce a ani o tom nevíš ;-D...
    V.

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá skvěle..a s banánem je luxusní.

    OdpovědětVymazat
  9. Mohu se zeptat kde koupim na roládu tenhle tac? Je porcelanovy? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to porcelán. Já mám rozměr 24cm, tady je 30cm: https://www.truhlikov.cz/talir-hranaty-share-porcelan-s-p-30cm

      Vymazat

Děkuji za komentář!