sobota 9. ledna 2016

Pletení

...neovládám, ale mám šikovnou maminku a tchýni. Vždy si najdu nějaký obrázek, vzor, střih, nakoupím materiál, no a pak už jen čekám:).

Je to asi i kvůli focení, protože pletené věci vypadají skvěle. A pleteniny dětem prostě sluší a vynosí se. 

Poslední dobou už nakupuji jen přízi Drops, protože se mi ohromně osvědčila. Samozřejmě je o něco dražší než příze běžně dostupné v galanteriích, ale ta kvalita je úžasná. A dcera svetříky z Dropsu miluje, protože jsou měkké, pružné (což samozřejmě záleží i na vzoru pletení a na použitých jehlicích), prostě příjemné. Kupuji převážně Baby Merino a Big Merino a osvědčily se mi akční nabídky eshopu Ganella

Co se týče barev, já se držím převážně neutrální palety. Ale Drops má celkově nádherné odstíny. Poslední projekty můžete vidět na fotkách (díky Magdě za fotky malé T.) - béžový svetřík s copánkovým vzorem (Baby Merino) a pudrový propínací svetřík na křtiny (Baby Alpaca Silk). Obojí upleteno díky mojí mamince, perleťové vintage knoflíky našla v zásobách tchýně (taky nemáte rádi slovo tchýně?:)). 







Pokud vás zajímají další plány, koukněte ke mně na Pinterest. Třeba vás také něco inspiruje. Maminka musí dodělat pixie čepičku, tchýně jeden doplétá, ale už jsem avízovala, že bych chtěla nějaký kabátek (ty jsou ohromně užitečné). Líbí se mi teď trochu retro odstíny.  

Máte tip na nějakou zajímavou přízi? A pokud používáte Drops, se kterou konkrétní máte dobrou zkušenost? Budu ráda za info, abych mohla zase nakoupit:). Vždy mi dá práci sehnat pěkné knoflíky.

L.

11 komentářů:

  1. sehr schöne MODELLE;;;
    und die WOLLE ist sicher kuschelig weich,,,,,
    wünsche noch einen schönen ABEND
    bis bald de BIRGIT aus TIROL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you, Birgit! I love knitted fashion for kids and yes, it's so soft!:) Lucie

      Vymazat
  2. Jsem na tom podobne, neumim to, i kdyz bych se pleteni rada naucila. Posledni povlak na polstar mi mamka upletla ze spagatu, coz ale na obleceni urco nedoporucuji, je to hrubsi. Treba ale na kosik naopak fajn. Byl by pevny.
    Svetriky moc pekne, na miminku nadhera. Hezky vecer. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Košík ze špagátů už mě láká dlouho! Třeba to i někdy zrealizuju:). No mimi slečně ten svetřík neuvěřitelně sluší a na křtinách úplně dokonale ladil se šatičkama - a to jsme to předem nedomlouvaly:).

      Vymazat
  3. Já jsem také velmi dlouho neuměla plést a o všechny modely jsem prosila maminku. Ta nakonec ale vyhlásila stop stav a musela jsem se naučit plést sama. :-) A teď už bych bez toho nemohla být, je to fantastický relax a nemusím čekat ;-)
    Pletu také převážně z přízi od Dropsu, hlavně proto, že jsou opravdu kvalitní a také proto, že jejich ovce nejsou při získávání vlny týrány tzv. mulesingem. Mám ráda hlavně Merino extra fine (ideální síla na zimu), big merino také dobré, ale přijde mi, že nošením trochu plstnatí, baby merino je také kvalitní, ale je hodně tenké a tudíž to z něj velmi pomalu přibývá :-) Super skvělé je coton merino, díky příměsy bavlny je příze krásně jemná a nemá tolik sklony tvořit žmolky, má super výdrž, ale stále má hřejivost merina. Jejich letní příze jsou také skvělé, zrovna pletu z Cotton Light (ale ta trošku nitkuje). Sama mám pak šatičky z Baby Alpaca Silk (směs alpaky a hedvábí), ale jsem hodně citlivá a občas mě maličkou kousají..
    Z dalších značek přízí mohu včele doporučit Malabrigo yarns (mrkněte na vlněné sestry.cz), ale ty ceny už jsou úplně někde jinde, ale svetr z jejich přízí je nesmrtelný :-)
    A pak také česká Decida - to je paní tady na Jičínsku, která doma ručně barví hlavně merino a buretové hedvábí, vytvoří Vám naprosto jakoukoliv kombinaci si budete přát, je to anděl se zlatýma rukama. Sama příze nakupuje a posléze barví, ale má je vždy kvalitní a mohu ji jen a jen doporučit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že mi píšeš tyhle postřehy! Ten svetřík pro miminko je právě z tý alpaky silk, ta mě teda vůbec neštípala, naopak mi přišla nádherně jemná. Ale to je subjektivní. Jinak jo, Big Merino mi přijde asi náchylnější. Máme z něj úžasnou červenou čepičku, zatím dobrý. Všechno to postupně prostuduju a tobě moc děkuju za tipy, který se mi hodí!

      Vymazat
  4. Nádherné odstíny. S pletením jsem na tom podobně, ale nemám nikoho, ve svém okolí, kdo by pletl, takže smůla. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Super odstíny, také poslední dobou nepletu z ničeho jiného než z příze Drops :-) Také mám ráda přírodní odstíny. Zrovna jsem se trochu odvázala a pletu červený kabátek :-) Hezký den Zuzka

    OdpovědětVymazat
  6. Vlněné věci na dětech mám ráda! Jsou slušivé a hlavně se mi nikdy nestalo, že by syn promrzl, když byl oblečený do merina. Nedám na to dopustit a používám ho víceméně celoročně...
    plést neumím, i když jsem se o to nedávno pokoušela, nemám trpělivost a mrzí mě to. Mé rukodělné maximum je háčkovaná čepička pro miminko. Nejsem schopna následovat návody a tak je to vždy pokus omyl...
    Od Drops právě zkouším uháčkovat čepičku pro další miminko z příze Alpaca. Je také přírodní, hřejivá, měkoučká. Jen je poměrně tenká, tak to moc nepřibývá :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Mohu se zeptat kde bych sehnala tuhle misku Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že už jen v cizině... http://www.northseadesign.nl/en/house-doctor-triangle-schaal-dusty-rose.html

      Vymazat

Děkuji za komentář!