středa 25. února 2015

Nepečený ombre borůvkový dort

Přeji hezký den a přidávám slíbený recept na borůvkový dort. Když jsem dceři plánovala narozeninovou oslavu, přemýšlela jsem, že letos dort objednám. Ale co se týče většinové nabídky, mám trochu averzi vůči potahovaným dortům (kromě svatebních, kde to má opodstatnění), navíc jsem ráda, když vím, co v něm přesně je. Určitě bych nakonec nějaký skvělý sehnala, ale abyste rozuměli, já mám ráda výzvy a navíc dort od maminky... Je v tom takový zvláštní sentiment:-).

Na jednom německém blogu jsem objevila tento recept a věděla jsem, že ho musím vyzkoušet. Samé dobré věci, žádná umělá barviva, efektní věc... Měl úspěch!



Recept je na formu o průměru 15 nebo 16cm a výšce 10cm. Já jsem použila nastavitelnou Tescoma Delicia, kterou doporučuji. Není drahá a určitě jí ještě hojně využijete.

Zdroj - Butik Sofie

Základ:

Asi 15-20 kakaových máslových sušenek (použila jsem kakaové Bebe)
70g másla
1 lžíce cukru

Krém:

8-9 plátků želatiny (do vrchní vrstvy stačí dvě, do barevných po třech plátcích)
600g tvarohu
300g mascarpone
100ml šlehačky
180g moučkového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
Šťáva z 1 citronu
500g borůvek (použila jsem mražené a na ozdobu čerstvé)


Postup:

  • Rozdrtíme sušenky a rozehřejeme máslo, smícháme s cukrem všechno dohromady. Namačkáme na dno formy a dáme do lednice.
  • Namočíme želatinu – odděleně ve 3 nádobách (hrnky nebo misky).
  • Ušleháme šlehačku a dáme jí do lednice.
  • Tvaroh, mascarpone, moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu vymícháme do hladka. Nakonec opatrně zamícháme šlehačku. Směs rozdělíme do misek na třetiny a dáme do lednice. 
  • Přípravíme si borůvkové pyré. Svaříme borůvky s cukrem (na 500g borůvek zhruba 8-10 lžic cukru). Můžeme, ale nemusíme propasírovat. Nastává kreativní fáze a jde se barvit.
  • Vyndáme z lednice první misku s bílou směsí, přičemž barvit budeme jen dvě. První část želatiny vymačkáme od přebytečné vody a rozmícháme v takovém množství ještě horkého pyré tak, aby nám dobře obarvilo nejtmavší část. Opatrně promícháme s tvarohovou směsí (dáme pozor, aby se nám to nezdrclo) a 500ml nalijeme na sušenkový základ. Dáme zatuhnout do lednice zhruba na 2 hodiny. Zbytek směsi si nalijeme bokem do nějakých pohárů (tak to bylo i v původním receptu - díky smíchání se značnou částí pyré nám totiž hmota nabyla). 
  • Opakujeme stejný postup s další částí tvarohové hmoty, ale barvíme o něco méně (použijeme méně pyré). Opět promícháme v horkém pyré, opět nalijeme 500ml na poslední část a zbytek do pohárů. Opět čekáme zhruba 2 hodiny na zatuhnutí, než navrstvíme poslední, nejsvětlejší část.
  • Poslední část nebarvíme (ale samozřejmě trošičku můžete, pokud se vám líbí, že bude tón v tónu). Želatinu rozmícháme v trošce horké vody a opět zamícháme. Dáme na ostatní vrstvy.
  • Dort ozdobíme. Můžeme použít čerstvé borůvky, ale klidně i borůvkovo-čokoládovou polevu jako v původním receptu (trochu pyré vám totiž ještě zbyde). V tom případě byste zdobili úplně nakonec, po vyjmutí z formy. 
  • Dort necháme zatuhnout ideálně přes noc, alespoň však 4 hodiny. Nakonec ho nožem po stranách uvolníme z formy a opatrně vyjmeme.
Asi by šlo ještě hýbat s množstvím, aby nebyly přebytky do pohárů, ale je to ošemetné a radši jsem to ještě nezkoušela. Ale dort budu zcela jistě dělat znovu, tak pak recept kdyžtak upravím. Jinak co se týče vzhledu, já jsem trochu změnila bílou vrstvu, když jsem do ní dala víc šlehačky. Proto není tak hezký, jaký by byl jinak. Tak to nedělejte:)!



Tak ať se vám podaří! A nezapomeňte se pochlubit:).

L.

22 komentářů:

  1. Tak to je super recept. A ten dort se ti povedl skvele ! V lete ho zkusim z jahod nebo malin. Ja take nemusim ty vsudypritomne potahovane dorty. Pusobi na me strasne umele. Ani na svatbe jsme ho nemeli. Hezky den, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, určitě bude výbornej i z malin a jahod! Ještě si chci koupit formičky na semifreda a udělat to stejným způsobem. Já právě když vidím, jak se maminky chlubí potahovaným dortem pro prcky, tak to ani nějak neumím pochválit. My na svatbě potahovaný měli, ale luxusní, s tenkým marcipánem. Byl srpen a bylo vedro, to je pak vyloženě užitečný.

      Vymazat
  2. To je on. :-). Díky za recept, určitě využiju. Taky mě napaly maliny a jahody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Kamilo;-)! No musela jsem ho zkusit!

      Vymazat
    2. Teda je to úžasný recept, ďakujem pekne za inšpiráciu, ja mám veľa malín, tak to skúsim s nimi, snáď sa podarí ako Vám, ste šikulka.

      Vymazat
  3. Luci vypadá krásně,nepečené mám moc ráda..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, díky moc, já taky, protože se tam toho nedá tolik zkazit - a mě často zlobí piškot...

      Vymazat
  4. Ten je krásný! My máme nepečené dorty moc rádi a ten ombre efekt ho posouvá na vyšší úroveň. Vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, ten efekt... Miluju ombre na všechny způsoby:).

      Vymazat
  5. jee, mě by u minulých fotek z oslavy vůbec nenapadlo, že je to dort nepečený.. myslela jsem, že je navrch ozdobený obarveným krémem :) ale takhle mám na něj snad ještě větší chuť! určitě v létě zkusím něco podobného z našeho rodinného osvědčeného receptu na nepečený smetanový dort :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahaaa... no to mně se právě líbil proto, že je takhle poskládanej a barvenej přírodně:). O recept se poděl, prosíííím:).

      Vymazat
  6. Hmm, dala bych si :-) Borůvky miluju...

    OdpovědětVymazat
  7. Luci, díky za recept! taky jsem si z fotek původně myslela, že je to krém :) počkám si, až budou borůvky ze zahrady a pak ho určitě vyzkouším! Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Borůvky ze zahrady bych nejradši snědla čerstvý, mňam!:)

      Vymazat
  8. Dort je nádherný, moc se povedl! V létě vyzkouším =)

    OdpovědětVymazat
  9. Dort je moc krásný :) Akorát teď řeším, co použít jako vhodné dno u té nastavitelné formy, aby se to vešlo do lednice :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpovídám pozdě... Já pod to dala podnos na dort, kterej je tak akorát velkej. Je fakt, že to může bejt zádrhel.

      Vymazat
  10. Ahoj, jelikož s pečením začínám, potřebovala bych poradit, jak se pracuje s tou želatinou.. Při prvním pokusu mi vrstvy nechtěly ztuhnout..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jano! Buď můžeš koupit želatinový ztužovač, což je prášek, který se jednoduše vmíchá do krému, nebo želatinu v plátcích. Ta se nechá nabobtnat v misce s vodou, pak se od vody vyždíme a vmíchá. To vmíchání já dělám tak, že si vždycky odeberu trochu krému do mističky, rozehřeju ho třeba v mikrovlnce, vmíchám tu želatinu a pak tu kašičku přimíchám do zbytku krému.

      Vymazat
  11. Dort jsem udělala synovi k prvním narozkám. Je báječný, všem chutnal a navíc vypadá skvěle. Ale toho špinavého nádobí :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!