pondělí 23. března 2015

Bagely

Ráda zkouším recepty ze zahraničí a ráda si o takových pokrmech něco zjistím. O bagelu si můžete přečíst samozřejmě i na Wikipedii, kde se dočtete, že je to pečivo většinou z pšeničné mouky, přičemž jeho historie je spojena s židovským obyvatelstvem. 

Ale pak se můžete dočíst nejrůznější zajímavosti... Například, v temnějších dobách polské historie, zhruba 400 let zpátky, vzniklo cosi jako předchůdce dnešního bagelu a tradičně se toto pečivo dávalo jako dárek ženám po porodu:-). Rozumějte, bolestné. Já tedy dostala kuchyňský robot - asi abych si ty bagely mohla upéct sama! ...emancipace... 

Pestřejší a dokonalejší podobu nabyly bagely údajně až v 60. letech dvacátého století. 

Můžete se také dočíst, že lze rozdělit několik typů, především tedy New York style a Montreal Style (v USA a Kanadě jsou bagely nejpopulárnější). Tím nejmarkantnějším rozdílem je velikost díry (v NY je menší, zhruba 1", což se rovná 2,5cm) - no prostě je to věda... 

zajímavé je, že bagel hraje roli i v amerických studiích zaměřených na statistické porovnávání velikosti porcí s vlivem na zvyšující se obezitu populace. Velikost bagelu se prý za posledních dvacet let téměř zdvojnásobila. 




No ale teď k věci... 

Já je mám moc ráda. Neřeším velikost díry, byť je pravda, že podle fotek to vypadá na NY Style. 

Chci se s vámi podělit o svůj osvědčený recept. Ten jsem přeložila, převážila, měl by fungovat. Jen musíte počítat s tím, že to není nadýchané pečivo, ale takové žvýkavé. 

Kdo jste bagely ještě nezkoušel, asi vás překvapí (jako poprvé mě), že se před samotným pečením vaří jako knedlíky:-). Ale nelekejte se, není to složité. 





Recept:

600g chlebové pšeničné mouky
300g vlažné vody
30g bílého cukru
10g soli
2 lžíce oleje (použila jsem řepkový)
6-8g sušeného droždí
+ mák, sezam, sůl, sušená cibule (cokoli) na ozdobení

Postup:

Ingredience smícháme, pořádně zpracujeme v robotu. Uvádí se až deset minut, protože těsto je docela tuhé. Pak přikryjeme mísu fólií a necháme zhruba dvě hodiny kynout.

Poté těsto rozdělíme na 8 kusů a vytvarujeme. Mně nejvíc vyhovuje způsob, kdy si udělám kouli (těsto zabalím do sebe, aby bylo hladké), přičemž uprostřed udělám díru. Nebojte se udělat větší otvor, těsto nakyne. Přikryté je necháme zhruba čtvrt až půl hodiny odpočívat.

Předehřejeme troubu na 250°C a dáme vařit vodu do velkého hrnce - přidáme do ní trochu medu.

Bagely vaříme v podstatě jako knedlíky, zhruba 1 minutu po každé straně. Pak je okapeme a přendáme na pečící papír na plech a posypeme dle libosti (mně došel sezam).

Já obvykle pečení začínám na zmíněných 250°C, ale zhruba po dvou minutách přepnu na 200°C. Pečeme dozlatova zhruba 15-20 minut (podle trouby).

Zdroj: allrecipes.com


Můžete s nimi udělat cokoli:)), ale jsou moc fajn na snídani, třeba s vejcem, šunkou, salátem.... Prostě s čímkoli.



Budu ráda, když je zkusíte. A ještě radši, budou-li vám chutnat. Napište!

L.

5 komentářů:

  1. Wow !!! Ty mám ráda... Kupuju si je v M&S.... Ale zrovna jsem dneska četla, jak se po nich hezky tloustne. No a co, že ???? :)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jako po pečivu obecně, že?:) Bohužel... Ale když je všeho s mírou... L.

      Vymazat
  2. cele super to tu mate holky! s radosti sleduji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za krásnou pochvalu! Už se těším, až ve volný chvilce projedu tvůj blog:). L.

      Vymazat
    2. no snad nebudes moc zklamana :D takove krasne fotky se mi zatim nepovedly...porad se kocham!

      Vymazat

Děkuji za komentář!