Holčičí obědy

pátek 20. března 2015

Už jsem se na blogu zmínila, že dlouhodobě pracuji na rodinné kuchařce, kterou jednou dostane dcera. Vařím, peču a fotím naše oblíbená jídla, ale snažím se i o zachycení společných chvilek v kuchyni, u stolu, a tak dále. Mým cílem je, aby kromě užitečné kuchařky vznikla i vzpomínka. Je to zároveň taková motivace, abychom jedli hezky. Jelikož články, kde figuruje jídlo, jsou zpravidla nejčtenější, usuzuji, že vám nevadí. 

Tohle je jeden z našich holčičích obědů. Náš tatínek/manžel nejí polévky (kromě hovězího vývaru) a nejí spoustu jídel a surovin, které mám ráda já s dcerou. Například rýži, těstoviny obecně a s tím spojená jídla. Nejedl by ani tenhle nákyp. No co nadělám... Od toho máme všední obědy ve dvou - jako byl tenhle:). Polévku máme v podstatě každý den, dcera je na ně zvyklá a má je moc ráda. Často jíme těstoviny, mám ráda zapečená jídla, doma prakticky nesmažím (když už, tak pro manžela, například řízky). S dcerou přišel řád i v tomhle směru a jsem za to moc ráda. Když si vzpomenu, jak jsme s mužem někdy jedli na vysokoškolských kolejích...:-D.

Mám ráda tyhle naše obědy a dcera se ráda zapojuje...



Nákyp je hodně jednoduché jídlo. Co si pamatuji, je to snad jedno ze zhruba tří jídel, co mi chutnaly ve školní jídelně. Když není sezóna a dobré čerstvé ovoce (švestky nebo meruňky), mám ho ráda s broskvemi z kompotu. Nic ohromujícího. 

RECEPT, který mi vyhovuje, můžete najít ZDE.

Já se ho držím, jen dávám o něco víc než špetku skořice. Taky ho nepeču tak dlouho, to by byl suchý. Je fajn, když se na talíři ještě trochu rozpadne. No a pak ho mám ještě ráda politý šťávou z kompotu:)).






Jak jste na tom s rodinným jídelníčkem vy? Panuje u vás shoda? Nebo vynucený kompromis jako u nás? 

A vaří váš muž? Já totiž muže v kuchyni závidím:). Kromě restaurace už ani nevím, jaké to je, když vám jídlo bez práce přistane pod nosem.

L.

24 komentářů

  1. U nás môž muž varí - občas...kedysi to boli jedlá deťmi nejediteľné, teraz už i jediteľné:). Avšak musela som zaviesť pravidlo - kto varí, ten si PO SEBE uprace!
    No musím ho i pochváliť , božsky pečie. Chlieb, foccacu, i pravé babkovské buchty! Presne také, ako robí jeho i moja mamina. Proste má to v krvi, jeho sestra je cukrárka. Ale aby sme si na to nezvykli, zbytočne do kuchyne nechodí:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to opravdu závidím! Já bych po muži klidně uklidila, kdyby uvařil:-D. A možná by mi i stačilo, kdyby si tolik nevybíral.

      Vymazat
  2. Vaří. Pravidelně jeden den o víkendu a druhý já. V pracovní dny se střídáme v tom, kdo připraví večeři. U nás naštěstí panuje shoda, milujeme polévky, saláty, těstoviny, luštěniny, maso.
    I syna pouštím k vaření a zakládám si na tom, aby věděl, že je důležité dobře jíst. Prakticky neděláme knedlíky, nesmažíme (vyjma Vánoc). Sám se zajímá a naposledy s mojí pomocí připravoval polévku Minestrone. Snad mu to vydrží a jeho žena to jednou ocení :).
    Nápad s kuchařkou se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte to spravedlivý a vychytaný!! Závidím:)

      Vymazat
  3. U nás je to podobné, muž jí také jiné věci, než já. Doufala jsem, že syn podědí nějaké chutě po mně, ale zatím to vypadá, že se spíš potatil :) Takže, když mám opravdu chuť na něco, co ti mí chlapové nejedí, vařím dvě jídla. A s tou pomocí v kuchyni to máme stejné, ale alespoň nám tam nikdo nedělá binec .... i když, jak říkáš, taky by mi asi nevadilo občas ten binec uklidit a užít si jídlo, které uvařil někdo jiný. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, muž je cizinec, že jo? Taky docela často vařím dvě jídla a je to teda vyčerpávající... Binec já si teda umím udělat pořádnej i sama:-D.

      Vymazat
  4. Nákyp miluju, ale neumím ho, respektive, jednou jsem ho dělala a nepovedl se... nejlíp ho umí naše máma... Dám tomu ale ještě jednu šanci, podle tvého receptu. Manžel nevaří nic, ale naštěstí jí všechno, takže to jde... Jezdí domů na obědy, takže denně vařím minimálně jedno teplé jídlo. No, alespoň mám co fotit na Coolinářku :-) hezký den a dobrou chuť, Svatava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sváťo, ten tvůj blog mi nějak zmizel! Čím to? Máš ho soukromý? Jinak budu ráda, pokud ho zkusíš. Určitě se povede. Můj muž jí naštěstí přes den v práci, ale zato blbě a někdy vůbec - když ho zavolají na sál. Hezký víkend!

      Vymazat
    2. Lucko, blog jsem zrušila, měla jsem nějaké technické problémy a upřímně řečeno mi livestyle moc neseděl... Funguju ale na FB jako Coolinářka www.facebook.com/coolinarkacz . Budu ráda, když se stavíš a napíšeš mi, jak se ti stránka líbí (jako fotografce i jako kuchařce). Každopádně plánuju "velký comeback" s foodblogem :-) hezký večer! S.

      Vymazat
  5. Kuchařka pro dceru je super nápad! To stojí za úvahu...
    Jinak muž je vařivý, dokonce se po sobě snaží i uklidit:-) Naštěstí sní všechno - i v začátcích manželství a mého kuchařského neumětelství všechno pochválil i snědl. Jen děti jsou trochu vybíravé, ale tomu dávám čas, nějak se to vystříbří.
    Mějte pěkné jarní dny! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, mně se moc líbí to slovo "vařivý":)). Jojo, vybíravý děti, to není nic zvláštního. U nás prochází snad všechno kromě hub a špenátu. Mimochodem, moc hezký blog! Hezký víkend!:)

      Vymazat
  6. Milá Lucie,
    kuchařka pro dceru je skvělý nápad a věřím, že ho jednou docení i ona. Buď v klidu, u nás doma panuje také absolutní neshoda v jídle. Jídlo bez masa není pro muže jídlo, těstoviny by nejradši zrušil a vaří maximálně 1x za rok. S oblibou o sobě tvrdí, že sní všechno :-) Vařím, co mu chutná a občas se pokusím o změnu, abych čelila pohledům "jako tohle mám váženě jíst??". Je to taková celoživotní výzva.
    Přeji krásný první jarní den! Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, to jsem ráda, že to taky tak někdo má:-D. A i s tím masem! Mluvíš mi prostě z duše, ani ty změny a inovace se mi nevyplácí. Hezký víkend, snad se tak moc neochladí...

      Vymazat
  7. Luci, to jsou nádherný fotky! A kuchařka je skvělej nápad!!! To jsi se někde inspirovala?
    A mohu se zeptat, čím je to focené? Paráááda!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím je to focené? Asi myslíš hlavně sklo... je to pevná 35mm, domů ideální! Skoro jí nesundávám. Nápad je můj, vlastně jsem to ještě nikde neviděla. Děkuju - příště podepsat, prosím:))).

      Vymazat
  8. Luci,to je skvělý nápad ta kuchařka!! Ja varim docela rada, náročnější jídla jsou moje parketa,ale vsednodenni večeře u nas proste připravuje ten,ktery neuspava,tak se stridame�� v polevkach se stále hledam-jaké mate s malou mezi oblibenymi? Diky za tipy��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, díky! Já bych třeba i náročný jídla vařila, spíš čas od času, protože pro mě je to opravdu většinou spíš povinnost, navíc doma dělám kromě "správy", účtů a zařizování všechno já, takže koupání, uspávání, vaření... všechno. Polívky točíme pořád dokola...hrášková, vývary, který doplňuju různě zeleninou, kroupama, těstovinama (takový to kápání), čočková, cizrnová, pórková, tomatová,.....

      Vymazat
  9. Luci, máš moc hezké fotky. Už dlouho si říkám, že Ti zase napíšu a pochválím, ale zatím jsem zůstala pouze u prohlížení Tvého blogu :-) Taky mám ráda, když k dobrému jídlu je "nastrojený" i stůl, bez ohledu, jestli jíme jen svačinu nebo nedělní oběd.
    Přeji pěkný den, Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, děkuju moc za pochvalu, jsem ráda za každý komentář, prostě když to tu žije:). Já si umím užít všechno, i obyč oběd, prostě i obyčejný a každodenní věci v hezkým podání, tak jsem ráda, že někdo to má stejně:). Samozřejmě když je čas...

      Vymazat
  10. Já snad začnu uvažovat o 35mm :). Moc příjemné fotky!

    Tak také přispěji do diskuze :) ... u nás vaří manžel :). Já vařím minimálně (tak 1x týdně) ... neumím to a nebaví mne to ... A Ondra vaří naprosto fantasticky :).

    OdpovědětVymazat
  11. asi jsem divná, ale nesnáším když se chlap motá v kuchyni a když vůbec dělá ženské práce. chlap se má postarat o peníze a žena o tu domácí pohodu ;-) ...
    luci, blok máš úžasný, krásné fotky, dýchá z nich pohoda.

    OdpovědětVymazat
  12. Luci, chtěla jsem se zeptat, jakou formou tu kuchařku vedeš? Já už nad tím také delší dobu přemýšlím, ale nevím, jestli to dělat tištěné, ručně nebo digitálně... Nebo to nějak nakombinovat. Tím, že knihy i vážu, tak bych to ráda nějak pěkně zpracovala graficky a ručně, ale zase to chce vymyslet na začátku dobrou formu, která se pak použije na vše... Pořád se nemůžu rozhodnout :-)
    Jinak manžel před asi rokem a půl skoro úplně přestal jíst maso, nejdřív mi to trochu vadilo, ale nakonec se ukázalo, že mi to docela vyhovuje, vaříme hodně zeleninová jídla, objevili jsme spoustu nových chutí a společně maso tak jednou za měsíc. Jinak manžel občas něco ukuchtí, má to vždy moc dobré, jen mu to hrozně dlouho trvá a zůstane po něm hroznej nepořádek :)))

    OdpovědětVymazat
  13. Ta kráva, co z ní dcerka lije na poslední fotce šťávu je dokonalá! Můžu se zeptat, odkud je? (Jinak krásné fotky a kuchařka - úžasný nápad!!) PS Proklikala jsem se sem z MK a místo práce čtu a obdivuju... krásný blog!

    OdpovědětVymazat
  14. Luci, krásné fotky! Nad 35 mm už dlouho uvažuju, tak snad na něj někdy dojde :))
    U nás vařím já s mým milým většinou dohromady nebo střídáme...je to fajn, i když máme občas každý jiný názor na to, jak by se to mělo dělat. :) A naštěstí jí skoro všechno, pokud v tom nejsou ryby nebo houby, tak to nemám tak složité :)
    A kuchařka pro dceru je parádní nápad, bude mít krásnou vzpomínku!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!