čtvrtek 24. září 2015

Kávový koutek

Mám slabost pro kávové koutky. Mohla bych donekonečna projíždět Pinterestem a Instagramem a koukat, jak to mají ostatní, v čem si dělají kafe, jaké mají hrnky,... 

Já to přiznám, jsem závislák. Můj muž tvrdí, že mám abstinenční příznaky - a má pravdu. Jak si ráno nedám kafe, odpoledne mám šílený bolehlav a je mi zle. Navíc okolí to se mnou pak nemá jednoduché. Mám tak tři denně, ale to se ještě pokládá za zdravé. 

Máme automatický kávovar s mlýnkem a naprosto nám vyhovuje. Zatím jsme nepropadli kapslím. I cenově je tahle varianta přijatelnější. 

Mám ráda v kuchyni uklizeno, žádné blbůstky a serepetičky. Pořád tu všechno otírám, takže ani moc nevystavuji. Konvice Menu je stále používaná, ale tu od Ferm Living schovávám. 







S manželem jsme vyzkoušeli opravdu hodně druhů a značek. Zjistili jsme, že nám vyhovuje směs arabiky s robustou (ideálně 80:20). Poslední měsíce kupujeme výhradně tuto kávu a vyloženě nám chutná, navíc je za skvělou cenu. 

A takovou kávu si dělám já:). S mléčnou pěnou. Je to takový můj rituál, někdy se mi nepodaří našlehat ukázkovou mikro pěnu - a to jsem pak mrzutá:). Nikdy nesladím, to jen manželovi. Tenhle IKEA hrníček za pár korun je můj nejoblíbenější:).



Jakou kávu si děláte vy? A v čem?

L.

28 komentářů:

  1. Kávu ze skla pila moje babička. A na dokonalou pěnu je potřeba plnotučné mléko (možná to víš ;-)). Tak jsi mě navnadila, že si jdu si udělat tu instantní (jsem v práci), zato do hrnečku od Soni Malinové (ten požitek prudce vylepší) ;-). Hezký den. Petra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Petro, já jsem nikdy jiný než plnotučný mlíko nekupovala:).

      Vymazat
  2. Jsem na tom stejně...miluju tyhle koutky a nikdy se jich nenabažím...neustále bych předělávala ten náš...my se zamilovali do kapslí Nespresso....a konvici Ferm Living vyhlížím už dlouho...ve slevách přiznám se...jednou tam byla, ale než jsem se rozhoupala, byla fuč...Krásný podzim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí mám taky se slevou, byť pořád stála něco přes tisícovku. Ale myslím, že mě nikdy neomrzí:). Děkuju a nápodobně!

      Vymazat
  3. Ja som taka nudna. Nesca creme so smotanou ;) alebo aspon plnotuc.mlieko, bez cukru. Manzel iba presso , kavu si melie vsak sam na rucnom kavomlynceku, kupujeme cerstvo prazenu u nas v malickej kaviarni-praziarni. Tak a idem si jednu spravit:)
    Ale tak upratanu linku teda nemam, ja mam na nej vsetko, lebo vsetko potrebujeme- oriesky, mysli, vlocky, chia, kakao.....redukcia nehrozi:)

    OdpovědětVymazat
  4. Lucí, jsem na tom stejně a to jsem kávu začala pít až ve 30! Rodiče ji nepili, tak jsem k ní neměla vztah.
    My dáváme přednost jedině pressovači s pákou, kde jsi svým pánem nad technikou a meleme v mlýnku po prababičce.
    Jedině 100% arabiku z malé lokální pražírny, opravdu espresso, žádný "bazén" ... a já s troškou smetany.
    Koukni ke mě, také mám dnes takový netradiční školní kávový koutek:o)
    pa, Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ten mlýnek po prababičce umele kávu akorát na espresso?

      Vymazat
    2. Nejlépe!
      Bohatá pěna a jste svým pánem, utahnete si sílu mletí podle vás,
      Protože elektrický ji svou rychlostí a zahřátým ostřím upraží už trochu předem.
      M.

      Vymazat
    3. Tak o nozovem elektrickem mlynku bych vubec neuvazovala, kava jen pres mleci kameny:-) spis ze tyhle starsi rucni mlynky melou dost nesoumerne a delaji dost prachu...

      Vymazat
    4. My na něj nedáme dopustit. A to jsme na kávu velmi nároční:o)
      Ano, trvá to déle a když se sejde návštěva, několik minut jen melu, ale pro nás je to rituál:o)

      Vymazat
    5. Moni, tak pákový stroje asi patří k tý pravý kávový kultuře. Taky jsme ho měli a taky jsme mleli ručním mlýnkem, ale to jsme bydleli na koleji a tohle pohodlí nám vyhovuje víc. Jinak krásný aktivity s dětičkama děláš! Jsi fakt úžasná.

      Vymazat
  5. Ahoj Luci, kuchyň máš vymazlenou, moc se mi líbí! (poslední dobou zjišťuju, že je mi jedno, zda je kuchyň černá, bílá, dřevěná, industriální, moderní či chalupářská..., spíš vnímám, jak působí jako celek, včetně všech detailů, a jaká je z ní cítit atmosféra) A také se hrdě hlásím k milovníkům kávy! My si kávu připravujeme ve "frenchpressu" a meleme si vždy čerstvou (ručně) - je to vždy obřad ;-). Nejradši máme klasické Tchibo Milano nebo Dallmayr. Tu vaši jsme už asi taky myslím měli a byla fajn. Já mám ráda, když je káva silnější a má lehoulince nakyslý "ocásek" ;-). Nejraději mám černočernou s půl lžičky třtinového cukru, ale občas si taky ráda našlehám mlíčko... A hrnečky ráda střídám - na černé lomcováky mívám ráda pidihrnečky a na kávu s mlékem zas trochu větší kyblíčky...
    Papa, V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme dlouho kupovali Tchibo (Sicílie), ale pak jsme viděli test od nějakýho baristy, ten jí okamžitě vyplivl s tím, že je to hnusný a že tam cítí plísně:))). Takže to nás odradilo. Nakyslý my právě rádi nemáme, takže většinu těch africkejch jsme vyřadili.

      Vymazat
  6. Som na tom podobne, "kávoholik" .. cez týždeň v práci z automatického kávovaru pijem bez mlieka, tiež tak tri denne ale maličké. Doma mám tak nejako vymazlený kávový kútik aj ja ... kávu pijem doma iba ja tak je to len "môj" kútik. Mám presovač pákový doma a aj mlynček, .. cez víkend si rituálne pripravujem "kapučínko" a latte sem tam, z čerstvo zomletej kávy a plnotučného mliečka.
    K linke, tiež mám stále práznu linku, neznesiem tam nič okrem toho "kútika" ... a ešte na druhej strane môj domáci pomocník KENWOOD KMIX ... navarím, napapáme sa a všetko je fuč, čisto .. a to varím denne teplú večeru, pečieme si doma pečivo ... "serepetičky" sú všetky v šuflíkoch a skrinkach a nemám pocit, že ich potrebujem na linke...:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jak víš, tak u nás filtrovaná káva (chemex nebo dipper) a ideálně z doubleshotu, 100% arabika.

    Ale na tvou kávu se těším, i na tu mikropěnu:o)

    OdpovědětVymazat
  8. Luci, jak to děláš, že máš takový pořádek? Mám větší kuchyň a všichni ti pomocníci se mi stejně nevejdou do šuplíků! Kombinace arabica+robusta je nejlepší! Na mě je 100% arabica hrozně kyselá...Já piji moka kávu a dávám si tam víc jak 7g kávy :D. Pro návštěvy zapínám Nespresso kávovar :). A stejné hrnečky jsme koupili známým do nového bytu - jsou nadčasové!

    OdpovědětVymazat
  9. Nespresso. Absolutní závislák, už spoustu let. Přístroj doma i na chalupě. Měsíční účet za kapsle jak za značkové boty. Brr. Ale je to love. Už jsme nakazili spoustu návštěv. Kávové dýchánky (třeba i se řemeslníky) na denním pořádku. Naposledy dnes.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný koutek! Já už několik let taky Nespresso.

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné to máte! A obdivuju tu uklizenou kuchyň, nám se tu stále něco válí. Linku máme malou, nemáme špajzku ani myčku, takže prostě stále něco.
    Jinak kávovar máme Bugatti Diva, pákový. My pijeme jako Monika espresso, bez mléka, bez cukru, tak nepotřebujeme žádné extra funkce.
    Máš to vážně krásné :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Miluju uklizenou kuchyň a kvalitní mašinky na kávu. Akorát tedy nevím, proč je u mě linka nonstop něčím zaskládaná a kávovar při každém zapnutí startuje jako letadlo a hrozí výbuchem :-/ Snad to napraví ježíšek...:)

    OdpovědětVymazat
  13. Luci,
    tak já také kávu můžu :-)
    Máme starší typ kávovaru od kamarádky, musel se dát opravit, ale zatím kávu mele a vaří :-)
    Jen trošku občas podtéká :-o
    Já nedávno zkusila nově 100 % arabiku od Dallmayeru, do té doby jsme měli Tchibo Miláno , koukám že Veronika P. je na tom podobně ;-)
    Také bez cukru, ale s bohatou pěnou, někdy se mi také úplně nedaří, ale dneska zrovna manžel vyrobil luxusní :-)
    Já naopak z bílého keramického hrnku, 2 x denně a nejlépe i s něčím sladkým k zakousnutí ;-)
    Ty korkové podšálky se mi také líbí , jen je měli při posledním nákupu v Ikee vyprodané :-(

    OdpovědětVymazat
  14. Pred tydnem jsem objevila tvuj blog a od te doby kazdou volnou chvilku co mam, travim tady. Nepiju kafe (jenom latte), ale po tomhle clanku jdu snad objednat kavovar :) holka, ty mi davas!!! Tvůj blog je neskutecne krasny, okamzite na me dejchla jeho atmosfera. Tesim se na Vanoce, zacnu zdobit perniky a dokonale se licit. Na jednu stranu mam z tebe komplex, jsi jako nejaka superzena nebo co. Ale na druhou stranu, diky bohu za to, ze mas tolik konicku a vuli je s nami sdilet :)

    1. Cim fotis? Jaky objektiv?
    2. Kdy to vsechno stihas?
    3. Prihlas se na bloggerku roku!!!

    at se dari :) jo a kde jsi koupila ten uzasny svicen - jakoby adventni a Betlem?

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu!:) Komplex není na místě, já jsem zcela normální a věčně něco nestíhám. Fotím Nikonem D750, objektivy mám pevné. Stíhám vždycky jen něco, to ostatní čeká - žiju ve vlnách:-D. Blogerka mě neláká, blízkým jsem to přímo zakázala:-D. Adventní svícen je vyrobený na zakázku, budu ho prodávat, ale bohužel tu nemám kontakt...

      Vymazat
  15. Dobrý den, máte překrásný blog plný inspirací. Zrovna zde hledám nápady pro náš nový byt :-) A chtěla bych se zeptat, odkud je ten podnos u kávovaru (s cukřenkou, konvičkou,..) Už druhý den se snažím podobný najít a bohužel marně. Děkuji Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Petro, mockrát děkuji za pochvalu!:) Ten podnos jsem nejspíš kupovala tady: http://obchudekuradky.mimishop.cz/detail/5260615/dreveny-podnos-ctvercovy-sedy

      Vymazat
  16. Nejraději si kávu udělám do mého tradičního hrnečku od syna, ale když jsem v přírodě tak si kávu dělám do termosky. Co se týče mé nejoblíbenější kávy, tak nedám dopustit na pořádnou poctivou brazilskou kávu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!