Jahodová klasika

úterý 29. května 2018


Ani jsem nezaregistrovala jaro a přišlo léto. Bývala jsem zvyklá na čtyři roční období:). Ale na počasí si opravdu nechci stěžovat, duben a květen byly nádherné měsíce. 

Opravdu si užívám dostupnost ovoce a zeleniny. Už se dají sehnat chuťově moc dobré jahody, což znamená, že máme takhle dobré snídaně. Nejsem líná v noci udělat tenhle jednoduchý dort, protože to ráno pak stojí za to.



Dort jsem měla dvakrát po sobě na Instagramu, čtenářky se ptaly na recept. Ale to je opravdu tak jednoduché, že je mi až trapné to psát. Navíc tu mám už dost podobný dort z minulých let. Ale ničemu neuškodí, když se tu ten recept objeví.

Na tyhle ovocné koláče/dorty ráda používám simaxovou formu o průměru 28cm a výšce 4cm. Je opravdu moc šikovná, doporučuji. Pokud máte menší průměr formy, bude muset být na toto množství forma vyšší.

Piškot: (upravený poměr z Dortu od maminky)

2 vejce
70g cukru krupice
70g hladké mouky
2 lžíce oleje (používám řepkový)

Krém:

Vanilkový nebo jahodový pudink
300ml mléka
250g tvarohu (používám plnotučný ve vaničce)
Cukr podle chuti

Nahoru jahody a libovolně želatina

Postup:

Formu vymažeme a vysypeme, předehřejeme troubu na 180°C (horkovzduch 160°C). Oddělíme si bílky od žloutků. Na vysoký stupeň vyšleháme bílky s cukrem a trošičkou soli, nižší rychlostí pak přimícháme střídavě žloutky a olej. Na závěr opatrně, nejlépe ručně, zapracujeme prosátou mouku. Hmotu rozprostřeme do formy a dáme péct dozlatova, přičemž zkoušíme špejlí.

Uvaříme si pudink z 300ml mléka a za občasného míchání necháme vystydnout. Po lžících ho pak přimícháme do tvarohu a podle chuti zvolíme množství cukru, který přidáme. Díky pudinku se obejdete bez želatiny, ale pokud máte hmotu řídkou, pak želatina neuškodí.

Na závěr si na krém poklademe omyté a nakrájené jahody, já pak ještě přelévám želé (ne to tuhé), protože mi to ty jahody zakonzervuje a neoschnou.

A to je vše!


10 komentářů

  1. Dobrý den Lucie, koláč vypadá lákavě - ráda Váš recept vyzkouším. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, Renato, díky! Ona je to lahoda, protože jsou tam prostě dobrý věci, je to jednoduchý:).

      Vymazat
  2. Mně jste tím receptem udělala radost! Všude je receptů spousta, ale já ocením vyzkoušený recept, kdy nemusím nic vyhledávat, no, jsem líná... Takže za mě díky! Hana M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to jsem ráda! I já jsem líná a mám ráda hodně jednoduchý recepty, kdy se to pokaždý podaří a 99% lidem to chutná. Mějte se krásně!

      Vymazat
  3. Luci moc děkuji za typ na formu od Simaxu ��mam rada tuhle značku a ráda peču ve skle.
    Mohu se zeptat jakou používáte želatinu značku? Pudink dáváte bud jahoda nebo vanilka jo?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem s formou dobře poradila. Mám dvě a používám je opravdu hodně. Želatinu používám vždy Dort-želé Dr. Oetker - ideálně to čiré: http://www.oetker.cz/cz-cs/nase-vyrobky/prisady-na-peceni/zele/dort-zele-cire.html. Jinak ano, pudink většinou vanilka, ale jahoda taky dobrá.

      Vymazat
  4. Moc děkuji za odpověď.No vypadá, že poletím koupit ještě druhou stejnou.
    Jinak jsem vzala 26 průměr X 58 mm tak nevím jestli jsem udelala Dobře. Ale myslím, ze na drobenku nebo nevím jestli nevyměním za tu druhou nižší.

    OdpovědětVymazat
  5. No nakonec si říkám, ze se hodit asi bude��třeba na drobenkovou buchtu apod...

    OdpovědětVymazat
  6. Luci, díky za inspiraci. Je to jednoduché, ale moc chutné. Zapisuji si do sešitu s oblíbenými recepty. Teď v létě se h de hodit k různému ovoci.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!